Vechain, 2017 yılında, merkezi Singapur’da yer alan ve kar kaygısı gütmeyen Vechain vakfı tarafından kurulan, bununla birlikte herhangi bir merkezi otoriteye bağlı kalmaksızın çalışabilen, ürün ve hizmet sektörüne yönelik verilerin toplanması, güvenliğinin sağlanması, yönetilmesi için geliştirilmiş merkezi olmayan uygulamalar (DApps) platformudur. Platformun kendine ait 2 tokeni vardır. Bunlardan ilki, platformun ana tokeni VET, diğeri ise Thor Power (THOR).
VET, işletmelerin kendi faaliyetlerini Blockchain üzerinde yönetmelerine yarıyor. THOR ise, elinde VET bulunduran kişilerin akıllı kontrat oluşturabilmelerini ve Dapp’lerini yürütebilmelerini sağlıyor. VET, sahiplerine ellerindeki bulundurdukları miktara bağlı olarak THOR veriliyor.
Vechain Nasıl Çalışıyor?
Vechain’in nasıl çalıştığını bir örnek üzerinden anlatmaya çalışalım.
Türkiye’de gıda üzerine hizmet veren A şirketini ele alalım. Bu A şirketi, fabrikada ürettiği bir peynirin, müşterilerine ulaştıracağı markete varıncaya dek tedarik zinciri içinde gerçekleştireceği yolculuk esnasında elde edilen veriler, Vechain sayesinde şeffaf ve güvenli bir şekilde takip edebilir ve aynı zamanda peyniri satın almak isteyen müşteri de bu verileri açık bir şekilde görebilir.
Bu peynir, ülkenin neresine giderse gitsin, Vechain sayesinde nakliye ve depolama gereksinimlerinin doğru karşılanıp karşılanmadığını bilmek mümkün hale gelecek.
Örneğin, peynirin taşındığı sırada, sıfır ila dört santigrat derecede tutulması gerekiyorsa bu şartlara uyulup uyulmadığı anlaşılabileceği gibi, fabrika çıkışında belirlenen son kullanma tarihin de değiştirilmesi mümkün olmayacak. Bununla birlikte, ürünün sahte olup olmadığı da yine anlaşılabilecek.
Bu teknoloji ile otomotiv, tarım, ilaç gibi daha birçok piyasada sahte ürünlerin tespiti ve tedarik zincirinin yönetimi mümkün olabilecek.
VeChain, tüm bu hizmetleri varlık dijitalleştirmesi metodu ile mümkün kılıyor. İşletmelerin ürünlerinin üzerine yerleştirecekleri Vecahin uyumlu RFID etiketleri ve değişikliklere duyarlı sensörler, elde edilen bilgilerin Vechain ağına kaydedilmesine olanak sağlayacak. Bir VeChain RFID okuyucu uygulaması kullanılarak açık kaynaklı Vechain ağındaki bu verilere hem müşteriler hem de üreticiler şeffaf bir şekilde ulaşabilecekler.
Vechain, kalite kontrolü ve tedarik zinciri takibi hizmetleri vermesinin yanı sıra, nesnelerin interneti teknolojisi ile de uyumlu çalışabilecek bir yapıya sahiptir.
Vechain Ekibi ve Ortaklıkları
Vechain platformunun geliştiricilerine baktığımızda, özellikle ana ekibin sektörde oldukça tecrübeli ve başarılı kişilerden oluştuğunu görüyoruz. Bu ekip, HP, Louis Vuitton, PwC, TCL & Alcate Mobile gibi büyük şirketlerde yöneticilik yapmış kişilerden oluşuyor. CEO Sunny Lu, CFO Jay Zhang , COO’su Kevin Feng, yönetici JianLiang Gu, Pazarlama, Başkan Yardımcısı Richard Fu, Chin Qian VP – Satış sorumlusu, Vechain coin Europe Genel Müdürü Jerome Grilleres.
Ayrıca, Vechain platformuna, Draper Dragon ( Tim Draper) , Fenbushi Capital ve Breyer Capital gibi şirketler yatırım yapmış durumda.
Bunun yanında, Danone ve Bridgestone, Eternal Asia, Unilever holding, Saint-Gobain, McCormick & Co, Pernod Ricard gibi milyarlarca dolar piyasa değerine sahip daha pek çok uluslararası şirket Vechain platformunun hizmet verdiği şirketler arasında yer alıyor.
VET coin ,Huobi, Kucoin ve Binance gibi kripto para sektörünün önde gelen borsalarında listeleniyor.
Toplam arzı 86,7 milyar adet olacak VET’in şu ana kadar 64 milyar adedi piyasada dolaşım halinde bulunuyor. Vechain, 4,1 milyar dolarlık piyasa değeriyle en büyük 19. kripto para birimi konumunda. Şu anki fiyatı ise 0,64 dolar seviyelerinde.