Neler yeni
Kripto Para, Bitcoin, Ethereum, Cardano, Dogecoin, Shiba, Forumları, Yorumları, Teknik Analiz

Satoshiturk ailesine hoş geldin!

Burada, yatırım tavsiyesi vermeyip, hiçbir projeye para karşılığı destek çıkmadan, kripto dünyasının içinden gelen yöneticilerimizle doğru bilgiye ulaşabilirsin.

5 yıldır aksamadan yaptığımız ödemelerle güvenin adresiyiz.

Bizimle keşfet, öğren ve kripto sohbetlerine katıl. Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!

Litecoin - Mimblewimble Extension Block ( MWEB ) Nedir?

Theleoncoin

Korgeneral
Moderatör
14940.jpg


Litecoin'in Mimblewimble Extension Block ( MWEB ) güncellemesi bir çok borsa tarafından desteklenmezken işin teknik kısmı ile ilgilenmeyen benim gibi kişilerin aklında da MWEB nedir gibi bir soru oluştu. MWEB nedir ne işe yarayacak ne gibi bir değişiklik getiriyor hangi borsalar destekliyor hangileri desteklemiyor kısmına girmeden önce aslında kripto paraların transfer işlemlerinden bahsetmek gerekiyor.

Kripto para gönderimlerinde bir gönderim işlemi yaptığımız zaman TXID kodu verilmektedir. Bu kod ile baktığımız zaman gönderen cüzdanın adresini alıcı cüzdanın adresini transfer edilen bakiye miktarını ve hatta transfer işlemini yapan alıcı ve göndericilerin hangi borsalara ait olduğunu bile görebiliriz. Bir çok gönderim işleminde o anda ağda onaylama işlemini yapılan diğer transfer miktarlarını da görebiliriz. Bu transfer işlemleri bir çok blokchain ağında herkese açık olarak gösterilmektedir. Bu sayede gönderici ve alıcı bilgileri çok rahat bir şekilde görünebilmektedir. Bu işlemler esnasında eğer cüzdan adresi doğru ise ve bir borsaya ait cüzdan adresi ise tutarın yansımaması durumunda borsa ile iletişime geçip destek alınabilmekte hatta binance gibi global borsalar yanlış adres yada ağ gönderimi gibi durumlarda müşterilerine ufak komisyonlar karşılığında teknik anlamda destek de sunabilmektedir. Bu da bir çok kullanıcının yaşayabileceği yanlış adres verme gibi sorunlarda kayıp yaşanma ihtimalini en aza indirmektedir. Aşağıdaki resim LTC ağında yapılan bir işleme ait rastgele bir transfer işleminin görseli daha ne t anlaşılması için bırakıyorum.
2022-06-19 (2).png


Yukarıdaki resimde de göründüğü gibi 19 haziran günü saat 13:00 UTC itibari ile gerçekleşen bir transfer işleminde alıcıların ve göndericinin cüzdan numaraları görünebiliyor. Hatta cüzdanlara tıklandığı zaman cüzdanda bulunan ltc mikarını ve yapılan işlemleri de görmek mümkündür.

Litecoin'in Mimblewimble Extension Block ( MWEB ) yükseltmesi ise işte tamda bu durumda ltc işlemlerinde bir gizlilik ortaya koyuyor. MWEB ile yapılan işlemlerde gönderici bilgileri ve alıcı bilgileri görüntülenemeyeceği için bir doğrulama yapılması imkansız hale geliyor. Bu durum gizli işlemler yapmak isteyenler için özellikle hack olaylerında yada yasa dışı olaylarda büyük avantaj sağlarken normal yatırımcılar için sıkıntı doğurabilmektedir.

MWEB olayını araştırmaya başladığımda gördüm ki aslında yeni kullanıma açılan bu sistem ilk olarak bitcoin ağı için 2016 yılında ismi bilinmeyen anonim bir bitcoin kullanıcısı tarafından ortaya atılmış. Temelde MWEB çalışma mantığında Mimblewimble ve Extension Block şeklinde iki farklı blockchain teknolojisi kullanılıyor. Burada Mimblewimble adını Harry Poter 'da yer alan dili bağlama lanetinden almaktadır. Extension Block ise uzatılmış blok olarak lanse edilmektedir. Uzatılmış blok kavramı bitcoinde yer alan blok sayısını artırma ve işlemleri hızlandırmada alternatif olarak bitcoin topluluğu tarafından daha önceleri öneri olarak sunulmuş ancak kabul görmemiş gibi görünüyor.

Mweb sistemini ise LTC için 2019 yılında David Burkett tarafından iyileştirme önerisi olarak sunularak geliştirilmeye başlanıyor. 2022 yılına gelindiğinde test ağında işlemleri başlanan MWEB mayıs ayı sonunda ise resmen kullanılmaya başlanıyor. LTC topluluğu tarafından yapılan oylamada ise %75 lik katılım sınırı sağlanarak resmen kabul edilip kullanıma başlanmış.

Mweb ile basit olarak anlatılırsa (yazılım kısmından anlamadığım için başka türlüsünüde anlatamam zaten) İşlem gizliliği sağlanması amaçlanmakta. Bu yöntem için LTC ağında kullanıcıların oylama için kullanımına ayrılan blokların çok ufak bir kısmı kullanılarak işlemler burada yapılmakta. Uzatılmış blok olarak adlandırılan bu sistemde yer alan doğrulayıcılar tarafından işlemlerin onaylanması yapılırken gönderici ve alıcı bilgileri ise topluluk tarafından görünmemektedir. Yani kısacası her şeyin kayıt altına alındığı blok zincirler ağında Mweb işlemleri kayıt altına alınmıyor.

Aslına bakıldığı zaman blok zincir kavramına ve teknolojisine tamamen aykırı görünen bu durum bir aykırı hareket olarak algılanabilmektedir. Başka bir taraftan bakıldığında ise günümüzde her gün bir yenilik oluşurken yıllar önce Satoshi tarafından oluşturulan bu sistemin gelişmemesi ve yeni bir kavram ortaya çıkarmaması ise tamamen ilginç olurdu.

Bu işin başka bir boyutundan bakılırsa bir çok ülke Blockchain sistemini şeffaflık, doğrulanabilirlik ve hız gibi olgulardan dolayı kabul edip günlük hayatlarında kullanmak için çalışmalar yaparken gizleyecek bir şeyleri olanlar ise tamamen saçmalık olarak görüyor. MWEB aslında bir yönden blockchain sistemine tam entegre edildiğinde ikinci grupta yer alanları kolayca kendine çekebilecek bir sistem olabilir(Şahsi görüşüm ve düşüncemdir)

MWEB konusunda bir çok borsa desteklemeyeceğini açıklarken bazı borsalar ise tamamen listeden çıkaracağını açıkladı. Aslında bunun nedeni olarak yaptığım araştırmalar tek sıkıntının doğrulanamama olmasından kaynaklı bu nedenle de KYC politikası uygulayan borsalar ki neredeyse CEX borsaların tamamı LTC için MWEB özelliğini desteklemeyecek. Bu konuda Binance tarafından yapılan açıklamada bunun bir örneği oluyor. Bu nedenle LTC transferi yaparken vermiş olduğunuz cüzdan adresine bakarak gönderim yapacağınız borsanın bu işlemi destekleyip desteklemediğini kontrol etmenizde fayda olacaktır.

Normal LTC adresi örneği;
ltc1qtynt3eayrzfl3m45r85pxsk3dhclu6502r3s5f

LTC MWEB cüzdan adresi örneği;
ltcmweb1qq2s6qqwmmnvjyy5ts6lek27cpvp38e
grdms5a24y860skxkwtn6z2qsyfxt2tdh8yt95t
uzfmjcruee0egzqpfcc694qn4rcky

Mweb ile ilgili detaylı bilgiler için https://www.litecoin.net/news/litecoins-pivotal-mweb-upgrade - https://github.com/litecoin-project/litecoin/releases - https://litecointalk.io/t/do-kyc-exchanges-will-delist-ltc/53913 adreslerinden ulaşabilirsiniz.
 

Cüzdanınız

BNB
0.00000000

Forum istatistikleri

Konular
13,149
Mesajlar
58,948
Kullanıcılar
6,682
Son üye
osmanhazar265
Geri
Üst