BlockBeats’e göre, Japonya’nın İçişleri ve İletişim Bakanlığı, Ekim ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini yayınladı. Verilere göre, temel TÜFE, taze gıda fiyatları hariç, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %2,3 oranında artış gösterdi. Bu rakam, piyasanın beklentisinin biraz üzerinde olmasına rağmen, Eylül ayında görülen %2,4’ün altında kaldı. Değişim, geçen yıl hükümetin yakıt sübvansiyonlarının kaldırılmasıyla ilgili baz etkisine bağlandı.
İçerik Detayları
Ekonomistler, Japonya’nın enflasyon oranının hala Bank of Japan’ın (BOJ) %2 hedefinin üzerinde olduğunu belirtiyorlar. Bu durum, gelecek ay olası bir faiz artırımı için bir gerekçe sunuyor. BOJ, 18-19 Aralık’ta faiz oranı karar toplantısını yapacak.
Londra Menkul Kıymetler Borsası’nın 22 Kasım’daki bir araştırmasına göre, ekonomistlerin %55’i BOJ’nin possibly faiz oranını 25 baz puan artırarak, politika faiz oranını %0,25’ten %0,5’e çıkarabileceğini öngörüyor. Capital Economics’in Asya-Pasifik Departmanı Başkanı Marcel Thieliant da faiz artırımının olası olduğunu söylüyor.
BOJ’nin son görüş özeti, beklentilerin doğrultusunda fiyatlar ve ekonomik performansın birleşmesi durumunda, BOJ’nin politika faiz oranını 2025 mali yılının ikinci yarısında %1’e çıkarabileceğini ima ediyor. Ancak, BOJ Başkanı Kazuo Ueda, faiz artırımının zamanlamasına ilişkin net bir rehberlik sunmuyor.
Ekonomistlerin Beklentileri
Çok sayıda ekonomist, BOJ’nin gelecek ay faiz oranını artırmaması durumunda, Ocak ayında oran artırabileceğini öngörüyor. Bloomberg ekonomistleri ayrıca, BOJ’nin gelecek yıl Ocak, Nisan ve Temmuz aylarında faiz oranını 25 baz puan artırarak daha kısıtlayıcı bir para politikası izleyebileceğini öngörüyor.
Eğer BOJ faiz oranını gelecek ay artırırsa, bu durum bu yıl Temmuz’dan beri ikinci kez olacak. Eylül ayında, BOJ faiz oranlarını değiştirmemeye karar verdi. Bu karar, küresel ekonomik belirsizlik, finansal piyasaların dalgalanması ve yen’in gücü gibi faktörleri dikkate alarak alındı.
Temmuz’daki faiz artırımının ardından yaşanan finansal piyasaların dalgalanması, özellikle de yen taşıma ticaretiyle ilgili endişeler devam ediyor. Yen taşıma ticareti, düşük faiz oranlarıyla yenden borç almak ve daha yüksek getiri olan varlıklara yatırım yapmak anlamına geliyor. Ancak, faiz artışı borçlanma maliyetlerini artırıyor ve bu tür ticaretlerin kar marjlarını daraltıyor.
Bu baskılar altında, birçok yatırımcı pozisyonlarını kapatmaya karar verebilir, bu da piyasaların likiditesini azaltabilir ve potansiyel olarak piyasa çalkantısına neden olabilir. BOJ’nin faiz artırımına ilişkin beklentisi, alreadyen verilerin açıklanmasının ardından yen’in Amerikan doları karşısında %0,4’lük bir artış göstermesiyle de kanıtlanıyor.
Bizi Binance üzerinde takip edip güncel kalabilirsiniz: SatoshiTURK.
Bu makale yatırım tavsiyesi değildir.