Ekli dosyayı görüntüle 2046
NFT kripto para dünyasında
Non- Fungible Tokens kelimelerinin baş harfleri ile kısaltılmış olarak karşımıza çıkmaktadır. Son zamanlarda oldukça moda olan bu tokenların kelime anlamı her ne kadar değiştirilemez tokenlar olsa da kullanım şekliyle esşiz, benzersiz tokenlar şeklinde çevirmek daha doğru olacaktır. Bilindiği gibi ingilizceden Türkçeye çeviri her zaman anlam olarak tam karşılığını vermez.
NFT kavramını teknik terimlerle anlatmak mümkün olsa da yeterli anlaşılabilirliğe sahip bir yazının çıkacağını düşünmediğimden şu şekilde örneklemek istiyorum: ben size 1 AVAX borç verdim (üstüne yatmayın
🙂 ), siz bunu geri ödemek istediğiniz de bana aynı AVAX'ı vermek zorunda değilsiniz. Çünkü AVAX olarak üretilmiş olan tüm tokenlar eşit değere sahiptir. Ancak NFT'lerde durum biraz daha farklı. Özellikle kripto paraya dayalı oyun ve alışveriş sektöründe sıkça karşılaşılan NFT'ler ile eşşiz tokenlar astronomik ücretlere satılabilmektedir.
Daha açıklayıcı olmak gerekirse, örnek projelerden bahsederek gitmek istiyorum. AXS projesinden bir ara bahsetmiştim. pokemondan esinleninen ve ethereum tabanlı bir oyun. Şu an da popülerlik olarak ilk sırayı zorluyor. Bu oyun içerisinde üretmiş olduğunuz farklı dizilimlerinden dolayı her biri birbirinden eşşiz, farklı özellikleri içerisinde barındıran pokemon benzeri yaratıkların mevcut. Bu yaratıklar oyun içerisinde blockchain üzerinden alınıp, satılabiliyor ya da kiralanabiliyor. İşte kabaca bu eşşiz yaratıklar NFT olarak karşımıza çıkıyor. Hepsi temelde blockchain üzerinde işlenmiş standart bir token görevi görüyor. Ancak değersel ve yapısal olarak birbirinden tamamen farklı tokenlar. Birinin rengi siyah, diğerinin beyaz, öbürünün gücü yüksek, diğerinin nadirliği vb. Kısacası bir proje içerisinde sınırsız sayıda farklı değere sahip token olarak adlandırabiliriz.
Ayrıca bu sektöre yoğun ilgi duyduğumu ve bir kaç projeyi aktif olarak kullandığımı ya da takip ettiğimi söyleyebilirim. Ancak ülkemizde yeterli ilgiyi görmediğini de ayrıca belirtmek isterim.
@luis1410 açıklayıcı olmuştur umarım
🙂