Neler yeni

Blok Zincir Yani Blockchain Nedir? İşte Bilinmesi Gereken Her Şey!

  • Inflation: Enflasyon, belli bir zaman boyunca fiyatların sürekli yükseliş göstermesi durumudur.

ant

Uzman Çavuş
Level 1 (1X)
Onursal Üye
Katılım
20 Ağu 2020
Mesajlar
77
Tepkime puanı
14
Puanları
185
Konum
İstanbul/Türkiye
Web sitesi
www.hadimkoybilgisayar.com.tr


0.00000000
  • 0.00000000  
  • #1

Bu rehberimizde, Blockchain nedir, Blockchain ne işe yarar gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Blok zincir ya da Blockchain nedir, Blockchain teknolojisi ne anlama gelir? Bu yazımızda sizler için tüm bu soruların cevabını tek tek, adım adım cevaplamaya çalışacak, en temel düzeyde bilgi sağlayacağız.

Birdenbire blockchain yani blok zinciri her yerde konuşulur oldu. Çünkü Bitcoin’in piyasaya sürülmesinden bir yıl sonra Bitcoin’e güç veren bu teknoloji, telif hakkı korumasından dijital kimliğe kadar birçok alanda, hemen hemen her şeyde kullanılır oldu. Teknolojiyi temel edinmiş olan Bitcoin’in ve diğer kripto para birimlerinin hızla yükselen değerinden sık sık bahsedilir, ancak asıl teknoloji harikası olan Blockchain’den pek bahsedilmez.

Rehber İçeriği
  • Blockchain Nedir?
  • Blockchain Nasıl Çalışır?
  • Blockchain Bir Kamu Muhasebecisi Gibidir
  • Değer İnterneti
  • Blockchain Tıpkı Google Dokümanlar Gibidir
  • Dünyanın En Sağlam ve En Şeffaf Kasası
  • Blockchain DNA Gibidir
  • Blockchain Güvenilir midir?
Blockchain Nedir?
Blockchain dediğimiz şey en basit ve en temel anlamıyla kamuya açık bir veritabanında (zincir) depolanan dijital bilgileri (blok) ifade etmektedir.

Blok zincirindeki “bloklar” dijital bilgi parçalarından oluşur. Özellikle üç bölümden oluşurlar:

  • Bloklar, online olarak yaptığınız en son satın alma işleminizin tarihi, saati ve dolar tutarı gibi işlemlerle ilgili bilgileri depolar.
  • Bloklar, işlemlere kimlerin katıldığına ilişkin bilgileri depolar.
  • Bloklar, onları diğer bloklardan ayıran bilgileri depolar.
Hepimizin, birbirimizden ayrılmak adına isimleri, kimlik numaraları vs vardır. İşte aynı şekilde her blokta bizim onu diğer bloklardan ayırmamızı sağlayan “hash” adı verilen kodları içerir. Bu kodlar özel algoritmalar kullanılarak oluşturulmaktadır ve kriptografi kodlardır.

Blockchain Nasıl Çalışır?
Başlarken, hiçbir metafor veya abartı içermeyen en basit açıklama ile devam edeceğimizin altını çizelim. Kripto para birimi dilinde bir blok yeni işlemlerin bir kaydıdır. Her blok tamamlandıktan sonra bir zincir zinciri oluşturarak zincire eklenir. İşte bu Blockchain yani blok zincir anlamına gelir.

Kripto para birimleri şifrelenmiş olduğundan herhangi bir işlemin işlenmesi karmaşık matematik işlemlerinin çözümü anlamına gelir (ve blok zincir büyüdükçe bu işlemlerin çözümü zamanla daha da zorlaşır). Bu matematiksel işlemleri çözen insanlar “madencilik” adı verilen bir süreçte kripto parayla ödüllendirilebilir. En azından durum Bitcoin’de bu şekildedir.

Herhangi bir kripto para birimine sahipseniz, aslında gerçekte sahip olduğunuz şey özel anahtar (temelde yalnızca uzun bir parola) olan blok zincirindeki adresidir. Bu anahtarla harcama yapmak için para çekebilirsiniz ancak anahtarı kaybederseniz paranızı geri almanın hiçbir yolu yoktur. Her bir hesabın diğer kişilerin hesabınıza para göndermesini sağlayan herkese açık anahtarı vardır.

Blockchain hakkında temel bilgilerin tamamı halka açıktır. Blockchain’in merkeziyetsiz ya da merkezi olabilir. Yani çalışması için tek bir bilgisayara veya sunucuya güvenmez. Böylece, tüm işlemler anında herkes tarafından görülebilir. Bu bizi ilk metaforumuza getirir: kamu muhasebecisi.

Blockchain Bir Kamu Muhasebecisi Gibidir
Bir arkadaşınıza Bitcoin (veya başka bir kripto para birimi) gönderir ya da satarsanız bu bilgi genel olarak Blockchain’de kayıt altına alınarak herkes tarafından görüntülenebilir. Diğer insanlar sizin kimliğinizi bilmezler, ancak bir kişiden başka bir kişiye ne kadar aktarıldığını bilebilirler.

Birçok kişi geleneksel bankacılığa alternatif olarak blockchain’i görüyor. Para transferini doğrulamak için bir bankaya veya başka bir kuruma ihtiyaç duymak yerine, blockchain’i kullanabilir ve aracı kurum veya kurumları ortadan kaldırabilirsiniz.

Değer İnterneti
Bir kamu muhasebecisi fikrinden yola çıkarak, blockchain’i tanımlamanın bir başka popüler yolu bir değer interneti olduğudur. Fikir oldukça basit: İnternet, verileri çevrimiçi olarak özgürce dağıtmayı mümkün kıldı ve bugün blockchain aynı şeyi para için yapıyor.

Gazeteler, televizyon ve radyoya (esas olarak büyük şirketler tarafından kontrol edilirler) güvenmek yerine, iyi ya da kötü internet herkesin bir ses olmasını sağladı. Blockchain ve kripto paralar, bankalar ve hatta hükümetler gibi geleneksel aracıları ortadan kaldırarak dünya çapında para transferini en kolay hale getirdi.

Blockchain Tıpkı Google Dokümanlar Gibidir
Blockchain bir bakıma tıpkı Google Dokümanlar gibidir.

Google Dokümanlar’dan önce çevrimiçi bir kişiyle bir yazı parçası üzerinde ortak çalışma yapmak isterseniz bir Microsoft Word belgesi oluşturmalı, ona göndermeli ve ardından düzenlemeleri yapmasını beklemeniz gerekirdi. Karşınızdaki kişi gerekli değişiklikleri ve düzenlemeleri yaptıktan sonra belgeyi size geri göndermeliydi. Ne kadar sıkıcı değil mi?

Google Dokümanlar, bir dökümanın aynı anda birden fazla kişi tarafından görüntülenip düzenlemesine olanak tanıyor, ancak düzenleme yapabilmek için bir kişinin diğer kişinin düzenlemesini tamamlamasını beklemesi gerekiyor. İşlemin tamamlanmasının ardından dökümanın güncel hali diğer kişilerce anında görüntülenebiliyor. Blockchain, bunun da bir tık üstünün yapılmasını sağlayarak kişilerin tüm değişiklikleri anında görebilmelerini sağlıyor ve bir bakıma bu minik aksaklığı gideriyor.

Dünyanın En Sağlam ve En Şeffaf Kasası
“Dünyanın En Sağlam ve En Şeffaf Kasası”. Blockchain için bu benzetmeyi yapmak kesinlikle yanlış olmaz.

Şimdi, dev bir odada dizilmiş bir sürü kasa olduğunu hayal edin. Her kasanın üzerinde bir numara bulunuyor ve kasaların üstünde insanların kasaya para atabilmesi için bir oyuk yer alıyor. Kasaların tamamı kurşun geçirmez camdan yapılmış. Hem güvenli hem de içinde ne kadar para olduğunu görebileceğiniz kasalardan söz ediyoruz. Bir Bitcoin hesabı açtığınızda bu odadaki boş bir kasadan birisine sahip olursunuz. Kasanın numarası sizin hesap numaranızı temsil eder ve para alırken bu kasa numarasını kullanırsınız.

İnsanlar kasanın gerçekte kime ait olduğunu bilemez, ancak kasanın içindeki paranın miktarını görebilirler.

Blockchain DNA Gibidir
Blockchain, internet üzerindeki kripto para transferlerinin bir kaydıdır. Benzer şekilde DNA, yeryüzünde hayat genişledikçe yayılan genetik işlemlerin ve mutasyonları bir kaydırdır. DNA, evrimleştikçe ve bloklara yeni bloklar eklendikçe daha karmaşık hale gelir.

Her blok zinciri (Bitcoin, Ether, Ripple) ayrı tür canlı (insan, şempanze, vb.) gibidir. Aynı zamanda iki ayrı türün ortak atalarının paylaşabildiği şekilde bir para birimi oluşturmak için bir blok zinciri çatallanabilir. Bitcoin Cash ile olduğu gibi.

Elbette DNA’daki değişiklikler kolayca gerçekleşmez. Bilim adamları, genetik mutasyonun yakalanabilmesinin yaklaşık bir milyon yıl sürdüğüne inanıyor. Blok zinciri de inşaa etmek kolay değildir, ancak işler DNA’da olduğu gibi yürümüyor.

Blockchain Güvenilir midir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Blockchain sağlam ve şeffaf bir kasadır. Blockchain’de yeni bloklar her zaman doğrusal ve kronolojik olarak depolanmaktadır. Bloklar, her zaman blok zincirinin sonuna eklenirler. Blok zincirinin sonuna bir blok eklendiği zaman daha sonrada bu bloğun içeriğini değiştirmek neredeyse imkansızdır. Çünkü her blok, kendisinden önceki bloğun karmasını ve kendi karmasını içerir. Bilgiler değişirse karma kodlar da değişir. Bir hacker bir bloğu düzenlemeye çalışırsa ondan sonraki bloğu da düzenlemek zorunda kalır. Bunu yapmak için karmaları yeniden hesaplamak gerekir. Bu da olanaksızdır çünkü muazzam miktarda hesaplama gücü gerektirir.
 

KriptoLuis

Orgeneral
Level 1 (1X)
Level 2 (2X)
Level 3 (3X)
Level 4 (4X)
Level 5 (5X)
Level 6 (6X)
Level 7 (7X)
Level 8 (8X)
Level 9 (9X)
Level 10 (10X)
Level 11 (11X)
Level 12 (12X)
Level 13 (13X)
Level 14 (14X)
Katılım
1 Ara 2020
Mesajlar
5,428
Çözümler
1
Tepkime puanı
1,667
Puanları
285
Yaş
43
Konum
antalya
Cinsiyet
Erkek


0.00077838
  • 0.00000000  
  • #2
İnceleme için teşekkürler. Gerçekten aydınlatıcı olduğunu söyleyebilirim. Blockchain'in az çok ne olduğu konusunda bir fikrim vardı zaten. Ancak bu yazıyı okuduktan sonra daha da netleşti kafamda ne olduğu. Ben Blockchain'in bir çeşit noter gibi çalıştığını düşünüyordum. Verilerin saklanabildiği bir çeşit noter. Silinmesinin mümkün olmadığı ve her bilgisayarda saklanabilen veriler. Tabii bir de dijital dünyanın üzerine inşa edilecek bir alan diyebiliriz. Nasıl çalıştığını bu yazıyı okuduktan sonra daha net anladım.
 

adem1

Er
Katılım
7 Ara 2020
Mesajlar
8
Tepkime puanı
2
Puanları
16
Yaş
44
Konum
Türkiye İstanbul
Cinsiyet
Erkek


0.00000000
  • 0.00000000  
  • #3
Blockchain çalışma prensibi çok etkili olmuş. Kripto Paraların nasıl çalıştığı ve sitemlerini bilmek önemli. Makaleniz çok açıklayıcı olmuş.
 

jupiterdianysa

Üstçavuş
Level 1 (1X)
Level 2 (2X)
Level 3 (3X)
Katılım
22 Şub 2021
Mesajlar
289
Çözümler
1
Tepkime puanı
164
Puanları
285
Konum
ist
Cinsiyet
Erkek


0.00000000
  • 0.00000000  
  • #4
Cok guzel ve zekice ornekler vermissiniz. Verimli bir makale oldu benim icin, yeni bir bakis acisi ozellikle insan,maymun :)
 
Üst