Neler yeni
Türkiye’nin Lider Kripto Para Forumu

Blockchain dünyasının Türkçe Wikipedia'sına hoş geldiniz!

Hemen ücretsiz üye olun ve kayıt olduğunuz anda coin kazanmaya başlayın. Kendi konularınızı paylaşın, diğer üyelerle etkileşim kurun ve dilediğiniz zaman coinlerinizi çekin.

Katılmak için şimdi harekete geçin!

2025 Yılı Asgari Ücret Açıklandı 22104 Tl

Türkiye'de asgari ücret, 2024 yılı Ocak ayında net 17.002 TL olarak belirlenmişti. 2024 yılı boyunca enflasyon oranlarının yüksek seyretmesi ve yaşam maliyetlerinin artması nedeniyle, asgari ücretin alım gücü üzerinde olumsuz etkiler gözlemlendi.

2025 yılı için, asgari ücrette %30'luk bir artış yapılarak net 22.104 TL'ye yükseltilmesi kararlaştırıldı. Bu artış, yaklaşık 9 milyon çalışanı doğrudan etkileyecek ve özel sektör maaşları için de bir referans noktası oluşturacaktır.

Ancak, ekonomistler bu artışın enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturabileceğini belirtmektedir. Merkez Bankası'nın çalışmalarına göre, %25'lik bir ücret artışı, yıllık enflasyonu 1,5 ila 5 puan arasında artırabilir. Bu durum, ücret artışlarının enflasyonla mücadeledeki etkisi konusunda endişelere yol açmaktadır.

2024 yılında enflasyon oranı %47,09 olarak gerçekleşmiştir. Bu yüksek enflasyon oranı, asgari ücret artışlarının reel gelir üzerindeki etkisini sınırlayabilir. Dolayısıyla, asgari ücretin alım gücünü korumak ve çalışanların yaşam standartlarını iyileştirmek için enflasyonla mücadele politikalarının etkin bir şekilde uygulanması büyük önem taşımaktadır.

Sonuç olarak, 2025 yılı için belirlenen asgari ücret artışı, çalışanların gelirlerini artırmayı hedeflese de, enflasyon üzerindeki potansiyel etkileri ve yaşam maliyetlerindeki artışlar göz önüne alındığında, ekonomik dengelerin dikkatlice izlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir

Türkiye çok pahalı bir ülke olmasa yeter de öyle bir enflasyon var ki ülkede 50 bin yapsalar bir sene sonra yine yetmez.
Pandemi öncesinde 50 bin dolara satın alınabilen ev, şu an 100 bin dolar oldu ya, ben daha birşey demiyorum. Doların merkezinde bu kadar enflasyon yok. Bize bu hızla ne altın dayanır, ne dolar, ne de borsa. Herşeyde çok büyük enflasyon var.

Resmî makamlara sorarsan "geçti canım geçti, bitti, yok bişey, pşşş, pşşş, pşşş, uyu sen".

Pandemi öncesinde 50 bin dolara satın alınabilen ev, şu an 100 bin dolar oldu ya, ben daha birşey demiyorum. Doların merkezinde bu kadar enflasyon yok. Bize bu hızla ne altın dayanır, ne dolar, ne de borsa. Herşeyde çok büyük enflasyon var.

Resmî makamlara sorarsan "geçti canım geçti, bitti, yok bişey, pşşş, pşşş, pşşş, uyu sen".
Aynen öyle böyle bir enflasyona ben hiç bir zaman denk gelmemiştim. Japonyadayken Türk turistlere denk geliyordum bazen. Japonya pahalı diyorlardı Türkiyeden ucuzmuş diyordu hepsi. Gerçekten de Japonyada Türkiyeye kıyasla sebze ve meyve pahalı sadece. O da diğer ürünlerin ucuzluğu ile dengeliniyor. Gelirin yüksekliğiyle de alım gücü Türkiye'ye kıyasla baya yüksek oluyor. 2023 yılında Japonya'ya giderkene durum böyle değildi. KDV desen Avrupa ülkeleri gibi %20 ama Avrupa ülkelerinin vatandaşlarının devletten aldıkları hizmetin yarısını bile göremiyoruz. Japonyada vergi gıdada %8 diğer ürünlerde %10du. Hani kriz varsa neden AVMler dolu diyorlar ya Japonyada Türkiyeye kıyasla inanılmaz bir tüketim vardı. Üstelik ucuz mal da bulunmuyordu. Tasarruf için ayakkabıyı Adidas marka alıyordum. Bira yerine viski içiyordum. Döndüğüme pişman oldum vallaha. Üstelik Türk gençleri diğer ülkelerin gençlerine göre oldukça zeki ve çalışkan. Bu ülke nasıl böyle bir hale gelebiliyor akıl fikir almıyor gerçekten.

Bu ülke nasıl böyle bir hale gelebiliyor akıl fikir almıyor gerçekten.
En çok kazananlar, daha çok kazanmaya çalıştıkları için. Aslında mesele bu kadar basit hocam. O yüzden daha çok çalışacağız, daha çok çürüyeceğiz ki, onlar mus mutlu olsunlar. Daha mutlu olsunlar. En mutlu olsunlar.

Yeter mi? Yetmez tabii.. Daha çok, daha çok, durmak yok, yola devam. Çalışalım. 😁

Forum istatistikleri

Konular
13.873
Kullanıcılar
6.958
Son üye
Creamyjem
Geri