Neler yeni
Kripto Para, Bitcoin, Ethereum, Cardano, Dogecoin, Shiba, Forumları, Yorumları, Teknik Analiz

Satoshiturk ailesine hoş geldin!

Burada, yatırım tavsiyesi vermeyip, hiçbir projeye para karşılığı destek çıkmadan, kripto dünyasının içinden gelen yöneticilerimizle doğru bilgiye ulaşabilirsin.

5 yıldır aksamadan yaptığımız ödemelerle güvenin adresiyiz.

Bizimle keşfet, öğren ve kripto sohbetlerine katıl. Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!

Kripto Para Alacaklarının İcra Yolu İle Tahsili

sfurkanoven

Kıdemli Çavuş
images (1).jpg


Kripto Para Alacaklarının İcra Yolu İle Tahsili​

Türk Hukuk sistemimizde alacağına kavuşamayan her bir birey İcra Müdürlüğü aracılığı ile alacağını tahsil etmek isteyebilir. Ülkemizdeki mevcut ekonomik konjonktür ve bireylerin artan giderleri ülkemizde pek çok kişi hakkında icra takip dosyası açılmasına sebep olmuştur.

2004 Sayılı İcra ve İflas Kanununa göre borçludan talep edilecek alacağın türüne göre farklı yollar izlenebilmektedir. Peki alacaklı borçludan kripto para alacağını talep edebilir mi ?

2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunumuzda takip yolları ilamlı ve ilamsız olarak ikiye ayrılmıştır. Başlıklar altında inceleyecek olursak;

a)İlamlı icra takibi yapabilmek için kural olarak elimizde bir mahkeme kararı olmalıdır. Burada kişi, karşı tarafa alacak davası açmalı, davanın kısmen veya tamamen kabulü halinde ilamlı icra takibi yapılabilecektir.

b)İcra ve İflas Kanunumuzda ilamsız icra takibi ise Genel Haciz Yolu ile Takip, Kambiyo Senetlerine Özgü Takip ve Kiralanmış Taşınmazların Tahliyesine İlişkin Takiptir.

Genel Haciz Yolu ile Takip
İcra ve İflas Kanununca bir alacaklı borçlu hakkında genel haciz yolu ile takip yapılabilmesi için alacağın mutlak suretle para veya teminat alacağı olması gereklidir. Elbette ki yabancı para alacağının da hangi tarihteki kur üzerinden Türk Lirasına çevrilerek talep edildiğinin ve işleyecek veya işlemiş faizin de belirtilmesi koşulu ile talep edilebilmesi mümkündür.

Mevcut hukuk sistemimizde kripto paralar “para” niteliği taşımamaktadır. Bu noktada yine hukukçular tarafından konu ile farklı yorumlar yapılmakta ve farklı görüşler benimsenmektedir.

Bu noktada da yerli ve yabancı borsa ayrımı karşımıza çıkmaktadır. Alacaklı, borçlunun yerli bir kripto para borsasında bulunan cüzdanına gönderdiği kripto para miktarını rahatlıkla ispat edebilecek ve Hukuki bir uyuşmazlıkta delil olarak ileri sürebilecektir.

Yabancı bir kripto para borsasında ise ülkemizde bulunan Mahkeme ve İcra Müdürlükleri yabancı borsaya ulaşamayacakları için böyle bir delil söz konusu olamayacaktır.

Bu takip türünde alacaklı gönderdiği tarih ve saatteki kripto paranın Türk Lirası karşılığının tahsili için borçluya icra takibi başlatabilir. Borçluya gönderilen ödeme emrinin tebliğ olmasından sonra 7 günlük itiraz süresinde borçlunun ödeme emrine ve takibe herhangi bir itirazı bulunmaz ise borçlu hakkında başlatılan icra takibi kesinleşir ve alacaklı talep ederse borçlunun menkul ve gayrimenkullerine haciz konulmasını, haciz konulan malların satışı talep edebilir.

Kambiyo Senetlerine Özgü Takip

Kambiyo senetleri 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda tahdidi olarak sayılmıştır. Bunlar çek, bono ve poliçedir. Kambiyo senetlerinde borç miktarı bedelin para cinsinden yazılmalıdır. Aksi takdirde eldeki senet kambiyo senedi vasfını yitirmektedir. Mevcut Türk Hukuk sistemimizde kripto paralar “para” olarak kabul edilmediği için kambiyo senetleri ile kripto para borçlanması yapılamamaktadır. Hal böyle iken kripto para alacağı için icra takibine girişilecek ise kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvurulamayacaktır.

Kiralanmış Taşınmazların Tahliyesine İlişkin Takip


16 Nisan 2021 tarih ve 31456 sayılı Resmî Gazete'de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından 30 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe giren Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik incelendiğinde kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak ödemelerde kullanılmasına engel getirilmiştir. Hal böyle iken taşınmaz sahibi bir kişi, taşınmazını kripto para karşılığı kiraya veremeyecektir. Dolayısıyla bu takip yolu ile kripto para alacağında dair takip yapmak Türk Hukuk Sisteminde mümkün değildir.

Genel bir değerlendirme yapacak olursak kripto para alacağı bulunan kişinin alacağına kavuşması için farklı senaryolar mevcuttur. Alacaklı kişi borçluya dava açarak alacağının tabiri caizse tescillenmesini isteyebilir. Elinde ilam (mahkeme kararı) bulunan alacaklı dayanak ilamı ile İcra Müdürlüğü vasıtası ile alacağına kavuşabilir. Mahkeme yoluna gitmek istemeyen alacaklı doğrudan İcra Müdürlüğüne de başvurup Genel Haciz Yolu ile de borçlu hakkında takip yapabilir, ancak burada borçlunun itiraz hakkı bulunmaktadır.

Ülkemizde kripto paralar ile ilgili yasal bir düzenleme bulunmaması (16 Nisan 2021 tarih ve 31456 sayılı Resmî Gazete'de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından 30 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe giren Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik hariç olmak üzere), Mahkemeler önünde emsal niteliği taşıyan İstanbul İcra Mahkemesinin 2021 tarihli kripto paraların haczedilebileceğine ilişkin kararı hariç bir karar bulunmaması sebepleri ile kısıtlı bir değerlendirme ve yorum yapılabilmektedir.
 

Cüzdanınız

BNB
0.00000000

Forum istatistikleri

Konular
13,232
Mesajlar
60,209
Kullanıcılar
6,715
Son üye
stepetas
Geri
Üst