Komponent
Leader
- BNB
- 0,00014450
Stablecoin'ler, ABD doları veya altın gibi sabitlenmiş bir varlığa karşı istikrarlı bir değer sağlamayı amaçlayan bir tür kripto para birimidir. Ancak stablecoin'ler aslında değerlerini nasıl koruyor? Bu gönderide, çeşitli stabilcoin sabitleme türlerini inceleyeceğiz ve istikrarlarına katkıda bulunan bazı nadir faktörleri keşfedeceğiz.
Fiat teminatlı Stablecoinler
En yaygın stablecoin türü, ABD doları gibi bir fiat para birimi rezerviyle desteklenen, fiat teminatlı stablecoin'dir. Stablecoin ihraççısı, bir banka hesabında bire bir fiat para birimi rezervi tutar ve bu da stablecoin'in değerine destek sağlar.
Ancak, ihraççı iflas ederse veya rezerv hesabında bir banka varsa ne olur? İşte burada şeffaflık ve güven devreye giriyor. Stablecoin ihraççıları, kullanıcılarla güven oluşturmaya yardımcı olabilecek rezerv varlıklarını detaylandıran düzenli denetimler ve raporlar yayınlamalıdır. Ek olarak, bazı fiat teminatlı stablecoin'lerin rezerv kaybına karşı koruma sağlayan sigorta poliçeleri de vardır.
Kripto teminatlı Stablecoinler
Başka bir stabilcoin türü, diğer kripto para birimlerinin bir rezerviyle desteklenen kripto-teminatlı stablecoin'dir. Bu stablecoin'ler, kullanıcıların teminat olarak belirli bir miktarda kripto para yatırmasını gerektirerek çalışır ve bu daha sonra stablecoin'i çıkarmak için kullanılır. Stablecoin genellikle aşırı teminatlandırılmıştır, yani teminatın değeri verilen stablecoin değerinden daha yüksektir.
Kripto teminatlı stablecoin'lerin istikrarına katkıda bulunan nadir bir faktör, merkeziyetsiz finans (DeFi) protokollerinin kullanılmasıdır. Bu protokoller, teminatın değeri belirli bir eşiğin altına düştüğünde teminatın otomatik olarak tasfiye edilmesine izin verir. Bu, stablecoin'in değerini kaybetmesini önlemeye yardımcı olur.
Algoritmik Stablecoinler
Algoritmik stablecoin'ler, herhangi bir teminat desteğine dayanmayan daha yeni bir stablecoin türüdür.