IOTA (MIOTA), tümüyle nesnelerin interneti (IoT) piyasasına yönelik oluşturulmuş merkeziyetsiz ve ölçeklenebilir bir kripto para birimi projesidir.
IOTA, Blockchain teknolojisi yerine Tangle adı verilen merkeziyetsiz ve bloksuz dağıtımlı bir teknoloji üzerine inşa edilmiştir. Bunun sebebi, yapılan transfer işlemlerinin tamamen ücretsiz olması düşüncesidir. Tangle teknolojisi sayesinde ayrıca veri transferi de mümkün olabilmektedir. Bitcoin ile kıyaslandığında, IOTA’nın işlem hızı çok yüksektir. Bitcoin gibi bloklardan oluşmaz ve madenciliği yapılamamaktadır. Merkezi Almanya'da bulunan IOTA Vakfı tarafından geliştirilmiş bir projedir.
Blockchain teknolojisi, yapısı gereği işlemlerin ücretsiz yapılmasına imkan vermemektedir. O yüzden, belli bir miktarın altında transfer gerçekleştirilemez. Sembolik dahi olsa bir transfer ücreti söz konusudur. IOTA, çok küçük transferleri bile gerçekleştirebilmeyi mümkün kılmak için tamamen ücretiz bir sistem oluşturmuştur.
IOTA transferi gerçekleştirmek isteyen her kullanıcı, daha önce yapılmış son iki işlemi onaylar ve sistem kendi kendine işlemeyi sürdürür.
IOTA'nın oluşturulma amacı, çok da uzak olmayan bir gelecekte hayatımızın bir parçası haline gelecek olan akıllı nesnelerin topladığı verileri satmaktır. Nesnelerin interneti teknolojisi geliştirilirken, iş yerlerinde ya da evlerde kullanılan akıllı aletlerin topladıkları bilgilerin satılacağı açık bir pazar fikri doğmuştur. IOTA, bu fikri kripto para dünyasına uyarlamak üzerine geliştirilmiş bir projedir.
Örneğin, evinizde kullandığınız akıllı beyaz eşyaları ele alalım. Bir akıllı fırın ya da bir buzdolabı. Akıllı fırının çalışırken elde ettiği, hangi yemek kaç derecede ve kaç dakikada pişiyor gibi bir veriyi başka bir akıllı fırına ya da buzdolabının hangi sebzeyi hangi rafta ve hangi derecede sakladığı gibi bir veriyi, başka bir buzdolabına IOTA ağı üzerinden satması.
Bu uygulama şuan için pek gerekli gibi görünmeyebilir. Ancak, bu teknoloji kullanılmaya başlandığında verimli olabilecek bir uygulama olduğu anlaşılacaktır. Nesnelerin interneti, otonom olarak çalışacak akıllı nesnelerin insanların müdahalesine gerek kalmadan kendi aralarında iletişime geçerek daha verimli çalışmasıdır.
Yeni alınan bir fırının, 6 ay önce kullanılmaya başlanmış ve bu süre içinde elde ettiği verilerle daha verimli çalışan bir diğer akıllı fırından bu verileri transferi etmesi işlerin hızlı ve kolay halledilmesini sağlayabilir.
Ayrıca, bu fikir sadece akıllı ev aletleri için geçerli olan bir fikir değil, otonom olarak çalışacak ulaşım araçları için ya da farklı birçok akıllı cihaz için de geçerli olacaktır. Nesnelerin teknolojisi yaygın bir şekilde hayata geçirildiğinde IOTA’nın değeri daha iyi anlaşılacaktır.
IOTA'yı özel yapan şeylerden biri de, IOTA ağına katılan akıllı teknoloji şirketlerinin sayısının artması, çok ciddi bir veri elde edileceği anlamına gelmektedir. Bu veriler yanı zamanda akıllı cihazların geliştirilmesi için de kullanılabilir. O yüzden IOTA’nın, farklı şirketlerle yaptığı her anlaşma fiyatına olumlu yansımıştır. IOTA ile anlaşma yapan şirketler arasında, Nissan, Bosch, Fujitsu gibi dev markalar yer almaktadır.
IOTA, madenciliği yapılamayan bir kripto para birimidir. Bunun nedeni, bütün IOTA'ların çıkartılmış ve dolaşımda olmasıdır. Bu miktar, yaklaşık olarak 2,8 milyar adettir. IOTA, 3,36 milyar dolarlık piyasa değeriyle 26. en büyük kripto para birimidir. Mevcut fiyatı ise, 1,20 dolar seviyelerindedir.
IOTA’yı, Binance, Bitfinex, Bitrex, Huobi, Okex ve daha pek çok kripto para borsasında bulmak mümkündür.