Neler yeni
Kripto Para, Bitcoin, Ethereum, Cardano, Dogecoin, Shiba, Forumları, Yorumları, Teknik Analiz

Satoshiturk ailesine hoş geldin!

Burada, yatırım tavsiyesi vermeyip, hiçbir projeye para karşılığı destek çıkmadan, kripto dünyasının içinden gelen yöneticilerimizle doğru bilgiye ulaşabilirsin.

5 yıldır aksamadan yaptığımız ödemelerle güvenin adresiyiz.

Bizimle keşfet, öğren ve kripto sohbetlerine katıl. Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!

PancakeSwap (CAKE)

Genel Amacı
Merkeziyetsiz kripto para borsası PancakeSwap'in utility tokenıdır.
Kripto Para Tam Adı
PancakeSwap
Kripto Para Kısa Adı
CAKE
Madencilik Var mı?
Evet
Çıkış Tarihi
2020
Web Sitesi
https://pancakeswap.finance/
1616600976829.png
PancakeSwap (CAKE) Nedir?
2020'nin Eylül ayında Binance Smart Chain'de piyasaya sürülen bir BEP-20 tokenıdır. PancakeSwap platformundaki likidite tedariğini teşvik etmek amacıyla üretilmiştir. Maksimum arzı yoktur. Madencilikle sürekli üretilmeye devam eder, bunun yanında piyango katılımlarında da boşta kalan CAKE'ler sürekli yakılır. Böylece dolaşımdaki arz günde ortalama 550 bin tane olacak şekilde artar. Uniswap'te yapılabilecek her şey hatta daha fazlası Ethereum ağında değil Binance Smart Chain ağında PancakeSwap platformunda da yapılabilir. PancakeSwap'te NFT'ler de bulunur. Ayrıca devam eden şekilde proje IFO'ları yani ilk farming arzları yapılır. Böylece yeni projelere kolaylıkla yatırım yapılabilmiş olur.

PancakeSwap; MDEX ve Uniswap (V2)'den snra en yüksek hacme sahip 3. merkeziyetsiz borsadır. DeFi sektörünün göz bebeklerinden biridir. Binance desteğini de arkasına almayı başarmıştır. Binance Academy'de PancakeSwap kullanımına yönelik geniş ve detaylı bir rehber bulunmaktadır. PancakeSwap, kullanıcı sayısı ve işlem hacmiyle Binance Smart Chain'de bulunan en büyük platform.

BSC'de işlem ücretleri BNB ile ödenir. Bir işlemin ücreti 0,002 BNB'dir, şu anda $0,53'e denk gelmektedir. Etherscane verilerine göre Ethereum ağında şu anda ortalama işlem ücreti 187 gwei yani $6,78'dir. Yani BSC, Ethereum ağına göre yaklaşık 13 kat daha ucuzdur.

PancakeSwap (CAKE), 1 milyar 800 milyon dolları geçen piyasa değeriyle en değerli 55. kripto para konumunda. Şu ana kadar 231,241,460 CAKE üretilirken yakılan tokenlarla birlikte dolaşan arz toplamda 138,899,475 CAKE. CAKE'in sınırsız arzı bulunuyor.

Şu anda likidite sağlayıcıları her blokta ödüllerin %60'ına yani 15 CAKE'e sahip oluyor. CAKE stake edenler ise %40'ına yani 10 CAKE'e sahip oluyor.

Güvenlik
Geçtiğimiz günlerde Cream Finance ve PancakeSwap'in DNS'leri üçüncü parti bir yazılım tarafından ele geçirilerek farklı DNS ve sitelere yönlendirildi. Bu sitelerde kullanıcıların cüzdanlarının 12 kelimeli private keyleri istendi. Çoğu kullanıcıya Metamask tarafından pishing uyarıları yapıldı. 12 kelimeli private key'lerini dolandırıcılarla paylaşmayan hiçbir kullanıcı varlıklarını kaybetmedi. PancakeSwap'in akıllı sözleşmeleri CertiK tarafından audit ediliyor. Yine de bu tam anlamıyla %100 güvenlik sağlandığını söylememize yetmiyor.

PancakeSwap ve diğer tüm merkeziyetsiz borsalarda daha önceden bilinmeyen, keşfedilmeyen açıklara yapılan saldırılar yatırımcıları zor durumda bırakabiliyor. Hiçbir zaman hiçbir şekilde seed key ve private key'ler üçüncü şahıslarla paylaşılmamalı. Mümkün olan her platformda 2FA şifreleme yöntemi kullanılmalı. Birden fazla decentralized exchange'e aynı cüzdanla bağlantı gerçekleştirilmemeli.

Yield Farming
Yatırımcılar PancakeSwap'te DeFi protokollerine ve faiz oranlarına göre havuza CAKE stake ederek çeşitli tokenlarla ödüller kazanabilir. İstenen anda staking başlar, istenen anda çıkış yapılabilir. Metamask, Trustwallet ve benzeri web cüzdana ihtiyaç duyulur. Akıllı sözleşmeleri kabul edebilmek için işlem ücretini karşılayacak kadar BNB'nin cüzdanda olması gerekir. En çok rağbet gösterilen Syrup Pool, CAKE stake edip CAKE kazanmayı sağlayan havuzdur. Şu anda 35 farklı havuzda işlem yapılabilir. En yüksek APR ise %144,36 ile Tixl (TXL) havuzundadır. Yüzdeler kripto paralara gösterilen rağbet ve arz talep ilişkisine dayalı olduğu için her an değişebilirler.

Likidite Sağlama
PancakeSwap'te belirli kripto para çiftlerinde likidite sağlanarak da CAKE elde edilebilir. Likidite sağlamak için USD bazından fiyatı eşdeğer olabilecek kadar kripto para birleştirilerek LP (Liquidity Provider) tokenlar elde edilir. Örneğin 1 tane CAKE ile 12 BAT şu anki fiyatlarıyla USD bazında birbirlerine eşdeğerdir. Bunlar birleştiğinde belirli miktarda CAKE - BAT LP tokenı verilir ve yine belirli yüzdeyle CAKE kazanılma imkanı sunulur. Şu anda Likidite Havuzunda en çok rağbet gören havuz CAKE - BNB havuzudur. Yıllık %103,33 APR ile CAKE kazanma imkanı sunar. En yüksek yüzde PCWS - BNB havuzundadır, %528,42 APR ile CAKE kazanma imkanı sunar.

Likidite havuzlarının bir diğer özelliği ise USD endeksli stablecoinleriyle havuzlara katılınabilmesi. Diğer coinlere nazaran daha düşük yüzdeyle CAKE kazandırıyor olsalar da USD endeksli stablecoinler fiyat düşüş ve yükselişlerinden etkilenmez, sürekli 1 dollara eşit oldukları için diğer coinlerle oluşturulan havuzlardan çok daha risksiz olacaktır. Şu anda havuzda;

  • UST - BUSD
  • DAI - BUSD
  • USDC - BUSD
  • USDT - BUSD

şeklinde 4 tane stablecoin likidite havuzu bulunmaktadır.

Impermanent Loss
İki tane kripto para ile likidite sağlandığında yukarıda anlattığım gibi birbirinin değerini USD bazından karşılayacak kadar coin karşılığı LP alınıyor. Aynı örnekten gitmemiz gerekirse 1 CAKE ve 12 BAT ile katılınan likidite havuzundan çıkmak istediğimizde bize geri verilecek kripto paraların miktarı farklı olabilir. Örneğin Basic Attention Token'ın değeri CAKE'e göre arttıysa 0,9 CAKE ile 14 BAT çekme imkanınız var. Değerleri tamamen sallayarak söylüyorum. Uzun süreli likidite sağlamalarda likiditeye eklenen coinler ile likiditeden alınan coinler arasında fark oluşması kaçınılmazdır. Ama ne olursa olsun kripto paraların likiditeye eklenirkenki USD değeri ile likiditeden alınırkenki USD değerleri arada geçen vakitte tüm piyasada değişen USD değerlerinden farklı olmayacaktır. Örneğin CAKE ve BAT'ın biri %5 yükselir diğeri %10 yükselirse likidite havuzundan çekilen miktarda eklenen miktara göre %7,5 daha fazla USD değeri olacaktır.

CAKE Piyangosu
Sürekli gerçekleştirilen piyango çekilişine 1 CAKE karşılığı katılınabilir. Her çekilişte yüzlerce CAKE yakılarak imha edilir. Çekilişe katılırken rastgele 4 tane sayı verilir. Bu sayılar 1 ile 14 arasında değişir. Piyango çekildiğinde bu dört tane sayıdan yerleri de aynı olmak koşuluyla 4, 3 ve 2 tutturanlar ödül CAKE kazanma şansı yakalar. Özellikle 4 ve 3 tutturanların ödülleri çok yüksek sayıda CAKE olur.

PancakeSwap (CAKE) Nereden Alınır?
CAKE tokenları öncelikli olarak PancakeSwap dex platformundan ve Binance'ten alınıp satılabilir. Onlar dışında CoinDCX, Giottus, MXC.COM, Hotbit, Gate.io borsalarından CAKE alınabilir. TRY (Türk Lirası) ile CAKE işlemi yapılabilecek bir borsa yoktur. Onun yerine USDT, BUSD, BTC, BNB pariteleriyle işlem yapılabilir.
 
Yakın zamanda ciddi miktarda CAKE'nin kilidinin açılacağına dair bir haber okudum bugün. Fiyatına olumsuz yansır mı acaba?
Yansıyacağını düşünüyorum. Ancak uzun vadede ne olur bilinmez.
Yatırım tavsiyesi değildir.
 
70 centlerdeyken almayı düşündüğüm ve düşünürken 15 doları aşan coin , sahipleri ve alttan toplayanlar güzel kazandı yeni likideteler ile gelişecek gibi gözüküyor .
 
Bugün serverında yine problem vardı. Domain falan taşıdılar, exchange subdomainine geçip geri geldiler. Ya bilmediğimiz bir şey var ya da güvenliğiyle uğraşanlar mal.

Buna rağmen çok düşüş yaşamaması garip. Yine de piyasaya göre de BTC'ye göre de bir tık daha fazla düşüş yaşadı tabi.
 
Merkeziyetsiz borsa tokenlarında piyasa değeri bakımından SushiSwap'in üzerine çıkıp 2. sıraya yerleştiğini ve merkeziyetsiz borsalar içinde 24 saatlik işlem hacminde MDEX ve Uniswap'i sollayıp ilk sıraya yerleştiğini hatırlatayım...
Son bir ayda %120 değerlendi. Piyasa değeri bakımından Uniswap'e yetişmesi için 5 kat daha değerlenmesi lazım ki bu da $24,40'tan $122'ye yükselmesi demek.

Ytd.
 
Arayüzlerine bayılıyorum ciddi manada. Yatırımımın bir süresinde illaki yer alacaklar hatta swap sistemlerini denemek istiyorum ama öncesinde hedeflerimin gerçekleşmesi lazım.
 
1000$ lık cake’miz var diyelim. Hepsini %90 apr’si olan tek coini mi stake etmek?
Veya 250$’lık 4 bölüme ayırıp apr’si %90 olan 4 coini mi stake etmek daha mantıklı. Yatırım tavsiyesi istemiyorum, alt coin fiyatları oynak, apr oranları sürekli değişiyor zaten fakat matematik üstadı olmadığım için, cevabını çok merak ettiğim bir soru. Bu konuda matematik nediyor?
 
1000$ lık cake’miz var diyelim. Hepsini %90 apr’si olan tek coini mi stake etmek?
Veya 250$’lık 4 bölüme ayırıp apr’si %90 olan 4 coini mi stake etmek daha mantıklı. Yatırım tavsiyesi istemiyorum, alt coin fiyatları oynak, apr oranları sürekli değişiyor zaten fakat matematik üstadı olmadığım için, cevabını çok merak ettiğim bir soru. Bu konuda matematik nediyor?
Yatırım tavsiyesi olarak algılanmasın ama nasıl ki sepet oluştururken tek coin/tokene bağımlı kalmayalım diyorsak burada da öyle düşünüyorum ben.

Yanılıyor olabilirim.
 

Cüzdanınız

BNB
0.00000000

Forum istatistikleri

Konular
13,152
Mesajlar
58,961
Kullanıcılar
6,684
Son üye
Okan.2727
Geri
Üst