Neler yeni
Türkiye’nin Lider Kripto Para Forumu

Blockchain dünyasının Türkçe Wikipedia'sına hoş geldiniz!

Hemen ücretsiz üye olun ve kayıt olduğunuz anda coin kazanmaya başlayın. Kendi konularınızı paylaşın, diğer üyelerle etkileşim kurun ve dilediğiniz zaman coinlerinizi çekin.

Katılmak için şimdi harekete geçin!

Yurtdışı Borsaları İçin En İyi Aracı Kurumlar Hangileri?

İlk başta konuyu açarken sadece komisyon ücretleri ile ilgili bir konu açmak istiyordum. Sonra forumun bu bölümünü araştırırken en çok merak edilen konu olan Türkiye'de işlem yapabileceğimiz aracı kurumlarla ilgili bir konunun olmadığını fark ettim. Bu yüzden daha genel bir konu açarak şu an veya geçmişte bir aracı kurum ile Amerika veya başka bir ülkenin borsasına yatırım yapmış kişilerin bilgilerini ve tecrübelerini paylaştıkları bir konu bulunsun istedim.
Biraz araştırırmışsanız özellikle Yurtdışı borsalarında işlem yaparken çok yüksek komisyon ücretleri alındığını fark etmişsinizdir. Ben de bu yüksek komisyon ücretleri nedeniyle yıllardır Yurtdışı borsalarında yatırım yapma planlarımı hep ertelemiştim. Derken Midas açıldı. İşlem başına 1,50 $ gibi Türk bankalarına göre çok makul bir ücret ile Amerikan Borsalarına yatırım yapabilme imkanım oldu. Bu zamana kadar da sadece Midas'ı kullandım. Ama devir değişiyor. "Acaba daha uygun komisyon ücreti sunan bir kurum var mıdır?" Düşüncesi aklıma geliyor arada sırada. Çünkü muadillerine göre daha düşük komisyon alsa da yatırım yapmak için 150 doların birikmesini bekliyordum ben. Çünkü o zaman işlem başına komisyon tutarı %1 gibi daha göze alınabilir bir tutar oluyordu. Bildiğim kadarıyla Borsa İstanbul'da en yüksek komisyon alan aracı kurumlar bile %0,2 komisyon alıyor. O yüzden daha düşük komisyon alan aracı kurumlar da olabilir.
Aracı kurumlar konusunda en önemli kriterler bana göre:
  • Hangi borsalarda işlem yapma imkanı sunuyor?
  • Komisyon oranı veya tutarı ne kadar?
  • İşlem yapıldığında alınan komisyon haricinde ekstradan başka ücretler de var mı?
  • Güvenilirlik
  • Sunduğu ekstra özellikler, hizmetler var mı?
  • Hesap açmak ne kadar kolay? (Mesela ofislerine veya banka şubesine giderek evrak imzalak gerekiyor mu?)

Şu an yurtdışı borsalarında işlem yapabileceğim aracı kurumlardan bir tek Midas'ta açılmış hesabım var. O yüzden sizlere biraz Midas'ı anlatarak konuya başlangıç yapacağım.

MİDAS
ABD Borsaları, Borsa İstanbul, Tefastaki fonlar ve kripto paralara yatırım yapma olanağı sunuyor. Daha ayrıntılı bilgi vermek gerekirse; Kripto para yatırımlarında kripto para yatırma seçeneği şu an yok. O yüzden kripto para kısmını hiç kullanmadım. Fonlar konusunda da valör tarihlerini çok net ve anlaşılır şekilde belirtiyorlar. Yani ne zaman satın alabilirsin. Ne zaman hesabına yansıyacak. Fonu sattığın zaman ne zaman hesabına para geçecek. Fon satışı durumunda aynı gün veya en yakın zamanda paranın hesabına yansıması için saat kaç ile kaç arasında satman lazım gibi bilgileri çok güzel bir şekilde belirtmişler. Borsa İstanbul yatırımlarında diğer kullandığım Vakıfbank'a göre oldukça cazip komisyon oranları var. Hesabımı Amerikan borsasında işlem yapmak için açmama rağmen Borsa İstanbul ve Fon hizmetlerinde de avantajlı fırsatlar sunduğu için kullandım. Sitelerinden veya uygulamalarından ayrıntılı bilgi edinemedim ama Amerikan Borsaları demelerine rağmen Amerikan Borsalarındaki her hisse senedini koymamışlar. Bana göre her hisse senedinin olmasına da gerek yok.
Midas işlem başına 1,50 $ komisyon ücreti alıyor. Yani hisse senedini alırken 1,50 $ satarken 1,50 $. Bu ücret hisse başına değil işlem başına. Kısaca 150 $'a bir hisse senedinden 1 lot da alsanız 100 lot da alsanız tek seferde aldığınızı varsayarsak iki işlemde de sadece 1,50 $ ücret ödüyorsunuz.
Midas işlem başına aldığına aldığı 1,50 $ komisyon ücreti haricinde hiç bir ücret talep etmiyor. Sadece temettü ödemelerinde %20 stopaj keserek temettü ücretini hesabınıza yansıtıyor.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğinin websitesinde (ki bu web sayfasına SPK'nın sitesindeki linke tıklayarak ulaştım.) Midas'ın ismi de var. Galiba 4 yıldır kullanıyorum ve bu zamana kadar hiç bir sıkıntıyla da karşılaşmadım.
Midas'ın ABD Borsaları, Borsa İstanbul, Tefastaki fonlar ve kripto paralara yatırım yapma olanağı sunduğunu daha önce yazmıştım. Bunlara ek olarak ABD Doları ve Türk Lirasını yüksek faiz ile nemalandırma imkanı da sunuyor. TL için %38 (gerçi fazla yüksek değilmiş), Dolar için ise %3,5 faiz oranı ile boşta kalan paranızı nemalandırabiliyorsunuz.
Ben hesap açarken iş yerime kurye gelmişti ve imzalamam gereken bir kaç belgeyi imzalamıştım. Sonrasında sözleşmeyi bana verip gitmişti ve böylece hesabım tam olarak açılmış olmuştu. Şimdi hesap açma işlemi nasıl oluyor bilmiyorum. Belki artık fiziki olarak evrak imzalamaya gerek de kalmamış olabilir.

Elimden geldiğince Midas'ı anlatamaya çalıştım. Siz de Midas olsun başka aracı kurumlar olsun eğer bilgi ve tecrübe sahibiyseniz bilgilerinizi bizlerle paylaşmanızı rica ediyorum. Mesela bu gün BTC Türk Hisse isminde bir şey çıkarttığını gördüm ve Amerikan Borsalarıyla da işlem yapma imkanı sunuyormuş. Veya klasik aracı kurumların dışında forex gibi ortamlar da belki fırsatlar sunuyor olabilir.

Forum istatistikleri

Konular
14.184
Kullanıcılar
7.177
Son üye
areyouaga
Geri