Neler yeni
Türkiye’nin Lider Kripto Para Forumu

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Bilgi Metamask'taki Salt İzlenebilir Cüzdan

Teknik Analiz

Influencer
Süper Moderatör
Metmask portföyümde sadece izleyebildiğim bir cüzdan adresi var. Bu cüzdan ne zaman oluşturuldu, metamaska ne zaman aktarıldı, kaynak neresi bilmiyorum ve hatırlamıyorum. Hatta tokenları ne zaman satın aldığımı bile hatırlamıyorum. Bu cüzdandaki tokenları sahibi olduğum ve kontrol edebildiğim başka bir cüzdana aktarmanın bir yolu var mı?

Çözüm
Biz programlama tarafında cüzdan oluştururken temelde root keylerimiz falan vardır anlaşılsın diye basit anlatacağım yapay zeka bu kadar anlaşılır anlatamaz.

örnekler vereceğim.
12 kelimemiz var.
"powder display dad sauce vibrant high ladder absent patrol balcony path under"

bu 12 kelimeden önce bip39 seed üretiriz.
şuna benzer
3324c2808b99d336c0b809a92d01f6e6cac863951b5cededae8c21f3360cd42321ef1a029e8e88cb9603377efcb95387ffdea53784bf02f210e9c4bca0ab61d7

birde bip39 root key vardır.
xprv9s21ZrQH143K43SBSnuxJNxZHxjMRn44ES94Hb7tJdP1nfY6d3Wfuj4ZvKS7rSeuni3LryzeEQmPakNAutvivnYFtc1BsMAvwJvpjXm9ZYe

seed kelime daha kolay ezberleyelim diye var.
sonraki verdiğim 2 adet keyde bu seed kelime ile aslında aynı işi yapıyor...
salt cüzdan nedir anlatmamı ister misin hocam ?
Ben soruyu yapay zekaya sormuştum aslında abi. 😂😂

Az buçuk fikrim var; anlat lütfen hocam. Başkaları d faydalansın. Aslında cüzdanın salt okunabilir olduğundan da emin değilim. ☺️

KullanıcıAdı' Alıntı:
Metmask portföyümde sadece izleyebildiğim bir cüzdan adresi var. Bu cüzdan ne zaman oluşturuldu, metamaska ne zaman aktarıldı, kaynak neresi bilmiyorum ve hatırlamıyorum. Hatta tokenları ne zaman satın aldığımı bile hatırlamıyorum. Bu cüzdandaki tokenları sahibi olduğum ve kontrol edebildiğim başka bir cüzdana aktarmanın bir yolu var mı?

Evet, izleme modunda olan bir cüzdanın kontrolünü ele geçirmek ve tokenlarınızı yeni bir cüzdana transfer etmek mümkündür. Bunun için birkaç yöntem mevcuttur:

**1. Özel Anahtar (Private Key) ile Kontrol Edinme**

Eğer özel anahtarına sahipseniz, bu anahtarı MetaMask veya başka bir cüzdanda kullanarak kontrolü ele geçirebilirsiniz. Özel anahtarınızı girerek, tokenlarınızı yeni bir cüzdana transfer edebilirsiniz.

**Özel Anahtar Kullanarak Kontrol Edinme Adımları:**

1. Adım 1: MetaMask veya başka bir cüzdan açın.
    Adım 2: "Cüzdan Ekle" seçeneğine tıklayarak yeni bir cüzdan oluşturun.
    Adım 3: Oluşturulan cüzdanda "Cüzdan Bilgilerini Göster" veya benzeri bir seçeneğe tıklayarak özel anahtarınızı girin.
    Adım 4: Özel anahtarınızı girerek, tokenlarınızı yeni cüzdana transfer edin.

**2. Keystore Dosyası ile Kontrol Edinme**

Eğer keystore dosyanıza sahipseniz, bu dosyayı kullanarak da kontrolü ele geçirebilirsiniz. Keystore dosyasını MetaMask veya başka bir cüzdanda kullanarak tokenlarınızı yeni bir cüzdana transfer edebilirsiniz.

**Keystore Dosyası Kullanarak Kontrol Edinme Adımları:**

1. Adım 1: MetaMask veya başka bir cüzdan açın.
    Adım 2: "Cüzdan Ekle" seçeneğine tıklayarak yeni bir cüzdan oluşturun.
    Adım 3: Oluşturulan cüzdanda "Keystore Dosyasını İçe Aktar" veya benzeri bir seçeneğe tıklayarak keystore dosyanızı yükleyin.
    Adım 4: Keystore dosyasını yükleyerek, tokenlarınızı yeni cüzdana transfer edin.

**Önemli Not:**

* Özel anahtarınızı veya keystore dosyanızı asla başkalarıyla paylaşmayın.
* Tokenlarınızı transfer ederken, işlem ücretlerini göz önünde bulundurun.
* Kontrolü ele geçireceğiniz cüzdanın güvenliğini sağlamak için, güçlü bir şifre kullanın.

Bu yöntemleri takip ederek, izleme modundaki cüzdandaki tokenlarınızı yeni bir cüzdana transfer edebilirsiniz.

Biz programlama tarafında cüzdan oluştururken temelde root keylerimiz falan vardır anlaşılsın diye basit anlatacağım yapay zeka bu kadar anlaşılır anlatamaz.

örnekler vereceğim.
12 kelimemiz var.
"powder display dad sauce vibrant high ladder absent patrol balcony path under"

bu 12 kelimeden önce bip39 seed üretiriz.
şuna benzer
3324c2808b99d336c0b809a92d01f6e6cac863951b5cededae8c21f3360cd42321ef1a029e8e88cb9603377efcb95387ffdea53784bf02f210e9c4bca0ab61d7

birde bip39 root key vardır.
xprv9s21ZrQH143K43SBSnuxJNxZHxjMRn44ES94Hb7tJdP1nfY6d3Wfuj4ZvKS7rSeuni3LryzeEQmPakNAutvivnYFtc1BsMAvwJvpjXm9ZYe

seed kelime daha kolay ezberleyelim diye var.
sonraki verdiğim 2 adet keyde bu seed kelime ile aslında aynı işi yapıyor fakat ezberlemesi zor 🙂

sonra birde bip44 extended private key ve bip44 extended public key vardır.
olay burada

bip44 extended private key ile üretilen adreslerin hepsinin bir private keyi vardır. altında sanırım 2 milyar adres üretebiliyorduk videolarda anlattım aslında.

bu bip44 extended private key ile ürettiğimiz adresleri alır metamaskte istediğimiz gibi kullanırız gönderir ve alırız.

fakat bip44 extended public key ile üretirsek private key olmaz ve salt olur sadece izlenebilir adreslerdir.
içerisinde ne kadar token veya coin var görürüz hiç bir şekilde hareket ettiremeyiz sadece gösterir elletmez.

genelde bu dolandırıcılık yöntemlerinde kullanılır.

örnek bir adres var içerisinde 1000 adet eth var çekemiyoruz vs. vs.

olay bu aslında.

videoda koyayım faydası olur belki.

playlist

sırası ile izlersen tam olarak oturacaktır hocam mantık.
1732644587291.webp

Çözüm
yapay zekada cevap vermiş karşılaştır işte 🙂
Yapay zeka genel geçer cevap vermiş. Dolandırıcılık uyarısında bulunmamış mesela. Sadece cüzdan oluştururken yapılan sistematik uyarıları vermiş. Senin verdiğin cevap daha kapsamlı. Ellerine sağlık hocam.

Mesele şu ki. Eskiden rastgele anahtar kelimelerimi sağa sola kopyalardım. Başlıksız, hangi kelimeler hangi platforma aittir belirtmeden öylece yapıştırırdım. Önemsemediğim küçük miktarlardı çünkü.

Metamaskı uzun süre kullanmadım. O zamanlar web trayıcısına eklenti olarak kullanılıyordu. Mobil uygulama filan hayaldi. 😂

Son zamanlarda kurulumu yeniden yaptım. Ama hiç cüzdan tanımladığımı hatırlamıyorum. Üç tane token var. BNB, CAKE ve BTT. O zamanlar CAKE yoktu mesela.... İçerik zengin değil. Tokenlar cüzdan bölümünde değil, portföy bölümünde karşıma çıkıyor. İki farklı hesap var. Biri boş, biri de söz konusu hesap. Bu tokenlar nasıl geldi, madem gelmiş nasıl kurtaracağımı bilmek istedim.

cake pancake tokenidir.
likidite falan denemesi yapmış olabilirsin.
kontrol et bi istersen.

Forum istatistikleri

Konular
13.729
Kullanıcılar
6.903
Son üye
soy1u
Geri