Vonzarovich
Visionary
- BNB
- 0,00080366
2020 yılı herkesin bildiği üzere Covid-19'un gölgesinde geçen bir yıl oldu. Bu kapsamda da çeşitli ekonomik tedbirler alınarak, sokağa çıkma yasağı, işyeri kapatma gibi geçici tedbirlerin etkilerinin insanlar için en aza inmesini sağlamaya çalışıldı. Bu tedbirler arasında en önemlilerinden biri alınan faiz kararlarıydı. Alınan bu kararlar beraberinde yatırımcıları yeni yatırımlara yöneltmeye teşvik etti.
2020 yılı içerisinde yatırımcıları, gelir oranıyla en çok cezbeden yatırımların başında kripto paralar geldi. Kullanan sayısı ve işlem hacimleri 2020 yılı içerisinde katlanarak büyüyen kripto paralar yerli yatırımcının da gözdesi haline geldi. Hisse senetleriyle beraber kripto paralar da yerli yatırımcının tercih ettiği 2020 yatırımları arasında yerini aldı. Türkiye'de faaliyet gösteren borsaların işlem hacimleri 20 kat, kullanıcı sayıları 2 kat artarak 2017 yılına benzer bir yükseliş trendi yakaladı. Ancak uzmanlar özellikle bu dönemin 2017 ile karıştırılmaması görüşünde birleşiyor. 2017 yılındaki yükselişin sağlam temellere dayanmadığı, 2020 yılında başlayan yükselişin ise arz sıkıntısı ve kurumsal yatırımcıların tercihi ile gerçekleştiğine dikkat çeken uzmanlar, hala riskli bir yatırım aracı olduğunu da ekliyorlar.
Kripto paralarda yapılan işlemler regülasyon riski nedeniyle hala sorunlu olsa da, kripto paralar varlıklarını ve yatırım aracı olarak kendini kanıtladıklarından Türkiye'de en azından bu yatırımların korunmasını sağlayacak yasal zeminlerin oluşturulması gerektiği görüşünde birleşiliyor.
İş Yatırım Uluslar arası Piyasalar Direktörü ve Dünya Gazetesi yazarı Şant Manukyan, Bitcoin şu anki hareketlerini 2017 yılıyla kıyaslayanlara şöyle seslendi:
O zaman gerçekten kripto para diye bir şey var ve bazı insanlar çok para kazanırız erkenden atılalım gibi hissiyattaydı. Ama şu andaki resim farklı. Kurumsal yatırımcıların Bitcoin'e yatırımı olduğu bir piyasa var artık. Kuş mudur? Uçak mıdır? Süperman midir? değil, varlık olarak kendini ispat etmiş durumda Bitcoin. ikinci konu bu kavram etrafında oluşmaya başlayan finansal sistem var. özellikle DeFi merkeziyetsiz finansta insanların tırnak içinde teknik olarak kredi alabiliyor, borç verebiliyor, mevduat yapıyor yani bu dünyadan getiri elde ediyor. kendi finansal dünyasını aşma ve ana akıma kendini kabul ettirme noktasına geldi. İşlerin daha normalleştiğini görüyoruz. Kısa vadede negatif, orta uzun vadede pozitif regülasyon olmaya başlıyor. ABD'nin en büyük regülatörü OCC, federal bankaların ödeme yapma gibi işlemlerde blockchain ağını veya stabil coinleri kullanabileceklerini söyledi. regülasyonların geliyor olması, giderek daha fazla insana güven verecek.
Artık büyük bir kitlenin kripto paralar ilgi duyduğuna değinen Manukyan, uğramayanların bile çeşitli fonlar aracılığıyla bu işleri gerçekleştirdiğine değindi. Son olarak çok önemli bir noktaya değinen Manukyan, 8000 küsür kripto para olduğunu ve belki bunların 7950'sinin kaybolacağını ama geri kalanların yeni iş modellerini oluşturacağını söyleyerek, hem her projenin gerçekten yatırım anlamı taşımadığını belirtti hem de geleceğin dünyasında bir şekilde kripto paralara dayalı iş modellerinin olacağını öngördüğünü belirtti.
Kaynak : Dünya Gazetesi