Neler yeni
Kripto Para, Bitcoin, Ethereum, Cardano, Dogecoin, Shiba, Forumları, Yorumları, Teknik Analiz

Satoshiturk ailesine hoş geldin!

Burada, yatırım tavsiyesi vermeyip, hiçbir projeye para karşılığı destek çıkmadan, kripto dünyasının içinden gelen yöneticilerimizle doğru bilgiye ulaşabilirsin.

5 yıldır aksamadan yaptığımız ödemelerle güvenin adresiyiz.

Bizimle keşfet, öğren ve kripto sohbetlerine katıl. Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!

Bitcoin O Ülke Yüzünden Düşüyor

kapak_104928.jpg


Kripto paralarda Luna krizinden sonra bir krizde Dünya’nın hacim olarak en büyük 3’ncü borsası konumunda bulunan FTX borsasından geldi. Binance CEO’su tarafından elindeki FTT (FTX Token)’leri sattığını açıklamasının ardından bir domino sekansı edasıyla zincirleme bir reaksiyon meydana geldi. Öncelikle yapılan yalanlamalar ve sonrasında FTX tarafından olayın kabullenilmesi. İşin ilginç tarafı ise, Binance tarafından likidite konusunda destek olmak maksadıyla bir satın alma teklifinin ardından bu teklifin geri çekilmesi süreci. En sonunda da iflas kararı ve Tron Vakfını sözde yönetmeden yöneten Justin Sun tarafından verilen büyük destek ile insanların borsa üzerindeki varlıklarını Tron ağı üzerindeki tokenlar ile çekimine müsaade edilmesi. Kısaca bir kazan kazan ve kazan dönemi. Tabi ki batak batak ve batak ile kıyaslandığında. Yoksa TRX fiyatının borsa içinde yükselmesiyle beraber piyasayla orantısız miktarda az TRX ve diğer Tron ağı varlıkları alınabildiği. Yine de “1”, “0” dan yüksektir.

Tüm bu gelişmeler ile birlikte ciddi bir likidite çıkışı ve piyasada yaşanan panik havasıyla beraber, bu paniğin getirdiği satışlar ve büyük düşüşler. Özellikle FTX borsası tarafından desteklenen Solana (SOL) gibi projelerde yıkım seviyesinde düşüşler. Kısaca yine bir operasyon ve yeni zenginler - yeni fakirler.

Peki tüm bunların arkasında ne var? Bitcoin düşüşü sıradan bir düşüş mü? Yoksa bu düşüş planlı ve bir amaç mı taşıyor? İşte bu konuda neredeyse Bitcoin açısından yaşanan gelişmeleri unutulmuş bir ülkenin üst düzey bir yetkilisinden açıklama geldi.

Kim olduğu açıklanmayan El Salvador ülkesinin üst düzey bir yetkilisi, tüm bu yapılanların ülkelerinin Bitcoin’i resmi para birimi olarak tanımlamasından sonra kasıtlı olarak başlatıldığını iddia etti. Yapılan açıklama da ayrıca Bitcoin resmi para birimi ilan edilirken, El Salvador’un resmi para birimi ABD Dolarının benimsenmesinin azaltılması ve tamamen Bitcoin’e geçişin amaçlandığı, ancak bunun birileri tarafından engellendiği belirtildi. Birileri derken kimden hangi ülkeden bahsettiği açıkça belli olsa da yapılan açıklama ve zamanlaması biraz manidar denilebilir.

El Salvador yaklaşık 1 yıl önce resmi para birimi olan ABD Dolarının yanına 2’nci resmi para birimini Bitcoin olarak ilan etmişti. Ayrıca işletmelerin büyük çoğunluğuna Bitcoin ile ödeme alabilecek gerekli teknik altyapının sağlanması talimatı verilmiş, vatandaşlarına 30 dolarlık BTC içeren Bitcoin cüzdanları dağıtılmıştı. Kasım ayında gerçekleşen resmi para birimi ilanından sonra Bitcoin’in beli hiç doğrulmadı. Birçok komplo teoristi tarafından, bu açıklamadan bağımsız olarak ABD tarafından bir eylem gerçekleştirildiği ve bu eylemin içerisine bu sektörün başını çeken insanların dahil edilerek kademeli bir yıkım ile Bitcoin’in güvenilmez olduğunun kanıtlanmasının amaçlandığı düşünülüyor. Egemen para birimiyken, Bitcoin diye bir şey geliyor ve sizin resmi para birimi olduğunuz bir ülkede sizin yerinizi alıyor. Buna hiçbir büyük güç izin vermez gibi görünüyor.

FTX borsasının El Salvador hükümeti tarafından sahip olunan Bitcoin’in oynandığı borsa olması da ayrı bir manidarlık taşıyor. Yani ağırlıklı olarak alımlar bu borsa üzerinden gerçekleştiriliyordu. Bilindiği üzere El Salvador her düşüş ile beraber rezervlerine biraz daha Bitcoin eklemişti.

Yapılan açıklama ve komplo teorilerine yönelik her ne kadar bir kanıt bulunmasa da, zamanlama ve birilerinin (şahsi görüşüm bu şahıs Luna krizininde baş aktörü CZ) kasıtlı olarak baltalaması gerçekliğe yakın olduğunu düşündürüyor.

Bu arada El Savador’da son düşüş ile beraber Bitcoin kullanımının neredeyse bittiğini ve vatandaşlarının %99’undan fazlasının ABD doları ve diğer para birimleriyle işlem yaptıkları söyleniyor. Belki de istenene ulaşılmıştır. Kim bilir…
 
Bir ülke nasıl oluyor da tüm varlıklarını tek bir borsada tutuyor anlaşılır gibi değil. Aptal mı bunlar, yoksa işin içinde başka bir iş mi var?
 

Cüzdanınız

BNB
0.00000000

Forum istatistikleri

Konular
13,149
Mesajlar
58,948
Kullanıcılar
6,683
Son üye
keycheck
Geri
Üst