Neler yeni
Kripto Para, Bitcoin, Ethereum, Cardano, Dogecoin, Shiba, Forumları, Yorumları, Teknik Analiz

Satoshiturk ailesine hoş geldin!

Burada, yatırım tavsiyesi vermeyip, hiçbir projeye para karşılığı destek çıkmadan, kripto dünyasının içinden gelen yöneticilerimizle doğru bilgiye ulaşabilirsin.

5 yıldır aksamadan yaptığımız ödemelerle güvenin adresiyiz.

Bizimle keşfet, öğren ve kripto sohbetlerine katıl. Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!

Dijital Paraların Altyapısını Oluşturabilecek Kripto Paralar Serisi 2- Stellar (XLM)

stell.png


Bu konuda öncelikle en bilindiklerden başlama gereği duyduğum için bugün Stellar (XLM) üzerinde duracağız. şahsi olarak düşüncem 2021-22 senelerinin dijital paraların en azından prototip olarak bile olsa, çıkış yılları olacağı ve bu altyapıya sahip kripto paraların yeni bir trend oluşturacağı yönünde. Aslında bu ilk yazıda söylenecek türden bir şey ama yazmayı unutmuşum. Bu yazıya nasipmiş.

Konuyu dağıtmadan gelelim Stellar'a. Kısaca temel sorularımızla başlayalım. Stellar Development Foundation tarafında desteklenen ve merkezi olmadığını iddia edip aslında merkezi olarak çalışan, sınır ötesi para transferleri için tasarlanmış olsa da üzerinden farklı uygulamaların kurulumuna müsaade eden bir kripto paradır. 2014 yılında Ripple'den tanıdığımız isim olan Jed McCaleb tarafından başlatılmıştır. Kuruluşundan günümüze pek çok finanasal kuruluşla işbirliği ve ortaklık açısından anlaşmıştır.

Geçen yazıdan beklentiniz olduğunu biliyorum, ancak bu yazımız öyle uzun uzadıya detaylar içermeyecek. Çünkü bu kripto paranın potansiyel nedenlerinden bahsetmeme fazla gerek olmayacak. Halihazırda Ukrayna ile dijital para çıkarılması konusunda anlaşma imzalanmış durumda. Bu da, Stellar'ı bu alanda adım atan ilk kripto para yapıyor. en azından ülkesel bazda. Elbette çeşitli ülkeler bazı projeler ile çalışıyor. Ancak henüz bu şekilde resmi bir açıklama yapılmadı.

Gelelim Stellar'ın geleceğin dijital paralarının çıkarılmasında üstleneceği rolün ne olabileceği değerlendirme aşamamıza:

1- Öncelikle Dijital para sektöründe kullanılabilecek altyapıya sahip olduğunu belirtmekle başlayabilirim. daha sonrasında ise bu alanda daha önceleri çalışmış ve bu alanı iyi bile kurucuların sahibi olduğunu da belirmek isterim.
2- İşlem ücretleri oldukça düşük, bu durumda onu daha kullanışlı hale getiriyor.
3- Üzerinde aynı zamanda çeşitli uygulamaların oluşturulmasına izin veriyor. Bu sayede mevcut para sisteminin dijital para sistemine geçirilmesi aşamasında ihtiyaç duyulabilecek ilave uygulamaların hayata geçirilebilmesine olanak sağlayabilecek teknik altyapıyı bünyesinde barındırdığını söyleyebiliriz.
4- Halihazırda bir ülke ile dijital para üzerine anlaşma yapmış bulunmakta.
5- Merkezi olmadığını iddia etse de merkezi bir sisteme sahip. Bu durumda daha önceki yazımızda da bahsettiğimiz gibi ülkelerin tercih sebeplerinden olabilir.
6- Bankacılık sisteminin temellerini taşıyor ve belki XRP (Ripple) kadar yakın olmasa da mevcut bankacılık sistemiyle iyi ilişkiler içerisindeler.
7- Transfer süreleri gerçekten çok hızlı. Bu açıdan dijital para birimleri açısından oldukça faydalı işlere imza atabilir.


Gelelim eksi yönleri olarak değerlendirebileceğimiz durumlara:

1- İlk olarak bu piyasanın fazlasıyla risk barındırdığı bir gerçek. Bu sebeple Ukrayna gibi bir ülkenin dijital parasını çıkartacak şekilde bir anlaşma yapması, özünde pek bir anlam ifade etmiyor diyebilirim. Ukrayna, Dünya ekonomisi alanında pek söz sahibi bir ülke konumunda değil. Bu durumu şu şekilde benzetmek istiyorum. Her kripto para Binance'de listelenmek için ciddi çaba sarf etmek ya da gerçekten iyi bir projeyle gelmek durumundadır. Ya da torpilin olmalı :) Ama Latoken borsasında listelenmek için başvurmasanız bile onlar listelemek için size başvurabilirler. Yani büyük ekonomiler bu alanda karar vermeden gerçekte ekonominin temellerini hangi kripto paraların oluşturacağını görmemiz zor.
2- Arzı sınırlı olması, ileride ciddi maliyetlerin ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Tabi ki bu durum uzun vade için geçerlidir.
3- Şeffaf bir yönetim anlayışının olmaması nedeniyle piyasa spekülasyonlarına açıktır. Bu durum Stellar'ın en çok eleştirildiği yönlerden biridir.
4- Ripple'nin mevcut durumda geçirdiği süreçleri geçirebilir. Şeffaf bir yönetim anlayışının olmaması da bu durumu körükleyebilir. Ayrıca sözde katkılarından dolayı Jed McCaleb 'e sürekli gönderilen XRP'lerde, bu ödemelerin gerçek nedenlerinin rahatsız edici gerçekler olabileceği algısı yaratmaktadır. Yaygın görüş bir nevi sus payı olduğu düşüncesindedir. İleride kurucusunun sıkıntıya girmesi, bu kripto para ve gelişimini zora sokabilir.

Serinin diğer yazılarını da inceleyebilirsiniz.

Avalanche (AVAX)


Bir sonraki yazımız, özel istek üzerine DOT olacaktır. İyi forumlar

Bu yazı dizisi tamamen kendi kişisel fikirlerimden ibaret olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Yatırım yapacak kişilerin, kripto para sektörünün barındırdığı yüksek risklerin farkında olması gerekmektedir. Bu konuda şahsım ve satoshiturk.com'un bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
 
Elinize sağlık hocam, aydınlatıcı bir yazı. Stellar'a malum sebeplerden dolayı pek sıcak bakamıyorum. Stellar'ın başına, XRP'nin başına gelenlerin benzeri hatta aynısı gelebilir. Ukrayna biraz acele etti sanırım. En azından kabul gören kripto paralar üzerinden bir çalışma yürütülseydi.
Gerçi bu konuda ciddi bir rekabet olacak diye düşünüyorum ülkeler arasında. Birinin kabul ettiğini öteki etmeyebilir. Doğuyla batı arasında bir mücadele olabilir.
 

Cüzdanınız

BNB
0.00000000

Forum istatistikleri

Konular
13,153
Mesajlar
58,968
Kullanıcılar
6,686
Son üye
sjsjsjka
Geri
Üst