Ethereum ağı üzerinde inşa edilmiş bir proje olan Graph, ilk olarak 2017 yılında geliştirilmeye başlandı. 2020 yılının son çeyreğinde uygulamaya sokulan Graph, piyasada var olan bir boşluğu dolduracak parlak bir fikir üzerine inşa edilmiş bir projedir. Graph, Blockchain üzerindeki verilerin indexlenmesine ve rahatça erişilmesine yarayan çok gelişmiş bir protokoldür. GRT, bu platformun kendi tokenidir ve ERC 20 tabanlıdır. Toplam piyasa arzı 10 milyar adet olarak belirlenmişitir.
DeFi piyasasının ortaya çıkması ve her geçen gün büyümesi, uygulamalar ile veriler arasında bir bağlantı kurma ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Graph, kullanıcı verilerini içeren akıllı sözleşmeler sayesinde karmaşık ve pahalı olmayan, hızlı bir hizmet sunuyor.
Normal şartlarda tüm proje geliştiricilerinin, kendilerine gerekli olan verilere ulaşmak için özel indeksleme sunucuları kullanması gerekiyordu. Graph, tüm proje sahiplerini bu tür özel uygulamalara zaman ve para harcamaktan kurtarmıştır.
Graph projesi, hala beta sürümünü test ettiği için özellikle Ethereum tabanlı Uniswap, Synthetix, Decentraland, Aragon gibi DeFi projelerine hizmet sunuyor. Projenin gelişimi tamamlandığı anda Graph, Blockchain üzerindeki tüm projeler için aynı hizmeti vererek piyasayı bu anlamda oldukça rahatlatacak. Merkezi bir sunucuya ihtiyaç duymadan Graph sayesinde, projeler merkezsiz bir veri yapısını kullanabilecekler.
Graph, Google’ın internet için yaptığını Blockchain için yapan bir protokoldür kısaca.
Örneğin, Ethereum ağı üzerinde, herhangi biri tarafından satın alınmış NFT olarak nitelendirilen bir Axie’nin, ne zaman satın alındığı, o Axie’nin kim tarafından satın alındığı gibi bilgilere Graph üzerinden erişilebiliyor.
Graph, Google’dan farklı olarak belli bir merkeze bağlı değildir. Verilen hizmetin karşılığında kazanan bir merkez değil, projeye katkı sağlayan herkes olacaktır. Kullanıcılar, Graph üzerinde alt grafik denilen açık API’ler oluşturup bunları yayınlayarak bu verileri erişilebilir hala getirdiklerinde GRT ile ödüllendirilirler.
Graph Projesine Katkı Sağlayarak Kazanç Elde Etme
Projenin mevcut yapısı göz önüne alındığında, teknik olarak bilgi sahibi olan kişiler ile olmayan kişilerin bir arada kazanç elde edebileceği bir yapı olduğu anlaşılabiliyor. İsteyen herkes, tümüyle anonim bir proje olması hedeflenen Graph’ın gelişiminde kişisel becerilerine göre rol alabiliyor.
Graph üzerinde çeşitli görevler yaparak GRT kazancı sağlayan kişiler, ağ üzerinde verilerin indexlenmesi, denetlenmesi ve bu verilerin güvenliğinin sağlanması gibi, ağ için gerekli olan katkıyı sağlarlar. Bazı görevler yüksek derecede teknik bilgi ve tecrübe gerektirirken, bazıları da böyl özellikler gerektirmeyen görevlerdir. Merkezsiz bir yapı olduğu için hem katkı sağlayan kişileri ödüllendiren, aynı zamanda da kendi kendine işleyen bir sistem amaçlanmıştır Graph geliştirilirken.
Güvenli ve hızlı bir altyapıya sahip olan, merkezsiz uygulamalarla birlikte çalışabilen Graph, kripto para topluluğu tarafından benimsenme ihtimali yüksek olan bir projedir.
Piyasanın önde gelen kripto para borsaları olan Binance, Coinbase Pro, Okex ve Huobi Global gibi borsalarda listelenen bir tokendir GRT.
Şu anda 2 milyar dolarlık piyasa değeriyle 38. Sırada yer alan GRT, piyasadaki genel düşüşün de etkisiyle 1,54 dolar seviyelerinde bulunmaktadır. Tarihinde ulaştığı en yüksek seviye 2,88 dolar olan GRT, bu seviyeye oldukça kısa bir sürede ulaşmayı başarmıştır. Kendi alanında ilk ve tek olan bu proje, topluluk tarafından hızla benimsenen ve benimsenmeye devam etme potansiyeline sahip bir projedir.
Moderatör tarafında düzenlendi: