Zilliqa, blokzincirlerde bulunan ölçeklenebilirlik sorununa çözüm getirmeyi amaçlayan ve diğer ağlara göre çok daha hızlı işlem yapabilen bir ağdır. Ağ 2016'dan beri kullanılırken kripto para olarak ZIL, 2018'in Ocak ayında çalışmaya başladı. Zilliqa veri akışını sağlayan akıllı sözleşmelere sahiptir. Diğer ağlara nazaran dApp'leri çok hızlı işlem hızıyla çalıştırabilir. Ağdaki üstün hız, diğer ödeme sistemlerine göre çok daha hızlı ödeme imkanı sağlıyor. Bunun dışında yüksek değerdeki açık arttırma müzayedeleri, şeffaf reklamcılık tedarik zinciri işlemleri de Zilliqa ağında yapılabilir. Zilliqa'nın ölçeklendirme özelliği bir saniye içinde binlerce işlem yapılmasına olanak sağlıyor. Ağın altyapısında Sharding yani database'in yatay bölünebilmesi algoritması sayesinde ağın kullanıcı sayısı arttıkça işlemler daha da hızlanmış oluyor. Ağdaki işlemlerin ve işlemlerin hızının artması için sürekli yeni protokoller geliştiriliyor. Zilliqa yatay veritabanı bölünme mimarisi merkeziyetsiz, ölçeklenebilir ve güvenli olma özelliklerine sahiptir.
Zilliqa ağında bir işlem $0,00002 tutarında ücrete tabidir. Ethereum ağından yaklaşık 100 bin kat daha ucuzdur.
Ağda ekstra güvenlik mekanizmaları bulunur. Akıllı sözleşme dili olarak Scilla kullanılır. Ağda olma ihtimali çok düşük olan saldırı ve hatalara karşı bile önlem alabilmeyi amaçlarlar. Non Turing tabanlı bir dil olan Scilla, ağı kod hatalarına karşı dirençli ve formal metod tabanlı onay için Ethereum'a göre daha kabul edilebilirdir. Zilliqa'da işlemler pBFT ile (pratik Bizans Hata Toleransı) sonlandırılıyor. Böylece Ethereum ve Bitcoin gibi (PoW) gibi veri depolama ihtiyacına ihtiyaç duyulmamasını sağlıyor. Ağda tüm işlem geçmişi tek tek kayıt altında tutulmaz, sadece işlem sonunda gerekli olan bilgiler tutulur. Veri depolamadan büyük bir tasarruf elde edilmiş olur. Bu tasarrufa rağmen Genaro Network ve Bluzelle ağlarıyla yapılan işbirlikleri veri depolamayı kolaylaştırır.
Zilliqa'nın CEO'su Xinshu Dong'dur. Prateek Saxena da danışman ekibinin başkanıdır.
Zilliqa danışman ekibi StrongHold Labs kurucu ortağı Alexander Lipton, FBG Capital kurucu ortağı Vincent Zhou, Kyber Network Kurucu ortağı Loi Luu, Bitcoin Suisse AG ortağı Nicolai Oster'den oluşur.
1 milyar 900 milyon dollar piyasa değerine sahiptir ve en değerli 52. kripto paradır. Dolaşımda 11,086,818,464 ZIL vardır, şu ana kadar toplam 14,378,520,038 ZIL basılmıştır. Maksimum arz ise 21,000,000,000 ZIL'dır.
Madencilik Sistemi
Zilliq blokzincirinin konsensüsü prtaik Bizans Hata Toleransı (Byzantine Fault Tolerance) yardımıyla oluşturulmuştur. Madencilerin ödemeleri düzenli zamanlarda topluca yapılır. Blok ödüllerinde varyans çok düşüktür. Ethash'e uyumlu olan madenciler katılım masraflarında indirime tabi olurlar. Proof of Work madencilik sistemi sadece madencilik kimlikleri oluşturulurken kullanılıyor. Böylece elektrik harcamaları çok az düzeyde oluyor. Zilliqa madencileri arttıkça ağın hızı artmış oluyor. Makine öğrenmesi ile finansal algoritmaların ölçeklenmesi ağdaki madenciler sayesinde sağlanıyor. Zilliqa ağında şu anda bir işlemin onay süresi Bitcoin ve Ethereum'a nazaran çok daha kısa. Ağdaki bir işlemin onaylanması 30 saniye ile 120 saniye arasında sürüyor. Tanesi 600 node'a sahip 6 tane parça aynı anda çalıştıpında ağda saniyede 2828 işlem yapılabilir. Bu yüzden ağda saniyede yapılabilecek işlem sayısının ve ağın hızının bir sınırı yoktur. Master Card'ın, Visa'nın ve diğer merkeziyeti olan uygulamaların hızına ulaşabilmiş hatta onları geçebilmiştir.
İşbirlikleri
Tüm dünyada endüstri liderleriyle işbirlikleri yapılıyor çünkü kullanım örnekleri oluşturmak isteniyor. Bu şirketler Aqilliz, xfers, Hg Exchange, CHAINSECURITY.
Nereden Zilliqa (ZIL) Alınır?
Zilliqa'nın en yüksek işlem hacminin döndüğü borsalar Binance, Binance.US, Bithumb, KuCoin ve Huobi Global'dir. TRY (Türk Lirası) ile ZIL alınabilecek tek borsa BitUBU borsasıdır.