Neler yeni
Kripto Para, Bitcoin, Ethereum, Cardano, Dogecoin, Shiba, Forumları, Yorumları, Teknik Analiz

Satoshiturk ailesine hoş geldin!

Burada, yatırım tavsiyesi vermeyip, hiçbir projeye para karşılığı destek çıkmadan, kripto dünyasının içinden gelen yöneticilerimizle doğru bilgiye ulaşabilirsin.

5 yıldır aksamadan yaptığımız ödemelerle güvenin adresiyiz.

Bizimle keşfet, öğren ve kripto sohbetlerine katıl. Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!

Kripto Paraların Fiyatı Nasıl Belirlenir?

social-media-3846597_640.png

Kripto Para Birimlerinin Ortaya Çıkışı Ve Fiyat Politikaları

Dünyadaki hemen herkes Bitcoin’in adını duymuştur. Hatta birkaç farklı kripto para biriminden haberdardır insanlık muhtemelen. Bununla birlikte, çoğu insan fiat para birimlerine alternatif olarak çıkartılan Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin nasıl çalıştığını, nasıl üretildiğini ve kullanıldığını yani kripto para piyasasının dinamiklerini pek iyi bilmiyor. Özellikle piyasaya yeni adım atan ya da adım atmak isteyen insanların bilgisizlikten kaynaklanan güvensizlikleri vardır muhakkak.

Bu makalemizde kripto paralar ve onların piyasadaki fiyat hareketleriyle ilgili temel bilgilere değinmeye çalışacağız.

Fiat paralar yani mevcut sistemde hala kullanmakta olduğumuz geleneksel para birimleri, hem ticari bankaların hem de merkez bankalarının verdiği destekle topluluk tarafından güvenli olarak nitelendirilen para birimleridir. Aslında baktığımızda fiat para birimlerinin işlemleri de büyük oranda dijital olarak gerçekleşmektedir. Bu da onları kısmen de olsa dijital para yapıyor. Neyse, şimdi bu konulara girerek kafa karışıklığı yaratmayalım.

Fiat para birimlerinin aksine, gün geçtikçe benimsenmesi artan ve kullanımının kısıtlandığı ya da yasaklandığı ülkeler haricinde, günlük hayatta ticaret dahil pek çok alanda kullanılmaya başlayan kripto para birimleri herhangi bir banka ya da finans kurumu tarafından güvence altına alınmamışlardır. Merkezi olan birkaç istisna hariç.

Kripto Para Nedir?

Kripto para birimlerini geleneksel para birimlerinden ayıran en önemli fark, blok zinciri üzerinde şifrelenmiş bir prosedür ile herhangi bir kuruma ihtiyaç duymaksızın eşler arası takas yapılabilmesine olanak sağlamasıdır.

Bu paralar, dijital, sanal, kripto para gibi farklı isimlerle anılabiliyor. Bunun sebebi, fiziksel olarak var olmamalarıdır. Kripto paralar yalnızca şifrelenmiş özel bir anahtardan oluşur ve yine dijital cüzdanlarda saklanır. Kripto para cüzdanları, PC uyumlu ya da mobil uyumlu online cüzdanlar olabildikleri gibi, USB tarzında soğuk cüzdanlarda olabilir.

Kripto para birimleri hala yasal kabul edilmediğinden dolayı geleneksel paraların alternatifi konumundadır. Yakın zamanda gerçekleştirilmesi planlanan düzenlemelerle koşullu da olsa yasal statü kazanma ihtimalleri yüksek.

Fiat para birimlerine, altına ve ya farklı ürünlere sabitlenenler hariç diğer tüm kripto para birimlerinin fiyatı hiçbir şekilde bir kuruma veya kuruluşa göre belirlenmez, tamamıyle topluluğun talebine göre şekillenir. Bu bağımsız durumları genelde onların avantajı olarak tanımlanır. Elbette, şeffaf ve güvenli olmaları da beklenen bir durumdur. Blok zinciri üzerinde işlem gören kripto para birimlerinin güvenlik zaafı göstermeleri çok zordur çünkü yapılan tüm işlemler birbirine zincir şeklinde bağlanır. Yapılan ilk işlemle 100 bininci işlemin ve aradaki tüm işlemlerin aynı anda hacklenmesi gerekir. Blok zincir teknolojisi, herhangi bir 3. tarafa ihtiyaç duyulmadan işlemlerin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar kısacası.

Kripto Paraların Fiyatı Nasıl Belirlenir?

Kripto paraların fiyatının nasıl belirlendiğini aktarmadan önce, geleneksel piyasaların nasıl işlediğini kısaca özetleyelim ki aradaki fark anlaşılabilsin.

Klasik para politikalarında arz ve talebin etkisi var elbette. Ancak, Çin ya da ABD gibi ülkeler, merkez bankası ya da farklı enstrümanlarla kendi çıkarları doğrultusunda piyasaya müdahale edebiliyor. Esasında bir para birimi ne kadar çok satın alınırsa değeri o derece artar. Bu, anlaşılması oldukça basit bir mantıktır.

Ancak, 2008 yılında yaşanan Mortgage gibi krizler esnasında merkez bankaları para arzını arttırmaya yönelik tedbirler alarak piyasaya müdahale eder. Bunun gibi, farklı örnekler verilebilir. Son dönemde yaşadığımız Covid-19 kaynaklı salgın zamanında da benzer uygulamalar yaşandı. Yani geleneksel paralar, belirli bir zümrenin çıkarına göre düzenlenebilir. Kripto para birimleri bu tür düzenlemelere açık olmadıklarından fiyatları tamamen arz talep dengesine bağlıdır.

Kripto para birimlerinin fiyatı, geleneksel paralar gibi devlet kontrolünde olmadığı için daha çok yatırımcıların piyasa analizlerine göre verdikleri fiyat teklifleri neticesinde şekillenir.

Benimsenmeleri arttıkça dünyanın ekonomi politikaları analizler üzerinde daha çok etkili olmaya başladı. Geleneksel finans piyasasında yaşanan olumsuz gelişmeler kripto para birimlerine olan talebi artırdığı için fiyat yükselişleri görebiliyoruz. Bazen de tam tersi bir durum söz konusu olabiliyor. Örneğin, ABD’nin faiz artırımı yapması kripto para piyasasının düşmesine neden olabiliyor. Bunu geçmişte yaşadık.
 

Cüzdanınız

BNB
0.00000000

Forum istatistikleri

Konular
13,208
Mesajlar
59,871
Kullanıcılar
6,739
Son üye
kroisos595
Geri
Üst