Neler yeni
Kripto Para, Bitcoin, Ethereum, Cardano, Dogecoin, Shiba, Forumları, Yorumları, Teknik Analiz

Satoshiturk ailesine hoş geldin!

Burada, yatırım tavsiyesi vermeyip, hiçbir projeye para karşılığı destek çıkmadan, kripto dünyasının içinden gelen yöneticilerimizle doğru bilgiye ulaşabilirsin.

5 yıldır aksamadan yaptığımız ödemelerle güvenin adresiyiz.

Bizimle keşfet, öğren ve kripto sohbetlerine katıl. Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!

Rarible ile NFT Nasıl Yapılır - NFT Nasıl Satılır?

J

jupiterdianysa

Misafir
NFT yaratmak, kısaca açıklamak gerekirse, blockchain ağına eser yüklemektir. Yaratılan bu NFT eserin adedini siz belirliyorsunuz. Kaç adetle sınırlı olacağını belirleyip, blockchaine eserinizi eklediğinizde tüm bu işlem mint etmek(basmak, para basmak gibi düşünelim) olarak biliniyor ve tabii ki buna belli bir bedel ödüyorsunuz. Genellikle ethereum ağındaki doluluğa bağlı olarak 70$ veya 80$ bir bedel alınabilir bu mint işlemi için. Size başta saçma gelebilir. Sonuçta dijital bir işlem değil mi, neden NFT internete yüklenirken para ödeyeyim diyor olabilirsiniz. Bu kadarla da sınırlı değil durum. Sadece NFT yüklerken değil, başka birine gönderirken hatta yok etmeye çalışsanız bile bir bedel ödemek zorunda kalıyorsunuz.

Neden?

Çünkü blockchaini kazan ethereum madencileri sizin işleminizi onaylıyorlar ve bunun için de elektrik ve bilgisayar gücü yatırımı yapıyorlar, dolayısıyla sizin işlem onayı için ödediğiniz bu ücretler, işleminizi onaylayan madencilere, block ödülü olarak dönüyor. Bu hem sistemin güvenli kalmasını sağlıyor hem de servis bedeli olarak düşünülebilir. Çünkü bu servisin sağlanabilmesi için sistemin çılgın bir elektrik masrafına tabii olduğunu hatırlayalım. Dolayısıyla işlem masrafı olması çok normal. Diğer açıdan diğer işlemlerimiz için de her türlü komisyon ödüyoruz zaten. VISA, MasterCard gibi sistemler servis ücreti alır. Herhangi bir web sitesinden ticari işlem yapsanız en az %20 komisyon ister. Ona komisyon buna komisyon sonra beklersiniz 1 ay ki geriye kalan paranız gelsin de hesaba yatsın. Burada ise bu durum söz konusu değil. Satış olduğu anda paranız hesabınıza yatar. Neden? Çünkü blockchain akıllı kontratlar ile çalışır. Siz bu NFT’yi yaratıp internete koyduğunuzda diyorsunuz ki:

”Ben bu NFT’yi xx fiyattan satışa sunuyorum. Bu fiyattan bir alıcı ödeme yaparsa benim için parayı al, karşılığında da bu eseri veya eserlerden birini bu kişinin cüzdanına gönder. İşlem sonunda da bana paramı hemen ver.”

Bunu da kimsenin denetlemesine gerek kalmıyor, bildiğiniz gibi blockchain böyle bir sistem zaten.

Gelelim NFT yaratma kısmını. Burada sınırsız seçenek mevcut. Herhangi bir alanda yeteneğiniz var ise veya hali hazırda bulunan materyalinizi NFT'leştirmek isterseniz desteklenen formatlara çevirmeniz gerekir. Yaratacağınız eser size kalmış. Video, resim, animasyon, müzik, şiir, makale, kitap vs ne dilerseniz, desteklenen formatlarda eserinizi NFT'ye dönüştürmek için belirli platformlar kullanmanız gerekecektir. Diyelim ki NFT’niz hazır. Mint etmeye yani basmaya geçebiliriz.

Ben NFT piyasasının en işlek sitelerinden biri olan https://rarible.com/ sitesini örnek olarak kullanmak istiyorum bu NFT mint işlemi için.
Öncelikle rarible sitesine cüzdan bağlamanız gerekir. İçine işlem ücretini karşılayacak kadar Ethereum da koymuş olmanız lazım. Sonuçta boş cüzdan bize fayda sağlamaz.

Buraya kadar her şe tamamsa birkaç basit işlemle mint edelim.

Create Collectible : Burda bize muhteşem sanat eserimizin tek mi yoksa çoğul mu olacağını soracak. Sonuçta bu sizin kararınız, ister 1 tane ister 100 tane mint edersiniz.

Single(Tek), Multiple(Çoklu) seçeneklerinden hangisi sizin istediğinize uygunsa seçip yüklüyoruz.

Basit formuyla bu noktada100 tane basarsanız 100 tane satabilirsiniz. Basılan her NFT'nin kodu farklı olacaktır tabii ki ama bunlar birbirinin kopyasıdır mantıken.
Tek üretirseniz de gerçekten eşsiz olacaktır. Aslında gerçek NFT koşulunu bu seçenek sağlamaktadır.

Şunlar yükleme format ve boyut seçeneklerimiz: PNG, GIF, WEBP, MP4 or MP3. // Max 30mb.
(Gelecekte bu seçenekler mutlaka çoğalacaktır)

Put on sale // You’ll receive bids on this item : Satışa koymak ister misiniz diyor. Burada alıcılar size belirlediğiniz ücreti ödeyebilir veya teklif gönderebilir.
Yani "100 dolar dedim ama belki 95 dolara da satabilirim." mesajı gönderiyoruz.

Instant sale price : Burda anında satış fiyatı soruyor bize. Akıllı kontrat sistemi sayesinde birileri bu belirlediğimiz parayı vermeye hazır olduğunda sistem sizin onayınıza gerek duymadan işlemi gerçekleştirecektir. Bu fiyatı belirlerken web sitesi sizden servis ücreti alacağını belirtecek. Bu ücret Rarible için %2.5 civarında bir şey. Dolayısıyla satış olduğu durumda önce servis ücreti düşecek ve kalan birim hesabınıza yatacaktır.

Unlock once purchased :
Bu seçenek yüksek kaliteli dosyalar için geçerlidir. Ön gösterimde kaliteler düşük görünebilir, bu seçenek işaretlendiğinde alıcı NFT ödemesi yaptıktan sonra yüksek kaliteli esere erişip onu bilgisayarına indirebilir.

Choose collection: Bu kısımda kendi ERC-1155 kontratınızı yatabilirsiniz, biraz daha komplike bir işlem ama gayet de yapılabilir.
Bunun yanında rarible kendisi kolaylaştırılmış rarible seçeneği sunmakta. Buradan devam ederseniz NFT için bir isim ve açıklama belirliyoruz.

Royalties kısmı sizin sattığınız ve daha sonra alıcının sizin eserinizi tekrar sattığında size otomatik ödenecek komisyon miktarı. Genelde %10 olarak seçilmesi öneriliyor. Yine bu da size kalmış tabii. Buradan sonsuza kadar belirlenen oranda komisyon almaya devam edersiniz. NFT daha sonra 100 milyona satılsa bile %10 size düşer.

Number of copies: sizin kaç tane üreteceğinizi soruyor. 99 dedik mesela, 99 tanesi de satıldıktan sonra tükenmiş olacaktır.

Son olarak da
Create item: bu NFT olacak eseri bas, üret diyor ve cüzdana bağlanıp size gas ücretini gösteriyor. Bunu da ödedikten sonra satışa hazırız. Sonrasında ödeme işlemi, network doluluk oranı vs durumuna bağlı olarak platformda NFT’nizi görebilirsiniz ve NFT'niz satışa çıkmıştır. Hayırlı uğurlu olsun.

Bu NFT yaratma yöntemleri arasında en kolay olanıydı benim için. Rarible gibi başka platformlar da mevcut tabii ki. Onları da diğer makalelerimde detaylıca inceleyeceğim. Herkese kolay gelsin, bol kazanç dilerim.
 
bugün tam olarak bunu konuştuk sanırım NFT oluşturma :)
mesajım kalsın detaylı inceleyeceğim,
Teşekkürler hocam ellerine sağlık.
 
Elinize sağlık çok güzel bir anlatım. Ağ işlem ücretleri çok yüksek, deneme amaçlı NFT oluşturmak istesem bile $70 - $80 ödemem gerekeceği için şimdilik kullanamıyorum ama bu sene içinde mutlaka bir şeyler yüklemek isterim.
 
bugün tam olarak bunu konuştuk sanırım NFT oluşturma :)
mesajım kalsın detaylı inceleyeceğim,
Teşekkürler hocam ellerine sağlık.
Rica ederim hocam, umarım işinize yarar :)
Elinize sağlık çok güzel bir anlatım. Ağ işlem ücretleri çok yüksek, deneme amaçlı NFT oluşturmak istesem bile $70 - $80 ödemem gerekeceği için şimdilik kullanamıyorum ama bu sene içinde mutlaka bir şeyler yüklemek isterim.
Farklı zaman dilimlerinde farklı işlem ücretleri çıkartıyor, 50'ye kadar düştüğünü deneyimledim
 
Güzel anlatım. (y)
Çok zor bir işleme benzemiyor bu NFT oluşturma ve satışa sunma işi. Bununla birlikte yazıdan anladıım kadarıyla daha karmaşık işlemler de var duruma göre. :unsure:
 
Gayet açıklayıcı olmuş. Çok teşekkür ederim. Hali hazırda basılmayı bekleyen bir şiir kitabım var. Bunu deneyebilirim.
 
Güzel anlatım. (y)
Çok zor bir işleme benzemiyor bu NFT oluşturma ve satışa sunma işi. Bununla birlikte yazıdan anladıım kadarıyla daha karmaşık işlemler de var duruma göre. :unsure:
Evet, aracı platformlarla çok zor değil. Aracıyı kaldırırsak kendimiz token basmamiz gerekir hocam
Gayet açıklayıcı olmuş. Çok teşekkür ederim. Hali hazırda basılmayı bekleyen bir şiir kitabım var. Bunu deneyebilirim.

Çok güzel fikir hocam. İlk örneklerden olabilir
 
Rarible için her konulan NFT satılmıyor belirtmek isterim. Adınızın kısmen de olsa duyulmuş olması gerekli. Yoksa gerçekten çok çok iyi içerikler çıkarmalısın. Yani ben çizim yapıp satarım gelsin Ethereum lar gibi bir düşünceniz olmasın :)
Bunu ben stok foto olayına benzetiyorum, bir foto 100 dolarmış vay cekeyim binlerce doğa fotosu zengin olayim hayalleri.. öyle olmuyor malesef. Ama guzel bir strateji ve başarılı eserlerle de imkansiz degil. Suan rakipler unlu, bilinen sanatcilarin nftleri. Lakin Eth ağı hafifler ücretler düşerse herkes nftye saldıracak, o zaman sıyrılmak daha da zorlasacak
 

Cüzdanınız

BNB
0.00000000

Forum istatistikleri

Konular
13,205
Mesajlar
59,807
Kullanıcılar
6,743
Son üye
noxBN
Geri
Üst