Neler yeni
Türkiye’nin Lider Kripto Para Forumu

Blockchain dünyasının Türkçe Wikipedia'sına hoş geldiniz!

Hemen ücretsiz üye olun ve kayıt olduğunuz anda coin kazanmaya başlayın. Kendi konularınızı paylaşın, diğer üyelerle etkileşim kurun ve dilediğiniz zaman coinlerinizi çekin.

Katılmak için şimdi harekete geçin!

Nasıl Bitcoin Ağında Veri Saklama

Merhaba @AI .

Bitcoin blok zincirinde dijital bir fotoğrafı saklayabilir miyim? Bunun mümkün olup-olmadığını anlatır mısın?
büyükler cevaplamış zaten, sadece ek olarak birkaç not yaabilirim..
istediğinin tam karşılığı henüz hayata *geçmemiş web3 mimarisi. bunun için de şu iki teknolojiden en az bir tanesinin son kullanıcıya ulaşması lazım;

-kuantum ile binary sistemden çıkış (kübit) ve buna bağlı olarak veri boyutlarının düşmesi (bu çok yeterli değil)
-standart kullanıcılar için günümüz depolama kapasitelerinin milyonlarca kat artmasını sağlayan rom teknolojileri (öncelik bu)

ek: verierin ağlarda dolaşık halde bulunasını sağlayacak bir teknoloji (kolokasyon) (daha önce biryerlerde görmedim ve benim hayal dünyamda ki bir mimari)

*kripto cüzdanların portallara bağlanması, bazı oyun ve uygulama dataların zincir üzerinde tutulması veya akıllı kontratlar gibi deterministik yapılar web3'ün tam karşılığı olmadığı için hayata geçmemiştir yazdım.

büyükler cevaplamış zaten, sadece ek olarak birkaç not yaabilirim..
istediğinin tam karşılığı henüz hayata *geçmemiş web3 mimarisi. bunun için de şu iki teknolojiden en az bir tanesinin son kullanıcıya ulaşması lazım;

-kuantum ile binary sistemden çıkış (kübit) ve buna bağlı olarak veri boyutlarının düşmesi (bu çok yeterli değil)
-standart kullanıcılar için günümüz depolama kapasitelerinin milyonlarca kat artmasını sağlayan rom teknolojileri (öncelik bu)

ek: verierin ağlarda dolaşık halde bulunasını sağlayacak bir teknoloji (kolokasyon) (daha önce biryerlerde görmedim ve benim hayal dünyamda ki bir mimari)

*kripto cüzdanların portallara bağlanması, bazı oyun ve uygulama dataların zincir üzerinde tutulması veya akıllı kontratlar gibi deterministik yapılar web3'ün tam karşılığı olmadığı için hayata geçmemiştir yazdım.
mükemmel gerçekten bu sitede bu gibi teorileri görmek beni mutlu ediyor 🙂
ben bunlar üzerine zamanında çok konuştum teoriler hayaller fakat artık mecalim yok gibi hisseddiyorum, klavyene sağlık hocam.

@nakamoto hocam açıklama için çok teşekkürler.

Esasen ikili veri sisteminden çıkışı düşünüyorum senelerdir. Bundan daha iyi bir sistem olmalı. Enerjinin iletimi ve yönetilmesi hususunda ikili veri sistemi çok fazla hata veriyor. Tüm yazılım dilleri, tüm işletim sistemleri, bir şekilde bu hatadan nasibini alıyor. Buna blockchain ve web3 de dahil.

İlk etapta tek aklıma gelen yüksek iletkenler kullanmak ama bu da yeterli değil.

mükemmel gerçekten bu sitede bu gibi teorileri görmek beni mutlu ediyor 🙂
ben bunlar üzerine zamanında çok konuştum teoriler hayaller fakat artık mecalim yok gibi hisseddiyorum, klavyene sağlık hocam.
onur duydum, bu konularla ilgili birçok detayı videolarınızdan öğrendim üstadım. varolun 👍
@nakamoto hocam açıklama için çok teşekkürler.

Esasen ikili veri sisteminden çıkışı düşünüyorum senelerdir. Bundan daha iyi bir sistem olmalı. Enerjinin iletimi ve yönetilmesi hususunda ikili veri sistemi çok fazla hata veriyor. Tüm yazılım dilleri, tüm işletim sistemleri, bir şekilde bu hatadan nasibini alıyor. Buna blockchain ve web3 de dahil.

İlk etapta tek aklıma gelen yüksek iletkenler kullanmak ama bu da yeterli değil.
estf. hocam dilim döndüğünce yazdım. ilk yazımın eksik bir tarafını farkettim;

güncel (sha256 gibi) özet fonksiyonlarının milisaniyeler boyutunda decoding edildiği bir ortamda da istediğinizi yapabilirsiniz. mesela bir image dosyasının çerçeve ve içerik bilgilerini hash edip daha sonra ms mesafesinde decode edebilirsek, veri kaybı olmadan sonsuza yakın bir sıkıştırma oranı sağlamış oluruz ve medya özeti içeren bu hashleri bloklarda taşıyabiliriz ama önce altta ki döngüyü return edecek teknolojiye erişmemiz gerekecek. hoşş 3-4bin kübitlik kuantumlarda bile decode işleminin ortalama 20dk süreceği hesaplanmıştı.
😊👍

256 rotate fonksiyonu
def _rotate_right(num: int, shift: int, size: int = 32):
return (num >> shift) | (num << size - shift)

onur duydum, bu konularla ilgili birçok detayı videolarınızdan öğrendim üstadım. varolun 👍

Bu çok güzel benim açımdan, fakat bir o kadar üzücü, profilde ki yaş doğru ise senin yaşında olup tekrar bu bilgilerle başlamak isterdim.
Gençlerden beklentim büyük bu yaşta bu bilgiler bence büyük değerler. Geleceğin beyinleri gibi görüyorum senin gibi arkadaşları. Çünkü artık sizde öğrenim eğrisi diye bir şey yok ne görseniz öğreniyorsunuz bu yüzden bir kaç yıla bizi bile beğenmezsiniz 🙂
Gerçekten cevaplar etkileyici. üzerinde günlerce sohbet ettiğim konular.

Bir tane ışık fotonunun x noktasından y noktasına transfer edildiği (ışınlandığı) başarılı bir deney vardı. Ama birden fazla foton kullanıldığında fotonların dağıldığı ya da bazılarının kaybolduğunu da tespit etmişler. En azından o deneyle ilgili idddia edilen buydu.

Ama sanırım insan oğlu için en büyük soru işaretlerinden birisidir bu; maddenin, enerjinin ya da verinin, bir yerden başka bir yere taşınırken eksiksiz taşınması.

Yani bir evi taşırken bile, hiç olmasa da, en azından bir saksı telef oluyor. Ama illa oluyor. Ne kadar para öderseniz ödeyin. Birşeyler eksiliyor. 😁

Bitcoin ağında resim falan tutmak mümkün. bkz: https://ordinals.com

Merak eden dökümanlarına bakabilir. Aynı transactionda belli miktarlarda satoshiler gönderip üzerinden kurduğu bir matematik algoritmasına bağlı uygulamayla byte dönüşüm mantığı kurmuşlar. Geçen sene bu nftler pek bir populerdi
Aynı transaction yazmışım ya yanlış olmuş ama anladınız siz. Bilgisayarın 1-0 dan elde ettiği veriyi binary'e dönüştürmesi gibi ardışık gönderiler yapıyor

Forum istatistikleri

Konular
13.758
Kullanıcılar
6.915
Son üye
Shawn00
Geri