Neler yeni
Kripto Para, Bitcoin, Ethereum, Cardano, Dogecoin, Shiba, Forumları, Yorumları, Teknik Analiz

Satoshiturk ailesine hoş geldin!

Burada, yatırım tavsiyesi vermeyip, hiçbir projeye para karşılığı destek çıkmadan, kripto dünyasının içinden gelen yöneticilerimizle doğru bilgiye ulaşabilirsin.

5 yıldır aksamadan yaptığımız ödemelerle güvenin adresiyiz.

Bizimle keşfet, öğren ve kripto sohbetlerine katıl. Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!

KYC Nedir?

KYC, Know Your Customer yani Müşterini Tani kelimelerinin İngilizce baş harflerinden oluşmaktadır. Temelde günümüzde en çok kripto para borsalarında kullanılmaktadır. Ayrıca çeşitli projelere katılım için onay niteliğinde talep edilebilmektedir.

KYC işlemi hem müşteriyi hem de KYC talep eden firma, borsa vs. Adli durumlarda güvence altına almak maksadıyla uygulanan bir yöntemdir. Ancak güvenilir olmayan yerlerde yapılan KYC işlemi kimlik hırsızlığı sonuçları da doğurabilmektedir. Özellikle kripto para borsalarında günümüzde uygulanan KYC işlemi, olası kara para aklama vb. Adli suçlara yönelik şikayetlerin muhattabının bulunabilmesi ve müşteri güvenliğini sağlamak için uygulanmaktadır.

KYC işlemi esnasında çoğunlukla müşterinin kendini, kimlik bilgileriyle beraber kanıtlaması istenir. Bu işlem sadece bilgilerin verilerek yapılabileceği gibi kimlik fotoğrafı ya da kimlikle selfie hatta ikamet bilgilerinin kanıtlanmasına varana kadar çeşitli yöntemlerle de yapılabilir. Elbette KYC ne kadar zorlaşırsa müşteri ve firma güvenli o ölçüde garantiye alınmış olur. Ayrıca hesap çalınması, hesap şifresinin kaybedilmesi ya da şifre yenilenebİlecek tüm kanalların çeşitli sebeplerle kaybedilmesi durumunda bile KYC sonucu verilen bilgilerle kimlik bilgileriniz kanıtlanabilir ve hesabınıza erişiminiz sağlanabilir.

Müşterinin güvenliğini arttırmak ve hesapların çalınabilmesi önlemek maksadıyla bir çok kripto para borsası tarafından 2FA ile eposta, SMS gibi ekstra doğrulama yöntemleri de kullanılmaktadır. Sadece Borsalar için geçerli değil bu durum. Bir bankanın uygulamasına ya da İnternet sitesi üzerinden hesabınıza girmek istediğinizde de SMS ile doğrulama talep edilmektedir. Yani halihazırda doğrulama yöntemlerinin büyük bir kısmını hayatımızın her kesime entegre etmiş haldeyiz.

Özetlersek KYC işlemi özünde faydalı bir işlem olmakla beraber, güvenilir olmayan kanallara yapılan KYC işlemi zor durumlarla karşılaşmamıza sebep olabilir. Hangi kanalın güvenilir olup hangisinin olmadığı şu şekilde açıklayabilirim sanırım; bir markette kredi kartı kullanırken kimlik doğrulama istendiğinde en fazla ucundan çıkarıp ad soyadınızı kanıtlarsınız ama işin içerisine bankalar ya da resmi kurumlar girdiğinde kimliğinin fotokopisiyle başvurursunuz. Sonuçta o bankanın ya da kamu kurumunun veri tabanından da bu bilgilerin sızması mümkündür. Ancak diğer herşey ile kıyaslandığında bu tip kuruluşlara olan güven daha fazladır. Kripto para dünyasında da KYC işlemi yaparken bunları dikkate alın derim.
 
Airdrop'lara KYC yaparken çok düşünmek gerek. Öyle her yere körü körüne bilgilerin paylaşılması sıkıntı.
 
Dünyaca ünlü platformlarda sorun olacağını sanmam ama dediginiz gibi airdrop artık scam halini aldı KYC için çok tehlikeli
 

Cüzdanınız

BNB
0.00000000

Forum istatistikleri

Konular
13,149
Mesajlar
58,948
Kullanıcılar
6,683
Son üye
keycheck
Geri
Üst