Theta, uçtan uca şifreli, blockchain tabanlı merkeziyetsiz, yeni nesil video paylaşım platformudur. Theta Token da onun kripto parasıdır. YouTube'un kurulduğunda ve geliştirildiğinde yaptığı etkiyi yapmaya hazır sayılabilir. Hem kaliteli çalışan hem de çok düşük masraflı bir platform olan Theta, video paylaşım sektörünün yeni ve en büyük paydaşlarından biri olacak gibi görünüyor. Samsung da resmi olarak bu projeyi destekliyor.
Theta üzerindeki dApp'ler yani merkeziyetsiz uygulamalar; e-spor maçlarının canlı yayınlanmasına, filmlerin izlenebilmesine, uzaktan eğitim amaçlı canlı yayınlar yapılmasına, kayıtlı eğitim yayınlarının yüklenmesine, konferans görüşmeleri yapılabilmesine, VR gözlüklerle adapte çalışabilmesine ve akla gelebilecek birçok farklı video görüntü tabanlı işleve sahip. Bu bakımdan YouTube, Twitch, Netflix, Zoom, Discord gibi çok büyük markaların hepsinin işlevlerini gerçekleştirebilerek hepsine birden rakip olarak piyasada yer alıyor. Merkeziyetsiz uygulamaları Theta blokzincirinde geliştirici olarak herkes oluşturabilir.
Theta.tv'ye üye olarak yayıncı veya izleyici olunabiliyor, THETA kazanılabiliyor. Theta bu bakımdan özellikle Twitch ve Dlive'a bu konuda büyük sorun çıkartabilir. Yayıncıların upload hızları ve bant genişliğinin yetersizliği, aynı zamanda izleyicilerin yüksek kaliteli yayınları anlık izleyememesi, düşük kalitede izlemmek zorunda kalması da başlı başına problemler. Theta platrformu bu yetersizliğin önüne geçiyor, hem de çok daha düşük masraflar ve çok daha merkeziyetsiz olarak.
Theta tamamı açık kaynaklı ağa ve protokollere sahip. Geliştiricilerin hepsi bu ağı kullanabiliyor. Ağ üzerinde uçtan uca şifreli şekilde video paylaşımı yapılabiliyor. Videolar yüksek kalite ve çözürlükle yüklenebilip izlenebiliyor. Kullanıcıların 4k ve 8k gibi (ilerleyen zamanlarda daha da yüksek çözünürlüklü) yüksek çözünürlükte videolara yüklemesi ve izlemesi YouTube'da bile zor mümkün oluyor çünkü serverlar bunu karşılayabilecek nitelikte değil. Theta içerik çözünürlüğü ve kalitesi konusunda büyük devrim yapıyor. Düşük masraflar sayesinde tüm üyeler daha fazla kazanç elde edebiliyor. İzleyiciler internet kaynaklarını ve bant genişliğini paylaşarak Theta tokenlarla ödüllendirilebiliyor. Dilerlerse kullanabiliyorlar, dilerlerse de içerik üreticilerine bağış yapabiliyorlar. Theta tokenlar da ERC-20 protokolüyle oluşturulmuş ve şu anda Ethereum ağında da işlem görüyor.
Theta bugün itibariyle piyasa değeri en yüksek 16. kripto para. 6 milyar 600 milyon dollar üzerinde bir piyasa değerine sahip.
Theta FUEL (TFUEL)
Theta 3.0 blockchain ağı 2021 senesi içinde TFUEL burn ve stake mekanizması ile kullanılabilir olacak. Böylece Theta ağında yapılan işlemler için gas ücreti olarak TFUEL ödenecek, her ödemenin de minimum %25'lik kısmı yakılacaktır. Bu da kirpto paranın dolaşımdaki arzının azaltılarak değerinin yükseltilmesini amaçlamak sebebiyle yapılan bir harekettir. Theta ağının benimsenmesi ve kullanımı ne kadar artarsa Theta FUEL arzı da o kadar azalacaktır. Theta 3.0 blockchaininin 2021'in son çeyreğinde açılması planlanıyor. Theta Token da ERC20 yani Ethereum ağından kendi ağına taşınmış olacak. 2022 senesinde de validator ve önbellek düğümleri (caching nodes) ağa gelecek. İlerleyen dönemlerde TFUEL'i bir DEX olarak kullanma fikri de bulunuyor.
Theta Nereden Alınır?
Theta'nın en yüksek hacimle işlem gördüğü borsalar Bithumb, Binance, Kucoin, DigiFinex ve Hotbit. Şu anda TRY paritesiyle Theta alınabilecek bir borsa yok ancak diğer paritelerle işlem yapılabilir. İlerleyen dönemlerde Türk borsaları da THETA listelemesi yapabilir.