Tether (USDT), kripto para birimleri ile standart para birimleri arasında bağlantı sağlamak amacıyla 2015 yılında Van Dee Velde tarafından piyasaya sürülmüş bir projedir. Bitcoin, Ethereum ve Tron ağları üzerinde işlem yapılmasına olanak vermek için 3 ayrı formda piyasada bulunabilmektedir.
USDT, değeri ABD dolarına endekslenmiş bir kripto para birimi olduğu için stabil coin olarak nitelendirilmektedir. Tether’den sonra, değerleri ABD dolarına ya da farklı standart para birimlerine endekslenmiş birçok stabil coin piyasaya sürülmüştür. Tether, bu konuda öncü bir projedir.
Tether’in Faydaları
Geleneksel finans sisteminin yerini almaya aday olan kripto para piyasası, henüz dünyada yeterli benimsenmeye ulaşmadığı için mevcut bankacılık sisteminde kripto para birimi kullanımı mevcut değildir. Zaman zaman bazı bankaların kripto para birimi kullanımına izin verdiğine dair haberler okuyoruz. Yapılan düzenlemeler yaygın bir kullanıma olanak vermemektedir. O yüzden, Tether gibi stabil coinler, kripto para piyasasının dalgalandığı zamanlarda, kullanıcıların varlıklarını piyasadan çekme zahmetinden kurtarmaktadır. Tether, ABD dolarına sabitlendiği için, yok denecek kadar az bir volatiliteye sahiptir. Örneğin, bazen 0,99 dolar olurken bazen de 1,01 dolar oluyor. Tether, kripto para yatırımlarının, fiyat dalgalanmalarından olumsuz etkilenmesinin önüne geçmeye yardımcı olmaktadır.
Bir stabil coin olarak Tether, kullanım pratikliğiyle kripto para piyasasında yenilikçi bir çözüm olmuştur. Neredeyse piyasadaki tüm kripto para borsalarında bulunmaktadır. Ticaret çifti olarak da en yaygın stabil coindir. Bunun yanında, piyasa değeri bakımında 4. en büyük kripto para birimi olan Tether, zaman zaman yer değişiklikleri yaşasa dahi, genelde ilk 5 arasındaki yer almayı başarmıştır. Ayrıca piyasa değeri en büyük stabil coin durumundadır.
Tether Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Nokta
Piyasaya yeni giren kişilerin, işlemlerinde Tether (USDT) kullanırken dikkat etmesi gereken bir nokta var. Tether’in 3 farklı ağda çalışabilen 3 farklı formu olduğundan bahsetmiştik. Özellikle transfer işlemleri esnasında bu konuya dikkat edilmesi elzem.
Bir örnekle açıklamak daha uygun olacaktır.
Kayıt yaptırdığınız herhangi bir borsadan USDT alarak X borsasına ya da Y platformuna Tether (USDT) göndermeniz gerekiyor. Öncelikle USDT satın almadan önce, göndereceğiniz platformun hangi altyapıya ait USDT’yi kabul ettiğini kontrol etmeniz gerekiyor. Yalnızca Ethereum tabanlı (ERC 20) olan USDT kabul ediyor diyelim. Peki, bunu nasıl anlayacaksınız?
Platformdaki Ethereum (ETH) ve USDT adreslerini kontrol ederek hangi formdaki USDT ile işlem yapıldığını anlayabilirsiniz. USDT’yi göndereceğiniz platformdaki ETH cüzdan adresiyle USDT cüzdan adresi aynı ise, orada Ethereum tabanlı USDT kabul ediliyor demektir. Eğer, USDT adresi, ETH cüzdan adresiyle uyuşmuyorsa bu sefer de Tron cüzdan adresiyle karşılaştırabilirsiniz. İkisiyle de uyumlu değilse, Bitcoin tabanlı bir USDT olduğunu anlayabilirsiniz.
Tether’in şu anki piyasa değeri 34 milyar dolar civarında. Bu da, piyasada 34 milyar adet Tether olduğu anlamına geliyor. Tether, piyasaya sürdüğü USDT miktarına denk gelecek ABD dolarını teminat olarak bulundurmak zorundadır.
Newyork savcılığı tarafından bu şartların sağlanmadığı gerekçesiyle Tether’e bir dava açılmıştı. Şartları sağladığına dair Newyork savcılığından kanıt niteliğinde belgeler istenmişti. Bu süreçte, piyasada Tether hakkında olumsuz bir algı oluşsa da, bu kısa süreli bir etki yarattı. Birkaç gün önce davayla ilgili tarafların anlaşma sağladığına dair yeni bir haber yayılandı. Bu haberle birlikte, kripto para dünyası USDT anlamında rahatlamış oldu.