Neler yeni
Türkiye’nin Lider Kripto Para Forumu

Blockchain dünyasının Türkçe Wikipedia'sına hoş geldiniz!

Hemen ücretsiz üye olun ve kayıt olduğunuz anda coin kazanmaya başlayın. Kendi konularınızı paylaşın, diğer üyelerle etkileşim kurun ve dilediğiniz zaman coinlerinizi çekin.

Katılmak için şimdi harekete geçin!

Trump ABD Hazine Rezervlerine Bitcoin Ekleyecek mi?

Trump ABD başkanı seçildiğinden beri tüm kripto paralar, özellikle Bitcoin yükselişte. Çünkü Trump seçimden önce kripto para dostu politikalar izleyeceğini söylemişti. Seçildikten sonra da sözünü tutacak gibi görünüyor. Ancak benim bazı endişelerim vardı. Bunu görüyoruz çünkü bazı adımlar attı. Büyük bir Bitcoin düşmanı olan ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gensler'i kovacağını söyledi. Ayrıca Beyaz Saray'da kripto çarı adı verilen yeni bir pozisyon yarattı. David Sacks'i oraya getirdi. David Sacks uzun zamandır takip ettiğim bir risk sermayedarı. Çok blockchain ve Bitcoin dostu, yeni teknoloji dostu bir kişi. Tüm bunlar Trump'ın niyetinde ciddi olduğunu gösteriyor. Peki niyeti tam olarak ne? Tamam, kripto ile ilgili yasaklayıcı düzenlemeleri gevşetmek önemli ama piyasaları daha çok heyecanlandıran başka bir konu daha var. Amerika Birleşik Devletleri Bitcoin stratejik rezervi oluşturuyor. Amerika'nın şu anda çok ciddi miktarda altını var. Buna Bitcoin'i ekleyebilir mi?

Elbette, şu anda biraz Bitcoin'i var. Çünkü suç örgütlerine veya en azından Amerikan Devleti'nin onlara Bitcoin adını verdiği örgütlere yapılan baskınlardan çok fazla Bitcoin geliyor. Öncelikle, Amerika'daki birçok Bitcoin destekçisi bunun satılmaması gerektiğini savunuyor. İkincisi, yeni Bitcoin alımları olabilir mi? Şimdi bu konuya biraz daha derinlemesine bakacağız ve bunun Bitcoin üzerinde hem kısa-orta hem de uzun vadede nasıl etkileri olabileceğine dair farklı bakış açılarını dahil edeceğim. Son olarak, kendi görüşümden de bahsedeceğim. Ayrıca, ABD Başkanı Trump'ın göreve başlayacağı 20 Ocak'a kadar, yani kısa vadede Bitcoin'e ne olabileceğine bakmaya çalışacağım.

ABD'nin Bitcoin rezervleri tutması fikri çok da yeni bir fikir değil. Bu fikir daha önce Dennis Porter tarafından ortaya atılmıştı. Porter, 2022 yılında kar amacı gütmeyen Satoshi Action Fund'ı kurmuş ve Bitcoin rezervlerinin Amerika'nın ekonomik kurtuluşu formülünde önemli bir rol oynayacağını iddia etmişti. Ancak o zamanlar bu çok uzak bir ihtimal gibi görünüyordu. Bitcoin'e aşırı düşmanca yaklaşan bir yönetim ve Sermaye Piyasaları Kurulu vardı ve Amerika'da FTX çöküşü gibi olaylar da yaşandı. Ancak Porter yine de mücadeleyi bırakmadı ve Amerika önümüzdeki günlerde gerçekten Bitcoin rezervleri tutmaya başlarsa bunun Porter'ın zaferi olacağı söylenebilir. Bu harika fikrin popülerleşmesine yardımcı olan Porter, bir bireyin gelecekte satın alma gücünü korumak için Bitcoin'e sahip olması gerekiyorsa, eyaletlerin ve federal hükümetin de aynısını yapması gerektiğini söylüyor. Çünkü Porter ayrıca, Amerika'da çok fazla para basılması nedeniyle Amerikan dolarının değerinin her zaman aşındığını iddia ediyor. Bu konuda %100 haklı.

Trump seçildikten sonra çok hızlı bir yükseliş yakalayan Bitcoin, şu an bir süre beklemede. Amerikan başkanının Bitcoin'i gerçekten stratejik bir rezerv olarak görüp görmeyeceği ise merak konusu. Peki Trump Bitcoin rezerv fikri hakkında ne düşünüyor? Bu konudaki görüşlerini ilk olarak Nashville'de düzenlenen bir Bitcoin konferansında yaptığı konuşmada ortaya koymuş ve fikri desteklediğini söylemişti. Trump bu ayın başlarında New York Borsası'na da gelmişti. Orada CNBCE'den ünlü Jim Cramer ile görüşmüştü. Cramer ona Amerika'nın gerçekten bir Bitcoin rezervi kurma planı olup olmadığını sormuş ve Trump da bence öyle demiş ama çok kesin bir şey söylememiş. Ardından kripto için harika şeyler yapacağız demiş. Yani tabii ki piyasalar o dönem bunu çok sevmişti. Porter'a göre Trump'ın bu yöndeki hamlesinin arkasındaki temel sebep siyaset. Çünkü kripto yatırımı Amerika'da özellikle gençler arasında çok yoğun ve Trump bunu gördüğü için bu büyük seçmen tabanını kaybetmemek adına kriptoyu desteklemiş. Çünkü Biden ve bürokratlarının gençler tarafından sevilmediğini, gençlerin bu insanlar bizi anlamıyor, kriptodaki gelişmeleri anlamıyor, teknolojiyi anlamıyor gibi yorumlara maruz kaldığını gördü ve farklı bir yol seçti. Trump'ın danışmanı olmadığını ve gerçekten onları doğru yönlendirdiğini söyleyebilirim.

Elbette Porter'a yönelik eleştiriler de var. Porter'ın sadece Bitcoin sahiplerinin ceplerini doldurmak istediğini düşünenler var ki bu doğal. Çünkü Amerikan hükümetinin Bitcoin'i stratejik rezerv ilan etmesi Bitcoin'in fiyatını şu anda hayal bile edemeyeceğimiz yerlere sürükleyebilir. Ancak Porter, hükümetin başka rezervleri olduğunu söylüyor. Örneğin, altının fiyatını artırabilecek bir altın rezervi var. Petrolün fiyatını artırabilecek bir petrol rezervi var. Bitcoin de farklı değil. Elbette bazı insanlar hükümet politikalarından faydalanabilir. Ancak bu, bu kararların hükümet veya Amerikan hükümeti için yanlış olduğu anlamına gelmez. Bu arada, hükümetin bir Bitcoin rezervi oluşturması gerektiği konusunda iki partili destek var. Örneğin, Kaliforniyalı Demokrat Temsilci Ro Khanna, ABD'nin bir Bitcoin rezervinden faydalanacağına derinden inanıyor ve ABD'nin özellikle suçlulardan ele geçirdiği Bitcoin'leri satmaması gerektiğini savunuyor.

Khana, MarketWatch'a yaptığı açıklamada, ABD hükümeti tarafından el konulan Bitcoin'in kesinlikle belirli bir süre satılmaması ve rezervlerimizin bir parçası haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Kendisinden daha agresif olanlar da var. Örneğin, Cumhuriyetçi Wyoming Temsilcisi Senatör Cynthia Lummis, sadece bununla yetinmememiz gerektiğini, ayrıca devletin Bitcoin satın almaya devam etmesi ve 5 yıl içinde 1 milyon Bitcoin toplaması gerektiğini söylüyor. Bu elbette çok iddialı bir hedef. Çünkü unutmayın, yanılmıyorsam şu anda yaklaşık 19 milyon Bitcoin çıkarıldı. Bunların 3-4 milyonunun kaybolduğunu düşünüyoruz. Amerika gidip 5 yıl içinde 1 milyon Bitcoin toplama kararı alırsa, bu Bitcoin'in fiyatını ciddi şekilde artıracaktır. Lummis, benim jenerasyonumun yıllarca federal fonları pervasızca harcadığını ve görünürde net bir sonu olmayan 36 trilyon dolarlık devasa bir borç inşa ettiğini söylüyor. Bu gerçekten de Amerika'nın en büyük sorunlarından biri. Bundan çıkış yolu bir Bitcoin rezervi olabilir. Borç krizini çözmek için cesur ve temel adımlar atmalıyız. Bunu gelecek nesillere borçluyuz. Stratejik bir Bitcoin rezervi oluşturmalıyız. Bu bize önümüzdeki 20 yıl içinde mevcut kaynaklarla ulusal borcumuzun neredeyse yarısını ödeme şansını en üst düzeye çıkarır. Bu, Amerika'nın yirminci yüzyılda finansal inovasyonda lider olmasını sağlayacaktır. Hem daha az borçlanmış olacağız hem de teknolojik tarafı kontrol altına alacağız. Bunu neden yapmayalım ki, fikir bu.

Stratejik bir Bitcoin rezervi tutmak sadece federal düzeyde tartışılan bir konu değil. Eyaletler ayrıca kendi Bitcoin rezervlerimizi yaratabileceğimizi söylüyor. Geçtiğimiz hafta, Teksas Temsilciler Meclisi Finans Komitesi başkanı eyaleti için bir Bitcoin rezervi kuracak bir yasa tasarısı sundu. Benzer yasa tasarıları Pensilvanya ve Ohio'da da gündemde. Bu arada, Amerika'daki eyaletlerin, özellikle büyük eyaletlerin elinde çok ciddi paralar var. Elbette, bu sürece katılımları kripto piyasası için çok sevindirici. Dolayısıyla buradaki soru şu; Amerika bu Bitcoin'i hangi parayla satın alacak? Bu satın alımlar için bütçeye yeni bir kalem ekleyecek mi? Bu nasıl işleyecek? Lummis'in bu sorun için de bir çözümü var. ABD'de çok ciddi altın rezervleri olduğunu, şu anda yaklaşık 8100 ton civarında olduğunu ve bunların ons başına 46 dolar olarak rekor seviyede olduğunu söylüyor. Dolayısıyla muhasebeye baktığımızda, bu altınlar, bildiğiniz gibi, altının gerçek ons değeri 2600'ün üzerinde, kayıtlarımızda oldukça ucuz görünüyorlar. Bu rekor farkı kapatalım. Altın fiyatını güncelleyelim. Bu arada ortaya çıkan yeni kaynakla gidip Bitcoin alalım.

Elbette, o altın değerini güncellemek elle tutulur bir para yaratmak anlamına gelmiyor. Bunun için Merkez Bankası'ndan tekrar para çekilmesi gerekiyor. Aslında eleştirmenler Lummis'e bu açıdan saldırıyor. Bu durumda FED'den Amerikan hazinesine tekrar birkaç Bitcoin sahibini zengin etmek için para geleceğini söylüyorlar, bu borçlanma değil mi? Lummis ayrıca, bunun nasıl mümkün olabileceğini de söylüyor, sonuçta bu borcun karşılığı zaten altında ve bu da hazinemizin net karı. Bu yüzden seninle aynı fikirde değilim diyor. Tartışmalar bu noktada ilerlemeye devam ediyor. Eleştirmenler, Bitcoin sahiplerinin çantalarını doldurmaktan başka bir işe yaramayacak bir plan için kamuoyu desteğini kazanmanın en iyi yolunun, bu planı sanki hiçbir maliyeti yokmuş gibi göstermek olduğunu iddia ediyorlar. Lummis'in tam olarak yaptığının bu olduğunu söylüyorlar. Ancak yine de bir maliyeti olacak. Çünkü bunun için Amerikan hükümeti tekrar borçlanmak zorunda kalacak.

Öte yandan benim gibi bitcoin sevenler için bu gelişmeler pek de sevindirici değil. Elbette fiyat açısından olumlu, tıpkı Black Rock olayında olduğu gibi. Ancak bitcoin'in giderek tasarlandığı amaçtan uzaklaştığını görüyoruz. Bildiğiniz gibi Satoshi Nakomoto'nun bitcoin'i tasarlamasının sebebi tam olarak Amerika'nın kötü yönetimi, aşırı para basımı, merkezileşme ve bireylerin finansal araçlara erişimde yaşadığı zorluklardı. Bu yüzden benim gibi bitcoin'i gerçekten seven insanlar bu durumdan pek de memnun değil. Bitcoin Magazine editörü ve şefi Mark Goodwin, X'te yaptığı açıklamada, bu gösterinin beni ne kadar derinden üzdüğünü asla düzgün bir şekilde ifade edemeyeceğimi söyledi. Ben de gerçekten öyle düşünüyorum, ancak kısa ve orta vadede bitcoin'in fiyatına olumlu yansıyacağı kesin. Bitcoin'in özü hakkında endişelerim ve kaygılarım var. Bunun fiyata olumlu yansıması ayrı bir konu, tıpkı Blackrock ETF'si gibi. Ancak bu da bitcoin'i tasarım amacının çok ötesine taşıyor. Bence bu aslında uzun vadede değerini düşürüyor.

Bu konuda, eski bir yatırım bankacısı olan Catherine Austin Fitts'in fikirleri de açıkçası benimle yankılanıyor. Kasım ayında bir blog yazısı yazdı ve stratejik bir Bitcoin rezervi fikrinin yalnızca varlıkları için zengin bir alıcı yaratmak amacıyla sözde Bitcoin milyarderleri tarafından ortaya atıldığını söyledi. Bitcoin'lerini devlete satacaklar. Bitcoin, önemli faydalar sunan ve parayı gerçekten devrimleştirebilecek güçlü bir merkezi olmayan ağ ve topluluk olma potansiyeline sahipti. Ancak şimdi oradan düşüyor. Bitcoin'in yalnızca pompala ve boşalt tarzında çalışan bir finansal ürün haline geldiğini söylüyor. Bu konuda ona %100 katılıyorum. Porter bu eleştirilere sağır kulak veriyor ve anlamıyorum, bir Bitcoin rezervi istiyorum diyor. Benim açımdan biraz çelişkili duygular var. Amerika'nın bir Bitcoin rezervi tutmasının Bitcoin'in fiyatını kesinlikle artıracağı kesin.

Öte yandan Bitcoin'in geleceğin para birimi olma ihtimali bu tür gelişmelerle azalıyor. İşte Bitcoin'in ABD'de stratejik rezerv olma yolundaki haberi. Peki kısa vadede ne bekliyoruz? Bildiğiniz gibi Bitcoin biraz geri çekilmişti. Şimdi tekrar toparlanıyor. Kripto araştırma şirketi K33'e göre Bitcoin bu döngünün zirvesine Ocak ortasında ulaşabilir. Bildiğiniz gibi Bitcoin bölünmeden sonra 4 yıllık zirvelere ulaşıyor ve 140.000-150.000 dolar arasında bir fiyata ulaşabileceğini söylüyor. Bunun nedeni ise zirveler arasındaki zaman aralıkları. Bitcoin 17 Aralık'ta 108.309 dolarlık rekor seviyeye ulaştı. Ancak unutmayın, FED başkanı faiz oranını belki o kadar düşürmeyiz dediğinde çok sert düştü. K33 araştırma yöneticisi Vetle Lunde, Bitcoin'in her döngüde ilk rekor seviyeden son rekor seviyeye kadar ortalama 318 gün beklediğini söylüyor. Bu 318 günü eklediğimizde, Bitcoin Mart ayında zirveye ulaştı. Bunu eklediğimizde, muhtemelen 17-18 Ocak'ta yeni bir zirveye ulaşacağını söylüyor.

Bu arada, bildiğiniz gibi Donald Trump 20 Ocak'ta Amerikan başkanı olarak kabul ediliyor. Resmen göreve başlıyor. Tarihin bununla çakışması da ilginç. Burada analist, Trump'ın göreve başlamasıyla birlikte piyasaya çok sayıda olumlu haberin aktığını iddia ediyor. Bunlar fiyatlandı. Trump başkan seçildikten sonra, piyasa bu haberin doğru olup olmadığını görmek isteyecek ve bu nedenle bir düşüş yaşanabilir. Bunları her zaman spekülatif buluyorum, ancak bu tahmin ilginç görünüyor. Bu yüzden bunu sizinle paylaşmak istedim. Bunu spekülatif buluyorum çünkü Bitcoin sonuçta çok genç bir varlık. Geçmişe dair çok az verimiz var. Bu yüzden belki de ona çok fazla güvenmemek daha iyi olabilir.

Ayrıca bildiğiniz gibi ABD borsalarında Noel Rallisi olacak mı konusu var. Bitcoin yatırımcıları diyor ki, Noel Baba Rallisi bize fayda sağlar mı? Geçmişe baktığımızda maalesef Noel Baba rallileri ile Bitcoin fiyatı arasında çok fazla korelasyon yok. O yönü çok olumlu değil ama az önce bahsettiğim analistin söylediklerine bakarsak 17 Ocak civarında 145.000 ile 200.000 arası bir fiyata ulaşabiliriz. Umarım haklıdır, harika olur, eğer haklıysa o zaman biraz kar alırım açıkçası. Bitcoin'deki son gelişmeler böyle, Trump yönetiminin Bitcoin'e her yönden en azından fiyat anlamında faydalı olacağını düşünüyorum ve önümüzdeki dönemde geri çekilmeler vs. olabilir ama Bitcoin ve kripto paralar için olumlu bir döneme girdiğimizi düşünüyorum. Trump'ın oluşturduğu bürokratik kadronun, seçim döneminde verdiği vaatlerin ve seçmenlerin büyük çoğunluğunun kripto yatırımcısı olmasının Trump'ı bu konuya yakın ve sıcak tutacağına inanıyorum.

Burada yer alan bilgi, yorum ve öneriler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmetleri, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ve müşteriler arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sağlanır. Bu makaledeki yorumlar yalnızca kişisel yorumlarımdır ve bu yorumlar sizin mali durumunuza ve risk getirinize uygun olmayabilir. Bu nedenle makalelerimde yer alan bilgi ve yorumlara dayanarak yatırım yapılmamalıdır.

Aklı başında her devlet adamı Bitcoin'i rezervlerine katmayı ister ama sorun şu ki, arzı sınırlı ve üretimi bir gün bitecek.

İşte o zaman dijital altın muamelesi de görebilir. Ya da işler tamamen tersine de dönebilir. Ciddi düşüşlerde herkes elinden çıkarmaya da çalışabilir.

Bilemiyorum..

Forum istatistikleri

Konular
13.933
Kullanıcılar
6.972
Son üye
crypthonite
Geri