Neler yeni
Kripto Para, Bitcoin, Ethereum, Cardano, Dogecoin, Shiba, Forumları, Yorumları, Teknik Analiz

Satoshiturk ailesine hoş geldin!

Burada, yatırım tavsiyesi vermeyip, hiçbir projeye para karşılığı destek çıkmadan, kripto dünyasının içinden gelen yöneticilerimizle doğru bilgiye ulaşabilirsin.

5 yıldır aksamadan yaptığımız ödemelerle güvenin adresiyiz.

Bizimle keşfet, öğren ve kripto sohbetlerine katıl. Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!

Hatalı Kripto Para Transferi Davası

Theleoncoin

Korgeneral
Moderatör
images (32).jpeg


Kripto para transferlerin her gün bir çok hatalı işlem yapılmaktadır. Yapılan bu işlemlerin bir çoğu ise bir daha düzeltilememekte ve ciddi zararlar oluşabilmektedir. Peki bir başkasına hata ile gönderilen yada yanlış miktarda gönderilen kripto para ile ilgili yasal durum nedir? Neler yapılmalıdır?

Dün gezerken haber7.com da bir yayınlanan haber dikkatimi çekti. Türkiye bir şirket bir kişiye yanlış miktarda btc transferi gerçekleştirmiş. Transferin yapıldığı kişiye ulaşıp geri iadesini istemişler ancak iade yapılmayınca durum adli mercilere taşınmış. Öncelikle maddi konu olduğu için uzlaşma bürosuna intikal eden dosya burada çözülemeyince savcılık tarafından şahsa kaybolmuş veya hata sonucu elde edilmiş eşya üzerinde tasarruf maddesi ile dava başlatılmış.

Şahıs ise ifadesinde bahse konu hesabın eşinin adına olduğunu ve kendisi kullandığını söyleyip şirketin kendileri ile iletişime geçmediğini böyle bir transfer yapılmadığını belirtip suçlamaları reddetmiş.

Bir örnekte yurt dışında gerçekleşmişti. Bunun haberini bulamadım ancak konuyu hatırladığım kadarıyla aktardıktan sonra olabilecekler hakkında yorumumu ileteceğim.

Yanlış hatırlamıyorsam japonya da olan bir olayda yanlış kişiye gönderilen btc transferinde gönderen taraf alıcı hakkında tüm bilgileri öğrenip konuyu mahkemeye taşımıştı. Burada da bizdekine benzer bir dava konusu üzerinden mahkeme açılmış. Ve dava sonucunda transfer edilen ücretin iadesine karar verilmişti.

Şimdi bizde olan konudan da yola çıkarak adli olarak olabilecekler ile birlikte kendi yorumlarımı anlatayım.

Borsalar üzerinden yapılan işlemlerde sıcak cüzdanların hangi borsaya ait olduğu bilinebilmekte ve oradan da kullanıcıya ulaşılabilmektedir. Txıd kodu ile birlikte kolay bir şekilde transfer süreci ve alıcılar görülebilmekte buda mahkemede kanıt olabilmektedir. Bu durumda mahkeme geri iadesine karar verebilir.

Ancak ya transfer edilen bir soğuk cüzdan yada trustwallet, metamask, ronin wallet gibi bir uygulamaya transfer edilmiş olsaydı. Kyc protokolü olamayan kime ait olduğu belli olmayan bu tür cüzdanlara yapılan hatalı transfer işlemlerinde kanıt olarak ne sunulacak. Örneğin soğuk cüzdana transfer edilen bir hatalı işlemde şahsı tanısanız bile kendine ait bir cüzdan olmadığını söyleyebilir ve kabul etmez ise hiç bir sonuç alınamaz.

Adli olarak son hatalı transfer işleminde mahkeme sonucu ve sonunda yargıtay tarafından verilecek karar emsal olacağı için önem teşkil ediyor.

Peki hatalı transferde ne olması gerekiyor. Geleceğin teknolojisi denilen blockchain işlemlerinin böyle basit bir durumu çözememesi garip değil mi?
 
Kripto para ile ilk tanıştığımda hatalı transferi iade olamadığı konusu benim de dikkatimi çekmişti. Tamam belki karşı tarafa ait bir alıcı soyadı girilmiyor fakat bir IBAN numarası gibi cüzdan numarası giriliyor. Sonra transfer başlıyor ve işlem Txd kodu falan alıyor. Yani benim düz mantığım numaralarla işaretlenmiş bir hareketin her zaman takip edilebilirliği oldu yönünde. Dolayısıyla takip edilebilirliği olan bir şeyin nereden gelip nereye gittiği de bellidir. Bu yüzden olay hukuka taşınmadan da borsalar bu konuyu halledebilmeli bence.
 
Bu gibi olaylar blok zincirine bağlı sorunlar değil ulus devletlerin regülasyonları ile ilgili sorunlar şimdi sen bir devlet olarak bu varlığı tanımlamazsan yasal tüzük hazırlamazsan buraya müdahale de edemezsin.

Hatayı insan yapar insandan doğan hataların sorumluluğu ve yükünü hiç bir yere atmanın manası yok. Banka transferlerinde de aynı durumlar yüzlerce defa hem de her gün yaşanıyor.

Burada da tüzük açıkları var. Mağduriyetlerin sebebi de sonucu da insandır.

Devletler önce varlıkları tanımlayacak ortak bir çatı bulacak sonra yasal tüzükler gelecek ve bu transferlerde kişi kurum gözetmeksizin müdahale edilebilecek.

Sonuçta kripto varlığın reel varlığa dönüşü aracılar ile yapılıyor tabi burada black market ortamını saymıyorum orası ayrı bir alem şimdilik kişi kurum bazında regülasyonlar düzgün ve hızlı yapılmazsa bu konuları daha çok tartışırız.

Ayrıca tek işi doğru rakamı yazmak olan biri hata yapıyorsa ben güler geçerim. Nitelik ve nicelik ayrımı burada çok ağır basıyor.
 

Cüzdanınız

BNB
0.00000000

Forum istatistikleri

Konular
13,210
Mesajlar
59,938
Kullanıcılar
6,732
Son üye
kenanx
Geri
Üst