Taiga
Trader
- BNB
- 0,00087403
Borsa ne alemde bakarken MİDAS'ta böyle bir habere denk geldim. Mevduatta sadece çok cüzi bir miktar param birikim hesabında (günlünk faiz), ama bir para piyasası fonunda kredi taksidi ödemek ve teminat göstererek halka arzlara katılmak için benim şu anki ekonomik durumuma göre yüksek miktarda para tutuyorum. (Yüksek dediğim de bir asgari ücret bile etmiyor. Şu an çalışmadığım için bana göre yüksek.)Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın piyasalarda yaşanan son gelişmeler sonrasında mevduat ve fonlarda stopaj oranını düşürerek, TL’nin desteklenmesi konusunu değerlendirdiği ifade edildi.
Bloomberg’in kaynaklarından edindiği bilgilere göre bakanlık mevduat ve fonlarda stopaj oranını düşürerek, TL’yi desteklemeyi hedefliyor.
1 Şubat’tan itibaren açılan ve vadesi yenilenen vadeli mevduatlarda stopaj oranı 6 aya kadar vadeli hesaplarda 10%’dan 15%, 1 yıla kadar hesaplarda 7,5%’ten 12%’ye, 1 yıldan uzun hesaplarda ise 5%’ten 10%’a yükseltilmişti.
Fonlarda ise hisse senedi yoğun, katılım hisse senedi yoğun ve serbest hisse senedi yoğunlarda stopaj oranı 0% olarak uygulanırken, değişken fonlar, fon sepeti fonları, katılım fonları, borçlanma araçları fonları, kıymetli maden fonları, para piyasası fonları, diğer serbest fonlarda 15% olarak uygulanıyor.
Konunun tam olarak yeri bu bölüm mü ondan da emin olamadım. Eğer daha uygun bir bölüm varsa kusuruma bakmayın. Benim ilgimi çeken bir haber olduğu için belki mevduat veya fon yatırımını değerlendirebilecek kişiler vardır ve onların da ilgisini çeker düşüncesiyle paylaştım haberi. Daha ortada kesin bir şey yok. Ama hükümet krizi böyle yönetmeye devam ederse geçtiğimiz yıllarda kur kurumalı mevduat getirildiği gibi bu haberdeki gibi stopajın kaldırılması gibi uygulamalarla krizi hafifletmeye çalışacaktır.