Taiga
Trader
- BNB
- 0,00096406
Şu teknoloji çağında ihaleler şeffaf ve elektronik ortamda (koşulları en iyi karşılayan şirketin kazanacağı şekilde) yapılsa bile Türkiye inanılmaz bir seviyeye çıkar. Ayrıca AÖF'de iktisat okuyordum. Türk vergi sistemi isminde bir ders vardı. Nasıl geçebildim hala hayret ediyorum. Ne kadar çok vergi var ve ne kadar çok karmaşık. 100 senedir sürekli yeni vergiler, usuller filan eklenmiş. Karman çorman olmuş. Verginin nasıl hesaplanacağı, ne zaman bildirileceği, hangi vergilere tabii olunduğu, hangi defterlerin tutulacağı... İşin içinden çıkalabilecek gibi değil. Eminim piyasadaki muhasebecilerin çoğu her vergiye hakim değildir. Ayrıca hani bir iş yapacağın zaman hep derler ya "onu sana yaptırmazlar!" diye. İşte Türk Vergi Sistemi dersinin özetini okurken bu sözü iliklerime kadar hissettim. Devlet aklına gelen her şeye vergi koymuş. Ve bunu da parça parça yaptığı için parça parça bir sürü vergi kanunu var. Acilen vergi kanunlarının sıfırdan yazılması lazım. Ve yeni kanunlar olabildiğince sade olması lazım. Bu da Türkiyeyi bir kaç seviye atlatır. Üçüncüsü ise yurtdışına yapılan devlet yardımlarının Türkiye'nin GSYİH'ya göre orantılı olması lazım. Biz Dünyanın en büyük 18. ekonomisiyiz. Ama ABD'den sonra yurtdışına en çok yardım yapan ülke Türkiye. Çin, Japonya, Almanya dururken bizim neyimize bu kadar çok yardım yapmak. Halbuki Türkiye'de milyonlarca Türk vatandaşı çok zor ekonomik koşullarda yaşarken.