Terra (LUNA) Nedir?
5 milyar 300 milyon dollar piyasa değerine sahip, piyasanın en değerli 17. kripto parasıdır. Dolaşımda 407.812.216 LUNA vardır, toplam arz ise 948.956.169'dur. Terra (LUNA), ticarette ve ödeme alma - ödeme yapmada kullanılması amacıyla değerleri belli kurlara endeksli stablecoinlerin kullanılması için oluşturulan Terra blockchaininin kripto parasıdır. Terra bu şekilde sürekli kullandığımız ödeme sistemini tek blockchain ağında toparlayıp kullanıma hazır hale getiriyor. Böylece ödeme için var olmuş tüm coinler gibi düşük işlem ücretleri ve hızlı ödeme imkanı sunmanın yanında indirim fırsatları da sunuyor. Bunun için de Terra Luna'nın yanında stablecoinlerle hizmet veriyorlar. LUNA burada Ethereum, Cardano veya benzer ağ coinleri gibi Terra ağında işlem gören tokenlar gibi kendi ağındaki tokenların düzgün çalışması için Proof Of Stake madencilik sisteminde ve ağ içi ödemelerde kullanılıyor. Ağın kontrolü Terra (LUNA) ile yapılıyor ve staking işlemi ile madencilik yapmak, gelir kazanmak mümkün.
Terra Luna henüz proje aşamasındayken Binance Labs, Huobi, OKex gibi çok büyük borsalardan; 1kx, Polychain Capital, Arrington XRP CAPITAL gibi firmalardan yatırım almıştır. Terra platformu saniyelik ödemelerde kullanılabilmesi için CHAI adında bir ödeme sistemine sahiptir. Bu uygulamayı işletmeler de müşteriler de kolaylıkla kullanabilir. Bu mobil ödeme uygulaması da Hashed, Hanwah, SoftBank ve başka birçok ödeme kuruluşundan 60 milyon dollar kadar fon toplamayı başardı. CHAI uygulaması tek bir ağ içinde PayPal, Payoneer, Ecopayz gibi 20'nin üzerinde ödeme seçeneğini barındırıyor. Fatura ödeme, banka havalesi & eft'si yapma, kredi kartı kullanma & borç ödeme, dijital cüzdana ulaşma gibi imkanlar uygulamada mevcut. CHAI şu anda ayda 2,5 milyon kullanıcıya yaklaşmış ve 3 milyon işlemi geçmiş durumda. Her hafta yaklaşık 20 bin yeni kullanıcı uygulamayı kullanmaya başlıyor. Şirket özellikle Asya ülkelerinde gelişimini hızla sürdürüyor.
Terra yönetici takımında CEO olarak Do Kwon, COO olarak Daniel Shin yer alıyor. Shin aynı zamanda CHAI'nin CEO'su. Bu ikili hem blockchain dünyasında hem e-ticaret sektöründe büyük tecrübelere sahip.
Madencilik Sistemi
Terra'nın stablecoinler oluşturarak ağında kullanılabilir hale getirmesinin sebebi merkeziyetsiz, açık kaynaklı bir finansal altyapıyla paraların özgür şekilde kullanılabilmesini sağlamak. PoS madenciliğinin sebebi aşağıda sayacağım stablecoinlerin kurdan sapmadan ağ içinde düzenli olarak çalışmasını sağlamak. Bunun yanında stake işlemiyle ağa olan güven teminat altına alınıyor ve ağ içinde oluşabilecek problemlerin giderilmesinde bu coniler kullanılabiliyor. Yine stake yapan yatırımcılar ağdaki işlem ücretlerinden bir miktar pay alabiliyorlar. Öte yandan madenciler ağdaki değişiklikler için söz sahibi olabiliyor, stake ettikleri LUNA miktarı kadar oy verme yetkisine sahip oluyorlar. Terra platformu kazanılan LUNA'ların br kısmını yakıyor, böylelikle madencilik gücü azalıyor. Ağ içindeki işlem ücretlerinin varsayılan yüzdesi %0,1. Bu yüzde artıp azalabilmekle birlikte maksimum %1 derecesine çıkabilecek şekilde ayarlanmış. Ağda madencilik sırasında 6 sniyede bir bloklar oluşmakta.
Terra Stablecoinleri
Terra platformuna ait birçok stablecoin bulunuyor. Bu coinlerin fiyatlarının asıl kurdan farklı olmaması için platform tarafından coin basma ve yakma eylemleri gerçekleştiriliyor. TerraUSD (UST), ABD dollarına endeksli stablecoin, TerraKRW (KRT), Kore Won'una endeksli stablecoin olarak işlem görüyor. Ayrıca kripto paraların revaçta olduğu ama yerel borsaların olmadığı / yetersiz olduğu ülkeler için stablecoin projeleri geliştiren Terra'nın Moğol Tögrög (Tugrik)'e endeksli stablecoini MNT de var. CoinMarketCap'te görünmeyen IMF SDR, GBP, JPY, CNY ve EUR da Terra platformunda bulunan diğer stablecoinler. Platformun amacı bu stablecoinleri arttırarak dünya ülkelerinde kullanımını yaygınlaştırmak. Buna istinaden TRY endeksli bir stabil coin çalışması da bekleyebiliriz.
Kullanıcılar bu stablecoinler arasında anında dönüşüm işlemi yapabilir. Örneğin UST'ye sahip bir kullanıcı iki tıklamayla değerince KRT sahibi olabilir.
Mirror DeFi Protokolü
Mirror protokolü, ABD borsalarında işlem gören hisse senetlerinin ve emtia ETF'lerinin tokenize edilerek NASDAQ dışında alım satımını sağlar. Terra Plaformu da FTX Borsası veya PancakeSwap merkeziyetsiz borsası gibi belli hisselere yatırım imkanı sunar. Terraswap'te bulunan tokenize edilmiş hisseleri ve eft'leri sıralamak gerekirse:
- iShares Gold Trust
- iShares Silver Trust
- ProShares VIX
- United States Oil Fund
- Apple
- Tesla
- Microsoft
- Alibaba
- Netflix
- Invesco QQQ Trust
- Amazon
şu anda işlem gören tokenlardır. Terraswap'te bu tokenlarla işlem yapmak için LUNA değil Mirror Protocol (MIR) tokenı kullanılır. O da 317 milyon dollar piyasa değeriyle en değerli 225. kripto paradır. Mirror Protocol, 2020'nin son çeyreğinde piyasaya sürülmüştür ve çıkışında Uniswap'te LUNA ve Uniswap tutarak MIR airdropundan yararlanma imkanı sağlanmıştır.
Terra (LUNA) Nereden, Nasıl Alınır?
Terra coinin en çok işlem gördüğü borsalar Binance, Kucoin, Bittrex, Bithumb Global ve Gate.io borsaları. Zaten şu anda toplam 21 borsada listeli. Herhangi bir Türk borsasında işlem görmüyor ve herhangi bir borsadan TRY paritesi ile alım yapmak şu an için mümkün değil. Ama USDT, BTC, BNB, BUSD gibi paritelerle işlem yapılabilir.