Vonzarovich
Visionary
- BNB
- 0,00080366
Forumda bu konuda yoğun şekilde araştırma yaptığıma yönelik birkaç kişiyle konuşmuştum. Ama araştırmalarımla ilgili bir açıklama getirmemiştim. En azından bu kadar ayrıntılı şekilde diyelim. Ülkelerin merkez bankalarının, dijital para çalışmalarını yaptığına yönelik son zamanlarda sıkça haberler okuyorsunuzdur. Bir süredir benim merakımı cezbeden bu dijital paralar hakkında bir yazı dizisi hazırlamaya karar verdim.
Yazı dizisinde bu dijital paraların hangi ağ üzerinde çıkarılabileceği ve ağların bu duruma yatkınlıklarını, yaptığım araştırmalar neticesinde inceleyeceğim. Bildiğiniz üzere piyasada binlerce kripto para var. Bunların elbette çeşitli kuruluş amaçları var. Bazı kripto paraların ise kuruluş amaçları tamda finans sektörünün dijital para ihtiyacını karşılamak. Bazılarının ise, çeşitli güncellemeler ile bu hale gelmesi mümkün. İşte bu yazı dizinde bu kripto paraları inceleyip, bu şekilde bir dijital para çıkarma aşamasına katkı sağlama aşamasında artıları ve eksileri neler olur onları değerlendireceğiz.
Öncelikle belirtmeliyim ki bu yazı dizisinde grafiksel anlatımlara ve fiyat ile ilgili bilgilere yer vermeyeceğim. Avax ile ilgili grafik analizini @sahinadm hocamdan rica etmiştim. eğer müsait olursa paylaşacaktır diye düşünüyorum. kendisine şimdiden teşekkür ediyorum.
Bu arada grafiksel yönler ile beraber, çok farklı şekilde yatırımlarıma yön verdiğimi daha önce belirtmiştim. Beynim biraz farklı çalışıyor diyebilirim. Ama farklı yönleri görmeye çalışmak şu zamana kadar bana çoğunlukla kazandırdı. Bunu da eklemek istedim 🙂
Öncelikle en temelden başlayalım ve şu sorunun cevabını alalım:
AVAX Nedir?
AVAX, asıl ağı güvence altına alarak bu ağ üzerinde yeni ağlar oluşturulmasına olanak sağlayan kripto paradır . Daha kısa ve öz tanım gerekirse Avalanche platformunun kripto parasıdır diyebiliriz. Avalanche (AVAX) çoğu kaynakta sahipsiz olarak görünmesine, yani merkeziyetsiz bir platform olduğu algısı yerleştirilmeye çalışılmış olsa da aslında merkeziyetsizlikten çok uzak bir platform olduğunu söyleyebilirim. Sadece bu merkeziyetsizlikten uzak olan platform üzerinde kendi merkeziyetsiz platformunuzu inşa etmenize olanak sağlanabilir.
Avalanche (AVAX), hedef olarak aslında VISA'nın yerine geçmeye ve hızına sahip olmaya çalışan bir platform hedefiyle karşımıza çıkıyor. Elbette diğer hedeflerinin arasında en büyük merkeziyetsiz uygulama barındırıcısı olma ve stabil coinlerin bu ağ üzerinden işleme konulması gibi hedeflerde yok değil. Ama platformda en çok dikkatimi çeken özellik hızı. Diğer ağlar ile kıyaslayacak olursak Bitcoin'de ortalama saniyede 7 işlem, Ethereum'da 14 işlem yapılabilirken, Avalanche (AVAX) ile sahiyede 6500 üzeri işlem gerçekleştirilebiliyor.
AVAX Ne Kadar Üretildi?
AVAX Toplamda 720 milyon adet maksimum arza sahip olan bir kripto paradır. Halihazırda 360 milyonu piyasada bulunmaktadır. Ancak serbest dolaşımda bu kripto paranın yaklaşık 76 milyonu bulunmaktadır. Bunun sebebi 1 haftadan 1 yıla kadar stake ederek AVAX kazancının arttırılması özelliği ve daha önce yaptığı airdrop ve ICO ile satışların 1- 2 yıllık periyotlara kadar kısıtlanmış olmasından kaynaklanıyor. Yani bu sürece katılanlar varlıklarını halihazırda aktarıp satış gerçekleştiremiyor. Şu an için olumlu bir özellik olsa da gelecekte kilitler açıldığında sorun çıkartabilecek gibi görünüyor. Elbette sürekli gerçekleşen stake özelliği sayesinde bir dengede kurulması mümkün.
Avax ile varlık transfer edilirken düşük bir miktar ücretlendirme söz konusu. Ancak bu ücretlendirme ağa geri dönmüyor. maksimum arzdan düşülüyor. Bu özelliğiyle birazda XRP (Ripple)'ye benzediğini söylenebiliriz.
AVAX Güvenli mi?
Avalanche (AVAX) için güvenilirlik sorgulanacak olursa, içerden bir sorun olmadığı sürece, kripto para dünyasının baş belası %51 saldırılarına karşı tamamen güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca en önemli özelliklerinden biri doğa dostu olan yapısıdır. Daha önce bahsettiğim gibi stake işlemi sonucunda kazanç sağlanabiliyor Elektrik tüketimi yoluyla bir madencilik gerçekleştirilmiyor. Bu da projeyi düşük maliyetli hale getiriyor.
AVAX Gelişimi
Avalanche (AVAX) platformunu incelerken en çok dikkatimi çeken durumlardan biride kısa zaman içerisinde gerçekleştireceklerini söyledikleri bir takım güncellemeler. yakın zamanda ETH köprüsü devreye girerek, Ethereum üzerinde çalışan tüm uygulamaların AVAX platformu üzerinden daha hızlı şekilde çalışmasına olanak sağlanacak. daha bir sürü güncelleme kapıda. Defi ile alakalı güncellemeler, yönetim anlamında güncellemeler falan. Kendi ağlarına kısa zamanda geçecekleri yönünde verdikleri sözü de tuttuklarını söylemeliyim. Proje çıktıktan kısa zaman sonra Dünya'nın en büyük borsası Binance'de de listelendi. Kısa bir hayatı var ama diğer kripto paralarda bir zamanlar bu anlardaydı. O yüzden projenin yeni olmasından dolayı küçümsememenizi şiddetle öneririm. İnceleyin derim. Benden fazla inceleyin.
AVAX ile Dijital Paralar
Öncelikle bir çoğunuzun bildiği gibi TCMB ile AVAX'ın adı haberlere konu oldu TCMB'ın dijital para çalışmalarına yönelik Avalanche (AVAX)'i incelediğini bizzat projenin kurucusu Emin Gün Sirer sosyal medya hesabından duyurdu. Burada merak edilen bir konu var. Sürekli insanların kafasında bir soru işareti olarak dolaşan büyük bir soru. Şu an sadece inceliyoruz, peki gerçekten Dijital Türk Lirası olarak adlandıracağım dijital paramızda AVAX'ı mı kullanacağız. Ben bunun ihtimalinin %99 olduğunu düşünüyorum. O yüzde 1'lik ihtimali de sizin hatrınıza bırakıyorum 🙂
Bu kadar keskin bir evetime şahit olmamışsınızdır sanırım. Ancak gerçekten çok detaylı bir inceleme gerçekleştirdim. hepsini buraya sığdıramayacağım ama sonuç olarak vardığım kanı Türkiye Cumhuriyeti'nin AVAX ile çalışacağı oldu. gelelim kısaca sebeplerine.
1- Öncelikle ağ bunun için uygun. Projenin bu altyapıyı sağlayabilecek özelliklerde olması gerektiği konusunda hemfikir olduğumuzu düşünüyorum.
2- Proje her ne kadar merkeziyetsiz bir algı oluşturmaya çalışsa da baştan aşağı merkezi bir yapıya sahip. Sahibinin bile belli olmadığı bir projede, bir ülke kendi dijital parasını çıkarır mı sizce? Bu açıdan merkezi yapının gerekli olduğunu düşünüyorum. yanlış anlaşılmasın tamamen dijital paralara altyapı sağlama açısından.
3- %51 gibi kripto para dünyasının en büyük sorunlarından bir olan saldırılara karşı dayanıklı. Bir ülke sürekli saldırı yiyecek bir platformu tercih etmeyecektir.
Şu ana kadar saydığım özellikler genel tercih sebepleri olarak görülebilir. yani sadece TCMB'nın tercih edeceğine büyük ölçüde inandığıma yönelik söylemimle alakasız olan kısmıydı diyebilirim. Gelelim TCMB ile ilgili olan sebebe.
4- Öncelikle belirtmeliyim ki bunu yazarken bir ideolaji içerisinde değilim ya da politik bir sebep ya da tartışma ortamı aramıyorum. Mevcut durumda sıkça rastladığınız üzere "Yerli ve Milli" kavramı günümüzde büyük ölçüde önemli. Bu konuda da bir çok adım atıldı. Bu konuda mevcut yöneticilerin taktir edilmesi gerekiyor. Elbette tamamen yerli ve milli mi derseniz, yaptığımız milli gemilerin tamamının Türk yapımı malzemelerden imal edilme ihtimali yok diyebilirim. Bazı parçalara tek üreticilikten kaynaklı başka ülkelerden geliyor. Ama bakıldığında proje "yerli ve milli" olarak lanse ediliyor. Dipnot olarak gemi olarak tamamını kendi ürettiği cihaz ve malzemelerden üreten ülke yok. Her gemi karma 🙂 Yani diğer ülkelerden çok farklı değiliz. Yakın zamanda Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki gerginlikte de İHA ve SİHA'ların kamerasının yerli olmadığı öğrenildi. Aslına bakarsanız bence o işte en önemli şey yazılım. Motor bile ikinci planda. kameranın esamesi bile okunmaz. Kötü komşu ev sahibi yaptı ve onu da ürettik zaten. Sorun yok 🙂 Son olarak Pfizer'ın aşısında Türk Bilim adamlarının geliştirdiği sürekli olarak haberlere konuldu. Övgüyle bahsedildi ki sonuna kadar hak ediyorlar. Ama konumuz bu değil. İşin özüne gelirsek biz "yerli ve milli "kavramını çok seviyoruz. Bir Türk'ün başarısını da onun hemen altına koyuyoruz diyebilirim. Bu güzel bir şey aslında.
Şimdi gelelim Avalanche (AVAX) projesinde kimler var. Aslında Kevin Sekniqi, Amani Moin , Stephen Buttolph gibi isimlerin yanında en göze çarpan, şu an projenin lideri konumundaki Profesör Emin Gün Sirer. Ekibin lideri olan Sirer'in bir Türk olduğunu anlamışsınızdır sanırım. Proje güzel, Finansal teknoloji alanında uzman bir isim var, ekibin başında da bir Türk. Daha ne olsun. Yani o kadar proje olmasına karşı tüm bunlar elenerek, dijital para çalışmalarımıza AVAX ile devam edeceğimize inanıyorum diyebilirim. Sadece gelecekteki haberleri ve bu konuda yapılacak röportajları düşünün. Kafanızda bir şeyler canlanacaktır bence.
Son olarak işlem ücretleri ağa geri dönmeyerek yakılacak demiştim. Bu durum arz sıkıntısına sebep olacağından, mevcut işlem ücretlerinin artmasına sebep olabilir. elbette çok uzun vadede ama eksik gördüğüm yönlerden biri diyebilirim. En azından dijital paralar açısından.
Bu yazı dizisi tamamen kendi kişisel fikirlerimden ibaret olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Yatırım yapacak kişilerin, kripto para sektörünün barındırdığı yüksek risklerin farkında olması gerekmektedir. Bu konuda şahsım ve satoshiturk.com'un bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Son düzenleme: