Neler yeni
Kripto Para, Bitcoin, Ethereum, Cardano, Dogecoin, Shiba, Forumları, Yorumları, Teknik Analiz

Satoshiturk ailesine hoş geldin!

Burada, yatırım tavsiyesi vermeyip, hiçbir projeye para karşılığı destek çıkmadan, kripto dünyasının içinden gelen yöneticilerimizle doğru bilgiye ulaşabilirsin.

5 yıldır aksamadan yaptığımız ödemelerle güvenin adresiyiz.

Bizimle keşfet, öğren ve kripto sohbetlerine katıl. Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!

Çatallaşma (FORK)

Blockchain ağlarında tüm noktalar o ağa özel bir yazılım kullanarak ağa katılır, mutabakat yöntemi ve sürecine dahil olurlar.

Bu yazılımlar sürekli olarak sistemi geliştirenler tarafından güncellenir. Bu güncellemeler genellikle ağın yeteneklerini ve imkanlarını geliştirmeye ve performansını artırmaya yönelik gerçekleşir. Bir Blockchain ağındaki her bir nokta, ağın yerel bir kopyasına sahiptir. Bazı istisnai durumlarda yazılımda gerçekleştirilen güncellemeler sonrasında, güncelleme yapanlar ağa yeni blok eklemeye devam ederken, güncelleme yapmayanlar yeni blok ekleyemezler, ancak mutabakat sürecine dahil olabilirler (eklenen blokları doğrulayabilirler) ve akabinde bu blokları kendi zincirlerine kopyalayabilirler.

Bu Blockchain ağında bir Geçici Çatallaşma (Soft Fork) durumu ortaya çıkartır.

Yumuşak çatallaşma, geriye dönük uyumlu bir yükseltmedir, yani yükseltilmiş düğümler, yükseltilmemiş olanlarla hala iletişim kurabilir. Yumuşak çatalda tipik olarak gördüğünüz şey, eski kurallarla çakışmayan yeni bir kuralın eklenmesidir.

Örneğin, yumuşak çatallaşma ile bir blok boyutu küçültme uygulanabilir.
Bitcoin: Bir bloğun ne kadar büyük olabileceği konusunda bir sınır olsa da, ne kadar küçük olabileceği konusunda bir sınır yoktur. Yalnızca belirli bir boyutun altındaki blokları kabul etmek istiyorsanız, daha büyük olanları reddetmeniz yeterlidir. Ancak, bunu yapmak sizi ağdan otomatik olarak kesmez. Hala bu kuralları uygulamayan düğümlerle iletişim kurarsınız, ancak size ilettikleri bazı bilgileri filtrelersiniz.

FORKMAS.jpg



Bazı yazılım güncelleme durumlarında ise güncelleme almayan noktalar artık mutabakat süresine dahil olamazlar. Güncelleme yapan noktaların yazdığı blokları doğrulayamaz, okuyamaz ve kopyalayamazlar.

Yazılım güncellemesi yapanlar Blockchain ağında yeni bloklar eklemeye devam ederken yazılım güncellemesini yapmayanlar yeni yapıya katılamamakla beraber, eski mutabakat yapısında yeni bloklar ekleyebilirler. Böyle bir durumda eski yapıdaki noktalardan bazıları yeni yapıya geçmeme kararı alabilir. Bu durumda ister istemez birbirinden ayrılan iki tane yeni Blockchain ağı oluşur.

Bu duruma Mecburi Çatallaşma (Hard Fork) adı verilmektedir.



Blockchain ağlarında yaşanabilen çatallaşma probleminin en büyük örneği “DAO Olayı” olarak adlandırılmaktadır ve 2016 yılında Ethereum Blockchain ağında gerçekleşmiştir.

Gelişmiş bir akıllı sözleşme olan DAO yaklaşımı (Decentralized Autonomous Organization – Merkezi Olmayan Özerk Kurum), herhangi bir insan müdahalesi gerek kalmayacak şekilde, bir kurumun kurallarını ve karar verme mekanizmalarını bir akıllı sözleşme kapsamında tanımlayarak, çözüm sunmayı hedeflemiştir.

DAO projesi Nisan 2016 tarihinde Ethereum üzerinde çalışmak üzere tanımlanmış bir şekilde ICO24 gerçekleştirmiş ve 11.000 civarında kişinin katılımı ile birlikte 170 milyon dolar değerine yakın Ether (ETH) toplanmıştır.

Bu toplanan kaynak, girişim sermayesi fonu olarak kullanılmak üzere DAO’nun yönetimine bırakılmıştır. Ancak DAO’un üzerine inşa edildiği akıllı sözleşme yapısındaki bulunan açığı fark eden bir (veya bir grup) siber uzman, toplanan fonun yaklaşık 1/3’ünü kendi hesabına aktarmayı başarmıştır. Buradaki önemli nokta bu işlemin Ethereum ve DAO kurallarına aykırı davranmayarak, herhangi bir ihlal gerçekleştirmemiş olmasıdır.

Bu durum sonrasında, sadece bu olaya özgü işlemlerin iptali için bir Mecburi Çatallaşma işlemi gerçekleştirilmiştir. Ancak Ethereum yapısı üzerindeki bazı kullanıcılar, ‘kurallara uygun davranan her işlem geçerli bir işlemdir’ düşüncesi ile bu değişikliği kabul etmemiştir. Bunun üzerine eski kod yapısı ile devam edenler Ethereum Classic (ETC) adını almış ve yeni kod yapısı ile devam edenler Ethereum (ETH) şeklinde yoluna devam etmiştir.


Bu sebeple şu anda aynı başlangıç noktasından doğan ancak farklılaşarak yoluna devam eden iki farklı Ethereum Blockchain Ağı bulunmaktadır.

Bir diğer mecburi çatallaşma örneği ise yine en popüler Blockchain ağı olan Bitcoin üzerinde yaşanmıştır. 2017 yılında Bitcoin ağındaki blokların en fazla 1 MB büyüklüğünde olması ve bu durumun ağ üzerinde kayıtların birikerek gecikmesine yol açması nedeniyle, bu sorunu çözmek isteyenler bir yazılım güncellemesi yapmış ve bu güncelleme sonrası bu noktalar, Bitcoin Cash adı ile yoluna devam etmiştir.
Aradan çok uzun bir zaman geçmeden Bitcoin Ağı’nda benzer görüşe sahip noktalar yine bir güncelleme yaparak, Bitcoin Gold ağını ortaya çıkartmıştır.

Ancak orijinal Bitcoin ağı varlığını sürdürmeye devam etmektedir. İki farklı mecburi çatallaşma sonrasında orijinal Bitcoin ağı ile birlikte iki farklı türevi ortaya çıkmıştır. Bu ağlarda çatallaşma öncesine ait tüm kayıtlar birbirinin aynısı iken çatallaşma sonrasında her ağ kendi kuralları ile yeni bloklar eklemekte ve artık birbirleri ile hiçbir bağlantıları bulunmamaktadır.
 

Cüzdanınız

BNB
0.00000000

Forum istatistikleri

Konular
13,222
Mesajlar
60,080
Kullanıcılar
6,715
Son üye
pacemaker
Geri
Üst