- BNB
- 0,00067921
Merhaba arkadaşlar , bugün adını sıkça duyduğumuz bir konu olan Web 3.0 nedir onu anlatmaya çalışacağım...
Web 3.0’dan bahsetmeden önce Web 1.0 ve 2.0 kavramlarını da kısaca açıklayalım.
Web1.0 90’lı yılların başında başlayan ve 2000’lerin başına kadar devam eden sürece verilen isimdir. Bu süreçte kullanıcılar kendi görüşlerini, fikirlerini ve yazılarını internete ekleyemiyor, sadece içerik üreticilerinin kullanıcılara sunduklarını okuyabiliyorlardı. Bu durumu online ansiklopedi gibi düşünebilirsiniz. Nasıl bugün kütüphaneye veya bir kitapçıya gittiğimizde kitaptaki bilgileri değiştiremiyor sadece okuyup yazan bilgileri öğrenebiliyorsak, Web 1.0’da buna benzer bir yapıya sahipti.
Web 2.0’a gelelim.Web 2.0, 2000’li yılların başından günümüze kadar gelmiş olan bir karşılıklı iletişim içeren web yapısıdır. Web2.0’ın en büyük farkı içeriklere kullanıcılar tarafından yorum ekleme, görüş bildirme ve kendi içeriklerini oluşturma gibi özelliklerin olmasıdır. Yani Web2.0 ile hayatımıza karşılıklı bir “sosyal ağ” sistemi girmiştir. İnsanlar okudukları içerikler ve haberler ile ilgili yorum yapabiliyor, tartışabiliyor ve hatta kendi düşüncelerini başkalarının okumaları için yazıp paylaşabiliyor. #Facebook, #Twitter, #Youtube ve #Instagram gibi paylaşım, yorum ve iletişim özelliği bulunan “sosyal ağlar” örnek olarak ...
Web 3.0 Merkeziyetsizliğin ön planda tutulduğu bir platform topluluğu olan Web 3.0, uygulamalar veya insanlar tarafından değil de Akıllı makineler ve yapay zeka tarafından yönetilen ve M3tam@sk ve TrustW@ll3t tarzı cüzdanlarınızı bağlayarak dahil olabileceğiniz bir oluşum. Bu oluşumlarda uygulamaların herhangi bir kazancı yok. Zaten bildiğimiz “App”ler ise Web 3.0’da “dApp” adını alıyor. Decentralized Apps yani Merkeziyetsiz Uygulamalardır.
Tüm bunlara ek olarak bildiğiniz gibi #Google, #Facebook gibi firmalar verilerimizi maalesef depoluyorlar ve bunları satarak büyük gelirler elde ediyorlar.
Tüm kişisel bilgilerimiz de 3. parti insanların veya firmaların eline geçiyor. Web 3.0 gelişmeleri ile yaygınlaşacak olan merkeziyetsizlik, verilerin tek bir alanda depolanmaması ve yapay zeka ile işlemlerin görülmesi bu tarz eylemlerin de önüne geçmesi öngörülmektedir. Bunlara ek olarak nesnelerin birbiri ile iletişimde olmasını sağlayan #IoT yani Internet of Things (Nesnelerin İnterneti) Web 3.0 ile birlikte çalışan ve büyük potansiyelli bir alan.
Gelelim beğendiğim projelere;
Büyük MCap’e sahip olanlar zaten hepimizin aşina olduğu projeler. $DOT @Polkadot $FIL ve özellikle $HNT @helium bu projeler 3 milyar $ üzerinde MCap’e sahip projeler. -> $DOT neredeyse 20B $’a ulaşmış seviyede.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Bol kazançlar