Neler yeni
Kripto Para, Bitcoin, Ethereum, Cardano, Dogecoin, Shiba, Forumları, Yorumları, Teknik Analiz

Satoshiturk ailesine hoş geldin!

Burada, yatırım tavsiyesi vermeyip, hiçbir projeye para karşılığı destek çıkmadan, kripto dünyasının içinden gelen yöneticilerimizle doğru bilgiye ulaşabilirsin.

5 yıldır aksamadan yaptığımız ödemelerle güvenin adresiyiz.

Bizimle keşfet, öğren ve kripto sohbetlerine katıl. Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!

Bilgi Kripto Paralarda Manipülasyon

manipü.jpg


Manipülasyon, kelime anlamına bakıldığında "yönlendirme, hareket verme, harekete geçirme" gibi anlamlar taşımaktadır. yani kişi farkında olmadan istenilen konuma getirilme ya da istenilen işlemi yaptırma da denilebilir. kişi ya da kişiler her ne kadar bu eylem ya da girişimi kendilerinin düşündüğünü düşünseler de, aslında tamamen bir yönlendirme kurbanılardır. Buna örnek olarak Focus isimli filmi verebilirim. İzlemeyen sayısı azdır ve çok büyük bir kesimi sayılmaz belki,
ama bir ba*h*s esnasında bahise girilen kişiye gün boyu 55 numarası lanse edilmiş. Bir tahmin esnasında da beyin o numarayı seçiyor.
Dediğim gibi beyin bunun kendi başına verdiği bir karar olduğunu düşünüyor. aslında görsel ya da psikolojik olarak programlanmış durumda. Neyse bu kadar spoiler yeter.

Kripto para piyasalarında sıkça kullanılan bu terim, bir kripto para hakkında bir bilinin servis edilmesi ile ciddi bir hareketlendirme yaratılması durumudur. Manipülasyonun en büyüğü psikolojik olarak uygulanan manipülasyondur. daha önce çeşitli konularımda buna direk isim vererek olmasa da değinmiştim. Kripto paralara yönelik servis edilen haberlerin, insanlarda yükselecek algısı oluşturarak, yüksek kazanç umuduna dönüştürülmesi ya da olumsuz haberlerin servis edilerek yatırımcıları paniğe sürüklemek ve uygun fiyatlardan satışa zorlamak, bu sektörde sıklıkla uygulanan bir manipülasyon çeşidi.

Yakın zamanda bir kahin ile ilgili yorumlardan bahseden bir haber sitemizde servis edilmişti mesela. Bu haber altında yaptığım yorumlarda da özellikle bahsettiğim gibi, bu kişi ya da kişilerin, bu tip açıklamaları yaparak piyasada dalgalanmalara sebep olmaya çalıştığı ve bu sayede direk ya da dolaylı yoldan kazanç elde ettiğini çok ciddi şekilde düşünenlerdenim.

Çok çok yakına gelelim kripto para manipülasyonu ile ilgili Bitcoin'in yeni rekorunun zamanı değerlendirildiğinde; bazı borsa ya da kripto paraların CEO'larının olumlu haber servis etmeye teşvik edildiğine yönelik bir çok haber piyasada dolaştı. Bitcoin'in rekora koştuğu ve freni patlamış araba gibi kademe kademe sert yükselişler yaptığı zamanda Coinbase CEO'su atılan flood tarzındaki tweetlerde ABD Hazine Bakanının, yeni dönem başlamadan önce kripto para ve kripto para cüzdanlarına ilişkin regülasyon planı olduğunu yazması, piyasayı açıkça dalgalandırmaya yönelik bir hareketti. Unutulmaması gereken bir durum bu. Borsalar hareket zamanı kazanır, durgunlukta daha az kazanır ya da çeşitli maliyetler nedeniyle kaybeder. kısacası, Coinbase CEO'su tarafından servis edilen haber doğrudan Coinbase gelirlerine olumlu şekilde yansıyacak türden bir hareketlenmeye sebep olabilecek bir haber. Üstelik konunun doğruluğu da henüz teyit edilebilmiş değil Bir söylenti olma ihtimali de olan ve bu konumda olan birinin sağlam kaynaklara dayandırmadan bu şekilde bir bilgiyi paylaşmasının etik olarak doğru olmadığı bir haber.

Borsalarda çeşitli manipülasyonlara yönelik, bazen yeterli olmasa da mekanizmalar bulunmakta. Ancak kripto paralarda bu durum söz konusu değil. Bir kripto para bir gün içerisinde 20-30 katlarına çıkabilirken, bir günde çöp olabiliyor. Aynı kripto para manipülatif bir yükseliş sonrası çakılabiliyor. Yani kazancı çok olduğu kadar kaybının da çok olabileceği bir piyasa. Çeşitli kontrol mekanizmalarına ihtiyaç duysa da, göstere göstere kontrol edilmekten hoşlanmayan, büyük balıkların elinde duran bir piyasa. Bu piyasada çeşitli mekanizmalar yerleştirilmediği sürece de bu tarz manipülasyonların devam edeceği aşikar.

 
Kesinlikle büyük oyuncuların istediği gibi yönlendirebildiği bir piyasa bu kripto para piyasası. Manipülasyonlar her zaman oldu , bundan sonra da olacaktır .Sadece kripto para için değil. Döviz , altın , borsa ve her tür menkul kıymette olacaktır. Hatta bir yere köprü yapılacak diyerek o bölgedeki arsaların aşırı değer kazanması. Örneğin Çanakkale bölgesinde dünyanın en büyük limanı yapılacak denilerek o bölgedeki arsaların aşırı değerlenmesi ve sonrasında ileri bir tarihe ötelenmesiyle yaşananlar. Bu da bir tür manipülasyon değil midir? Eninde sonunda altın ve nakit para en güvenlisi. Mutlaka ama , yeni oluşumlara mesafemizi azaltmak ve yeni oluşumlardan kazanmak da önemli. Aksi halde hep aynı yerde sayar dururuz.
 
Elon musk geldi aklima direkt. Bu bile manipulasyon
 
Coin piyasalarının hareketli kalması için, çeşitli etkilerde bulunan büyük yatırımcılar, devasa miktarlarda yatırımlarının kısa sürede kazanması için bu gibi eylemleri yapmaktalar. Gördüğüm kadarı ile çok da işe yarıyor. Bizim gibi küçük meblağlarla bir şeyler yapmaya çalışanların bu etkileri iyi analiz etmesi ve oluşabilecek durumlardan faydalanması gerekmekte. Bir haber Ülkemizde duyulmadan yani piyasaları henüz etkilememişken, yurtdışında haber yapıldığı anda alım yapılırsa, haber konusu olan coinden para kazanılabilir. Haberi bir kaç gün sonra duyarsanız elbet etkilenmiş piyasadan alım satım yapmak çok mantıklı değil. Artan artmış olacaktır. Zaten onların amacıda budur. Haber çıkmadan düşük rakamdan yüklü miktarda alım yapmak ve haber sonrası coine saldıran alıcıların etkileri ile rakamı yükseltip, yüksekten satabilmek. Dikkatli olmak gerekli derim .
 

Cüzdanınız

BNB
0.00000000

Forum istatistikleri

Konular
13,153
Mesajlar
58,972
Kullanıcılar
6,686
Son üye
sjsjsjka
Geri
Üst