Neler yeni
Kripto Para, Bitcoin, Ethereum, Cardano, Dogecoin, Shiba, Forumları, Yorumları, Teknik Analiz

Satoshiturk ailesine hoş geldin!

Burada, yatırım tavsiyesi vermeyip, hiçbir projeye para karşılığı destek çıkmadan, kripto dünyasının içinden gelen yöneticilerimizle doğru bilgiye ulaşabilirsin.

5 yıldır aksamadan yaptığımız ödemelerle güvenin adresiyiz.

Bizimle keşfet, öğren ve kripto sohbetlerine katıl. Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!

Stop Loss Yöntemleri Nelerdir? - Kaybınızı Durdurun!

BTC

Kıdemli Çavuş
2516370_810x458.jpg

Nedense x liraya bir kripto para alınırken y liraya çıkınca satacağım diye plan yapılır. Sanki alınan her kripto para yükselecekmiş gibi kişi kendini şartlar ve kripto para gerileyince de kendisini şartlandırmış olduğu için zarardayken kripto parayı satmaz, satamaz. Eli varmaz. Çünkü kripto para mutlaka gitmeliydi, sağlam kripto paraydi.

Satmadıkça kripto para daha da düşer bir süre sonra olay orta vadeden uzun vadeciliğe dönüşür "şimdi satsam çok zararım var, uzun vadede kazanırım bekleyeyim" şekline dönüşür.

Bir diğer problem de kripto parayı alırken vadenin, yani X liraya alınan kripto paranın hangi vade için alındığının belirlenmemiş olmasıdır. Y tlye satılacak olması bir hedef ancak süre bakımından ne kadar zamana göz yumulacak olduğunun da önceden planlanması gerekir.

Borsada alınan her kripto parada kazanılacak diye bir şart yoktur. Zarar gayet normaldir. Normal olmayan her kripto paraden kar edilecek şeklinde kişinin kendisini şartlandırması ve zarar ihtimalini dikkate almamasıdır. Önemli olan nerede dur denilmesini bilmektir. Buna da STOP LOSS deniliyor.

Adından da görüleceği gibi stop loss, kaybın durdurulması manasına gelir. Bu terim öyle katı kurallarla oluşturulmamıştır tahmin edileceği üzere esnektir. Değişkendir. Bu iki başlığı detaylı olarak incelersek;

1- Nisbi (Kıyaslamalı, yüzdeye göre) Stop Loss

a) Kripto Para Alım Fiyatına Göre Yapılacak Uygulama


Örneğin stop loss için göz yumulacak oran yüzde dört olsun. Bu durumda 10 lira'dan alınan kripto para yüzde dört değer kaybedince, 9,60'a gerileyince duyguya yer vermeden satılacaktır.

b) Kripto Parada Kar Gerilemesine Göre Yapılacak Uygulama

Örneğin on liradan alınan kripto para on iki oldu ama alırken kripto parada hedef 13'tü. Coin gerilemeye başladı. Acaba düzeltme mi yoksa silkeleme mi? Kararsızlığa düşmemek için sadece anaparadan değil Kar'dan Zarar yaparken de uygulamak üzere stop loss için bir oran belirlenir. Örneğin bu oran yüzde dört olsun. Bu durumda coin en yüksek gördüğü 12'den yüzde dört gerilediği zaman, 11,52 olduğu zaman, stop loss uygulanır ve satış yapılır.

2- Mekanik Stop Loss

a) Ortalamaya Göre Yapılacak Uygulama

Kripto parada yapılan yatırımın vadesine göre ortalamalar takip edilir. Bu ortalamalar yatırımcının yatırım prensibine göre değişir. yaygın kullanılanlar 10, ,20, 50, 100 vb.' dir. Örneğin kripto paranın 21 günlük ortalaması stop loss olarak grafik üzerinden takip edilirse kripto para bu fiyatın altına inince hacimde kontrol edilerek düşüş tuzağına karşı stop loss uygulanır. Yatırım uzun vadeli düşünülüyorsa bu tarz kısa vadeli göstergelere bakılmaz.

b) Trend takibine Göre Yapılacak Uygulama


Kripto parada yapılan yatırımın vadesine göre trendi takip edilir ve fiyatlar trendin altına indiğinde ayı tuzağına karşı hacim de takip edilerek stop loss uygulanır.

c) Destek-Direnç Takibine Göre Yapılacak Uygulama

Bu kripto paralarda en dipten alıp en yüksekten satmak mümkün olmadığı için benimde sevdiğim kademeli alım ve kademeli satım yöntemi kullanılır. Nedir bu kademeli alım, kademeli satım? Borsada alırken kazanılır. kripto para desteğinden alınır direncinden satılır.

Dirençler ve destekler çizilir oluşturulur ve takip edilir. Desteğin sağlamlığına, kripto paranın desteğinden destek bulduğu ve yükselişe geçtiğine kanaat getirilirse aşılan direnç destek olarak görev yapacaktır ve ilk hedef bir sonraki direnç olacaktır. Bu durumda kripto para yükseldikçe alım yapılabilir. Aynı şekilde direnç ve hacim takip edilir. Direnç kırıldıysa ve beklenen hacim geldiyse bir sonraki direncine kadar gidebileceği düşünülür ve satış bekletilir. Eğer direnç geçildiyse ancak beklenen hacim gelmediyse "direnç geçildi" havası oluşturmak üzere olası bir boğa tuzağı kurulmuş demektir ve satış yapmak mantıklı olabilir. Çünkü kripto para bu direncini aşamadığı için muhtemelen güç toplamak için desteğine geri dönecektir.

Trailing-StopLoss.png

Peki stop loss nasıl uygulanır?

Kripto paranın desteği çizilir ve sürekli takip edilir ve eğer desteğin kırıldığını düşünülüyorsa getirilirse stop loss uygulanır. Çünkü destek kırılırsa tahmin edileceği üzere düşeceği yer yine sonraki destek olacaktır.

Faydası ne olur?

9,85 desteği kırılırsa ve satış yapılırsa bir alt destekten 9,65, 9,55 vs. alım yapılarak %2-3 daha aşağıdan alım fırsatından faydalanılabilir.
"Borsa'da alırken kazanılır" prensibini kripto paralarda da uygulayabiliriz.

Bahsi geçmişken trend dönüşümlerinde hacim kriterini aktarmak gerekirse,

Trendin yukarı kırıldığına gerçekten güvenilebilmesi için trendin hacmin 1 haftalık ortalamasının 1,5-2 kat üzerinde yukarı yönlü kırılması gerekir. Aynı şekilde aşağı yönlü düşmesi için de hacmin önceki günlere göre bir miktar yükselmesi yeterlidir. Yani dikkat ettiğiniz üzere sadece bir indikatöre bakmıyoruz her şeyi değerlendiriyoruz.

d) 3 Bars Nett Yöntemi

Joseph Stowell ve Daryl Guppy isimli 2 kişi tarafından geliştirilmiştir.

1- Bugünün en düşük fiyatı tespit edilir.

2- Geriye doğru bulunan en düşük fiyattan daha düşük en düşük satış fiyatına bakılır. Ben bu yöntemi pek beğenmedim.

3- Bu belirlenen en düşük değer stop loss olarak kullanılır. kripto para bu değerin altına inerse stop loss uygulanır.

Not: Bu yöntemi pek beğenmiyorum bu yöntem genelde grafiğe bakmayanlar için fiyat bazlı stop uygularken kullanılır.

Özet:

Abi stop koyuyoruz da stopları patlatıp yükseltiyorlar!
-> İlla ki borsadan stop-loss seçeneğinden stop koymanız gerek yok. Yazımızda zaten yazıyor ancak yine de söyleyelim. Bir destek belirleyin, bir indikatör belirleyin hacimli kırılırsa hacimli sat verirse kendiniz pc başından satış yapabilirsiniz. Alarm kurup geceleri kalkıp yine kendiniz satış yapabilirsiniz. Bu sayede kapanış bazında stop yaparak fitillerden kurtulmuş olursunuz.

İnsanların bağlı olmasına karşıyız her elini tuttuğunla evlenmek zorunda mısın? Destek 10 liraysa 10 liranın altına düşünce sat üstüne çıkınca al zaten zararın olmuyor. Fiyat hareketlerinden dolayı %2-3 olabilir ama mesela %20`lik düşüşten korur alttan tekrar toplamanı ve kar etmeni sağlar.

Buradaki teknikleri boşverip kendi tekniğini de geliştirebilirsin. Yeter ki zarar etme bu piyasada en temel hedefimiz kaybetmemek.

Bir soru insanları stop koymaktan nasıl korkutursun?

Sorunun cevabı çok kolay. Tabii ki sürekli stop patlatıp yükseltirim insanlar stoptan bezsin zamanla koymamaya başlasın. Bir gün sert düşüreceğimiz zaman insanların stop koymaması işimize yarar.

STOP-LOSS-NED%C4%B0R-BORSADA-ZARARDAN-KURTULMAK.jpg
 

Cüzdanınız

BNB
0.00000000

Forum istatistikleri

Konular
13,211
Mesajlar
59,907
Kullanıcılar
6,741
Son üye
ysf
Geri
Üst