Vonzarovich
Visionary
- BNB
- 0,00085795
Yatırım işlemlerinin gerçekleşmesi için bir aracıya ihtiyaç vardır. Takasbank sermaye piyasalarındaki işlemler için kullanılan önemli bir aracıdır. Genel olarak yatırımcıların daha önce duymuş olduğu Takasbank birçok hizmet sağlamaktadır. Bunlardan en önemlisi paranın saklanması ve yatırımlarda takas işlemlerinin gerçekleştirilmesidir. Sadece para saklama işlemleri değil bunun dışında Borsa’daki birçok işlemin gerçekleştirilmesi ve menkul kıymet alım – satım işlemlerinin yapılması Takasbank ile gerçekleşir. Yani BİST’de (Borsa İstanbul) yapılan menkul kıymet alım – satım işlemlerindeki belgelerin fiziki olarak saklanmasının zorunlu olduğu kurum Takasbank’tır. Forex'te de aktif olarak kullanılmaktadır.
Takasbank Nedir?
Takasbank, emeklilik fonlarının bulunduğu, piyasadaki yatırım araçlarının tutulduğu adından da anlaşılacağı gibi takas işlemlerinin ve saklama işlemlerinin gerçekleştiği bir platformdur. Köprü görevi gören bu platform Borsa İstanbul’a bağlıdır ve tüm işlem gören menkul kıymetlerin parayla takasında ve saklanmasında rol oynamaktadır. BİST’te (Borsa İstanbul) yer alan şirketlerin hisselerinin tümü Takasbank’a devredilmiş durumdadır. Yatırımcılar bir şirketin hisse senetlerini almak istediklerinde de Takasbank hisseyi yatırımcıya devreder. Bu durum da hızlı bir şekilde hisse alım – satım işlemlerinin gerçekleşmesine olanak sağlamaktadır.
Takasbank nedir sorusunun bir başka cevabı olarak da; menkul kıymet alım – satım işlemlerinde güven sorununu ortadan kaldıran kurum olduğu yanıtı verilebilir. Yani hisse veya yatırım fonu alım - satımı yapan bir kişi direkt olarak Takasbank işe muhatap olmaktadır. Ancak Takasbank olmasaydı yatırımcıya hisse veya yatırım fonu anında teslim edilmeyebilirdir. Tamamen dijital ortamda bulunan yatırım araçlarının yatırımcılara devri ve teslimi Takasbank aracılığıyla güvenle gerçekleşir. Aksi takdirde herhangi bir gecikme maddi kayba yol açabilir ve yatırımcı direkt olarak hissesini satın aldığı şirketle uğraşmak durumunda kalabilirdi.
Takasbank’ın büyük bir çoğunluğu Borsa İstanbul’a, kalan bölümleri ise aracı kurum ve bankalara aittir. 11 banka ve 28 aracı kurum Takasbank’ın ortakları arasında yer almaktadır.
Takasbank’ın Görevleri Nelerdir?
Takasbank nedir sorusundan sonra en merak edilen konu da ‘Takasbank görevleri nelerdir?’ olmuştur. Takasbank’ın yerine getirmekle yükümlü olduğu görevleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yatırımcıların paralarını korumak
- Gereksiz kıymetli evrak basımının önüne geçilmesi
- Yatırımların, alım ve satımların dijital ortamda hızlı bir şekilde gerçekleşmesi
- Para transferlerinin hızlı şekilde yapılması
- Yatırımcıların işlem özetlerine hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlama