Neler yeni
Kripto Para, Bitcoin, Ethereum, Cardano, Dogecoin, Shiba, Forumları, Yorumları, Teknik Analiz

Satoshiturk ailesine hoş geldin!

Burada, yatırım tavsiyesi vermeyip, hiçbir projeye para karşılığı destek çıkmadan, kripto dünyasının içinden gelen yöneticilerimizle doğru bilgiye ulaşabilirsin.

5 yıldır aksamadan yaptığımız ödemelerle güvenin adresiyiz.

Bizimle keşfet, öğren ve kripto sohbetlerine katıl. Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!

NFT Marketlerinin Genel Profili

NFT Marketleri Hangi Ağ Üzerinde Kuruludur ve Nasıl NFT Ticaretine Başlanır?

NFT ürünlerinin hangi blockchain ağları üzerinde daha çok işlem gördüğünü ve yaygın olarak kullanılan NFT marketlerine nasıl erişerek işlem yapabileceğinizi kısaca derlemeye çalıştım.

Piyasada pek çok NFT market bulunuyor. Bu marketlert yoğun olarak Ethereum tabanlı platfromlar olsa da Solana, Wax ve farklı blockchain ağlarında hizmet veren NFT marketleri de bulnuyor.

Şimdi, bağlı bulundukları blockchain ağlarına göre bu NFT matketlerini ve onlara nasıl erişim sağlayabileceğinizi kısaca açıklamaya çalışayım.

Ethereum Ağındaki NFT Marketleri

cryptocurrency-3424785_640.jpg


İlk olarak NFT ürünlerinin en yoğun satıldığı marketlerin Ethereum ağı üzerinde olduğunu belirtelim. Ethereum diğer ağlara göre, bu konuda açık ara önde.

Ethereum tabanlı NFT marketlerde işlem yapmak için elbette ETH’ye ihtiyacınız olacak. Bugün pek çok kripto para borsasından ETH almanız mümkün. Örneğin, Binance, Coinbase, Okex, Huobi gibi büyük borsalar haricinde çok sayıda borsadan ETH temin edebilirsiniz. Borsadan satıl aldığınız ETH’leri ERC tabanlı yani Ethereum saklayabileceğiniz bir kripto para cüzdanına göndermeniz gerekiyor çünkü NFT işlemlerini yapacağınız market platformuna bu cüzdanı bağlamanız gerekecek.

Bu alanda kullanabileceğiniz en yaygın ETH cüzdanı Metamask olacaktır. Metamask cüzdanını tarayıcı eklentisi olarak kullanabildiğiniz gibi, web versiyonunu ya da mobil versiyonunu kullanabilirsiniz. Hem İOS hem de Android tabanlı cep telefonunu desteklemektedir bu cüzdan.

OpenSea, NFT piyasasında en büyük yer işgal eden NFT market konumundadır. Ethereum ile işlem yapılan bu markette Polygon ile de NFT ticareti yapmak mümkündür. Piyasaya sürülen pek çok NFT koleksiyonu OpenSea’de müşterilere sunulur diyebiliriz. Metamesak cüzdanınızı bağlayarak bu markette rahatça işlem yapabilirsiniz. Elbette ilk NFT ticareti için 150 dolar civarında bir ücret ödemeniz gerekiyor.

Ethereum ile işlem yapabileceğiniz diğer gözde NFT marketleri arasında SuperRare, Foundation, Nifty Gateway, MakersPlace ve Rarible gibi NFT marketlerini sayabiliriz.

SuperRare, sıradan NFT koleksiyonlardan ziyade, sanatsal ağırlığı olan nitelikli NFT’lerin bulunduğu bir markettir. Bu marketlerde de yine Metamask cüzdanınızla işlem yapabilirsiniz. MakersPlace ve Nifty Gateway platformları kredi kartı ile de işlem yapmanıza olnak sağlıyor.

Ethereum ile işlem yapabileceğiniz diğer bir NFT market de Sorare. Sorare, diğerlerinden farklı olarak futbol odaklı NFT ürünlerinin bulunduğu bir markettir.

Solana Ağındaki NFT Marketleri

solana-nakit-girisleri-coin-turk-com.jpg


Şimdi gelelim Solana ağında işlem yapabileceğiniz NFT marketlerine. Solana NFT ticareti konusunda Ethereum’un en büyük rakibi konumunda. Yine de, Solana’nın NFT marketi konusunda Ethereum’a yetişebilmesi için oldukça fazla yol kat etmesi gerekiyor.

Solana üzerinde çalışan NFT marketlerinde işlem yapabilmek için size SOL ve Solana cüzdanı olacak. SOL’ü satın alabilecğiniz pek çok borsa var. Solana cüzdan olarak da en yaygın kullanılan cüzdan Phantom cüzdanı. Sonra Sollet ve Solflare cüzdanları dayine yaygın olarak kullanılan SOL cüzdanları. Sollet cüzdanının hem tarayıcı eklentisini hem de web versiyonunu bulabilirsiniz.

Solana özellikle son aylarda oldukça gelişen bir ekosisteme sahip. NFT piyasasındaki en önemli Solana tabanlı market Solanart’tır. Bunun haricinde DijitalEyes ve Magic Eden diğer seçenekler olarak akrşımıza çıkıyor. Bu piyasada henüz var olsa da diğer bir seçenek de Solsea NFT marketi.

WAX Ağındaki NFT Marketleri

wax-coin-nasil-alinir-coin-turk-com.jpg


NFT ürünleri söz konusu olduğunda birçok kişinin aklına gelebilecek diğer bir ağ da WAX ağıdır. Ethereum ağına göre, daha kalitesiz NFT ürünlerinin satıldığı WAX ağı marketlerinde, aslında bu piysada acemi olanlar alıştırma yaparak tecrübe kazanabilir. Hal böyle olunca, WAX eko sistemindeki NFT ürünlerinin fiyatları da oldukça ucuz oluyor.

WAX ağındaki marketlerde işlem yapabilmeniz için elbette WAX coine ihtiyacınız olacak. WAX, oldukça yaygın bir kullanım alanına sahip olduğundan dolayı Binance gibi pek çok kripto para borsasında listelenmektedir. Satın aldığınız WAX’ları WAX Cloud Wallet ya da Anchor cüzdanına göndererek WAX tabanlı NFT marketlerde ticaret yapabilirsiniz.

WAX eko sisteminde bulunan Pazar yerlerinin en meşhur olanları NeftyBlocks ve AtomicHub’tur. Her ikisinde de WAX ile ticaret yapabileceğiniz birçok NFT ürünü bulmanız mümkün.

Tezos Ağındaki NFT Marketleri

tezos.jpeg


NFT ticareti yapılabilen marketlerin bulunduğu diğer bir blok zincir de Tezos blok zinciridir.

Tezos blok zincirindeki marketlerde hem avatar hem de farklı NFT koleksiyonları bulabilirsiniz. Burada NFT üretenler fiyatları çok yüksek tutmuyor diyebiliriz. 1-2 dolara rahatlıkla NFT bulabilirsiniz.

Kısaltması XTZ olan Tezos başta Binance olmak üzere hemen her kripto para borsasında yer alıyor. Tezos’u NFT marketlerinde kullanbilmek için Temple Wallet ve Galleon gibi cüzdanları kullanabilirsiniz. Temple Wallet herhangi bir sosyal medya hesabıyla kayıt olunabilen ve tarayıcı uzantısı sayesinde kolay bir kullanım sunun bir cüzdandır. Galeon ise daha önce piyasaya çıkmış ve güvenilirliğini kanıtlamış bir cüzdan olmakla ünlüdür.

Tezos eko sisteminde en büyük NFT marketi olduğunu iddia eden Objkt.com, aynı zamanda bu ağdaki en tanınmış NFT marketidir. Objkt.com’un en büyük rakibi ise oldukça kullanışlı bir ara yüze sahip olduğu söylenen Hic Et Nunc’tur. Bu ikisinin dışında, onlar kadar yaygın olmasa da, Kalamint NFT marketi ile ByteBlock NFT marketi kendilerine alan açmaya çalışan iki yeni oluşumdur.

Binance NFT Market

BNB.jpeg


NFT marketleri konusunda Binance için ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Bilindiği gibi Binance kripto para borsası, piyasanın belki de her konuda aktif olan platformudur. Onların NFT piyasasına girmemesi düşünülemezdi. Hatta bu konuda diğer merkezi borsalara öncülük ettiler diyebiliriz. Kısa süre önce Coinbase’de 2021 yılı bitmeden kendi NFT pazarını oluşturacağını duyurdu. Binance NFT marketi adlında bizzat Binance borsası içinde hizmet veriyor diyebiliriz. Binance NFT marketinde BNB, ETH ve BUSD ile NFT ticareti yapılabiliyor. Borsadaki bakiyenizle burada işlem yapıyorsunuz. Herhangi bir cüzdan bağlamanıza gerek yok. Ürünlerin üzerinde hangi kripto para birimiyle satıldıkları belirtiliyor.

Binance NFT marketinde, ilgi alanlarınıza göre NFT türlerini filtreleyerek arama yapabiliyorsunuz. Kategoriler, Sanat, Oyun, Spor ve Koleksiyon şeklinde.

NFT alanı, sürekli olarak sahneye giren yeni blok zincirleri, kripto para birimleri, cüzdanlar ve pazar yerleriyle günden güne büyüyor ve gelişiyor. Bu makalede en büyük ve en yerleşik eko sistemleri ele aldım, ancak önümüzdeki aylarda ve yıllarda kesinlikle yenileri ortaya çıkacak.

Tüm bu saydığım NFT marketleri haricinde Ethernity, Waves gibi ağların yanı sıra, EOS ağlarında da NFT ticareti yapılabiliyor. Ancak, bu ağlardaki marketler pek ilgi görmüyor diyebiliriz. Tron blok zincirinde de NFT marketleri inşa ediliyor ayrıca. Son olarak, kısa süre önce akıllı sözleşmelere uygun hale gelen Cardano eko sisteminde de NFT marketler için uygun zemin oluşturulmuş durumda.

NFT ticareti de tıpkı kripto para ticareti gibi riskleri olan bir ticaret biçimi bu piyasada. Zaten teknik olarak NFT’ler de bir çeşit kripto para. Kaybettiğinizde üzülmeyeceğiniz miktarlar ile NFT ticareti yaparsanız sağlıklı bir ekonomik verimliliğiniz olur diye düşünüyorum. Son hatırlatmamızı da yaptığımıza göre yazımıza burada son verelim. Umarım faydalı bir içerik olmuştur sizin için. Siz yine de kendi detaylı araştırmanızı yapın. Ben daha çok genel hatlarıyla NFT marketleri ve hangi ağlar üzerinde çalıştıklarını, bu marketlerde işlem yapabilmeniz için gerekli olan enstrümanları (coin, cüzdan vs) kısaca anlatmaya çalıştım. Size ille de NFT ticareti yapın demiyorum.

Unutmadan şunu da yazayım, burada yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.
 

Cüzdanınız

BNB
0.00000000

Forum istatistikleri

Konular
13,152
Mesajlar
58,961
Kullanıcılar
6,685
Son üye
Wkfrdaken
Geri
Üst