Neler yeni
Kripto Para, Bitcoin, Ethereum, Cardano, Dogecoin, Shiba, Forumları, Yorumları, Teknik Analiz

Satoshiturk ailesine hoş geldin!

Burada, yatırım tavsiyesi vermeyip, hiçbir projeye para karşılığı destek çıkmadan, kripto dünyasının içinden gelen yöneticilerimizle doğru bilgiye ulaşabilirsin.

5 yıldır aksamadan yaptığımız ödemelerle güvenin adresiyiz.

Bizimle keşfet, öğren ve kripto sohbetlerine katıl. Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!

Theleoncoin

Korgeneral
Moderatör
kripto-para-cuzdani--e3a52d8790ac8dcba885.jpg


Satoshi Nakamoto merkeziyetsiz bir para birimi ve merkezi olmayan bir oluşum üzerine çalışmasını yaptıktan ve bitcoini piyasaya çıkarması ile bir çok yeni kavram ve yeni oluşum hayatımıza girdi. Bunlardan birisi ise aslında hayatımızda olan paralarımızı, kartlarımızı ve bilgilerimizi sakladığımız cüzdan kavramı oldu. Ancak bitcoin ile hayatımıza giren cüzdan ise tamamen farklı bir kavram. Bitcoin cüzdanı blockchain ağında var olan bilgilerinizi sakladığınız daha doğrusu bitcoinleri sakladığınız bir depolama birimi. İlk bitcoin cüzdanı geliştirici Satoshi Nakamoto' ya ait bilinen 1 milyon bitcoin bu cüzdanda duruyor ve henüz daha bir işlem yapılmadı. İkinci bitcoin cüzdanı ise Nakamoto ile mektuplaşan ve Bitcoin istemci yazılım cüzdanını çalıştıran ilk kişi olduğu bildirilen Hal Finney’e ait. Satoshi kendisine test amacıyla 10 bitcoin gönderiyor ve şuanda kullanmış olduğumuz kripto para transferlerinin ilki gerçekleşmiş oluyor.

Satoshi amca kendisi hakkında kimse bilgi sahibi değil bir çok komplo teorisi ortada dolaşıyor oluşturduğu sistem ile hayatımıza bir pimi çekilmiş bomba bıraktı. Bitcoin ve diğer kripto varlıkların gelişmesi ve bu varlıkların iyice değer kazanması ile birlikte ortaya bazı sorunlarda çıkmaya başladı. Sonuç olarak sanal bir birim olan kripto varlıkların güven ile saklanması. Evet her gün yeni bir dolandırılma ve hack olayının yaşandığı sanal alemde binlerce dolar birim değere sahip bu varlıkları saklamak oldukça önemli bir durumu oluşturuyor.

Aslında kripto paraları araştıran bilinçli yatırımcı kategorisinde yer alanlar varlıklarını nasıl güvenle saklayacaklarını iyi biliyorlar bu konuda piyasa hareketlerini takip edenler soğuk cüzdanlardan borsalara yada tam tersi varlık transferlerini kolayca görebilirler. İşte bu alanda kendini güvene almak isteyen özellikle balina dediğimiz büyük yatırımcılar varlıklarını soğuk cüzdanlarda tutarak yatırımlarının ağ bağalantısını kesmekte bu sayede de daha güvenli bir şekilde saklayabilmektedir.

Kripto paraların saklanması ile ilgili olarak cüzdanların türlerinden kabaca bahsedeceğim ilerleyen dönemlerde ise soğuk cüzdan dediğimiz donanım cüzdanlardan ise daha detaylı olarak marka şeklinde kullanımları ve fiyatları konusunda detaylı bahsedeceğim.

Kripto Para Cüzdan Türleri

Kripto para transferleri konusunda hemen hemen bir çok yatırımcı bu iki terimi duymuştur. Sıcak cüzdan ve soğuk cüzdan kripto para alanında bu iki terim sürekli olarak yatırımcıların karşısına çıkmaktadır. Bu iki terim mantık ve işlev olarak aynı işlevi sunsa da kullanım ve tür olarak bir birlerinden oldukça farklıdır. Sıcak cüzdan dediğimiz internet ile yada bir bilgisayar ile doğrudan bağlantısı olan cüzdan türüdür. Soğuk cüzdan ise bir bilgisayar yada ağ ile doğrudan bağlantısı olmayan sadece işlem yapılacağında ağa bağlanan cüzdan türüdür.

Kripto para cüzdanlarının 3 farklı alt türü vardır. Bunlar yazılım cüzdanı, donanım cüzdanı ve kağıt cüzdandır. Bu üç türde hem sıcak hem de soğuk cüzdan olabilmektedir. Saklama amacı bakımından bir çok farklı türün daha olması özellikle bu alan ile ilgili çok fazla bilgisi ve araştırması olmayan yatırımcıyı karmaşaya sokabilmektedir. Bu alanda en çok karıştırılan durumlardan birisi ise yazılım cüzdanı olarak geçen cüzdanların donanım soğuk cüzdanlar ile karıştırılmasıdır ( Metamask, trustwallet v.s)

Sıcak Cüzdan Nedir?

Sıcak cüzdan bir ağ yada bilgisayara bağlı olarak çalışan saklama birimleridir. Genel olarak en güzel örnek alım satım yaptığımız borsalar olmaktadır. Burada borsa cüzdanları aslında emanet olarak işlem görmektedir. Bazı borsalar ise cüzdan şifreleri konusunda güvenli imza denilen şifreleme şeklinde de hizmet vermektedir. Coinbase örneği verilebilir bu konuda. Sıcak cüzdan dediğimiz borsa cüzdanları varlıkların nakite dönüştürülmesi ve takası gibi işlemlerde öne çıkmaktadır. Bu konuda kolaylık sağlaması ile kullanıcıların ilgisini çekmektedir. Ancak güvenlik konusunda aslında varlıkların kontrolünün yatırımcıda olmaması endişe verici olmaktadır.

Borsaların neredeyse tamamı varlıkların güven içerisinde soğuk cüzdanlarda tutulduğunu belirtmektedir. Ancak bu güven konusu yatırımcı için mi yoksa kendileri için midir. Tabiki de şirketlerin kendi güvenliklerini sağlama konusunda attıkları bir adımdır. Bir borsa kapattığında yada erişim sıkıntısı olduğunda yapabileceğiniz hiç bir şey yoktur. Varlıklarınıza erişiminiz yoktur ve borsanın insafına kalmışsınızdır. Çok uzağa gitmeden burada todex vakasını örnek vermek en mantıklısı olmaktadır. Yada netflixte belgeseli bile olan kanada borsası örneği verilebilir. Adam öldü denildi ve şifreleri sadece o bildiği için kimse parasını alamadı. Bu sebeple uzun vadeli yatırımcı iseniz ve bence yatırımınız 5000 tl üzerinde ise soğuk cüdan kullanmanız en mantıklısıdır. (Ortalama bir soğuk cüzdan edinme maliyetinin iki katı hesaplanmıştır.)

Soğuk Cüzdan Nedir?

Soğuk cüzdan 3 farklı türde de olabilen herhangi bir yer ile bağlantısı olmayan özel anahtar ve şifrelerin sadece bir kişiye özel olduğu ve bu şifreler olmadan varlıklara erişimin imkansız olduğu bir depolama birimidir. Soğuk cüzdan doğrudan blockchain ağında oluşturulmuştur. Herhangi bir ağla doğrudan bağlantısının olmaması soğuk cüzdanı varlıkları korumada en güvenli yer haline getirmektedir. Öyleki cebimizde taşıdığımız cüzdandan, en sağlam para kasasından daha güvenlidir. Kağıt, donanım ve yazılım olarak 3 farklı türde olabilmektedir. Soğuk cüzdan kullanımın yatırımcı tarafından sevilmeyen kısmı ise şifrelerinin karmaşık ve uzun olması ile varlıkların doğrudan nakite dönüştürülmemesi neden olarak gösterilebilmektedir.

Kağıt Cüzdan

Kağıt cüzdan bitcoin,etherum ve litecoin için sık kullanılan aslında en eski cüzdan biçimlerindendir. kağıt cüzdan üzerinde cüzdan adresi, kolay erişim için karekod ve şifreler yazılı olarak bulunmaktadır. Kağıt cüzdan konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta üzerinde yer alan bilgilerin bir süre sonra dış etkenlerden dolayı silinebilmesi veya da yıpranması ile okunmasının zor olmasıdır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise ikinci el bir kağıt cüzdan alınması yada kağıt cüzdanı satan kişinin bilgileri kopyalamasıdır. Eğer kağıt cüzdan kullanacaksanız güvenilir bir yerden temin etmeniz ve yıpranmasını önleyecek bir şekilde saklamanız gerekmektedir. Fiyat olarak 50 tl civarında temin etmeniz mümkündür. ( Kripto para yatırımcısı iseniz görsel olarak da olsa elinizde bir tane olmalıdır.)

Yazılım Cüzdan

Yazılım cüzdan adı üzerinde bir yazlım olarak bilgisayar yada cep telefonunuza kurabildiğiniz cüzdan türüdür. Yazılım cüzdanda diğer cüzdanlarda olduğu gibi verilen şifreyi kaybetmeniz gerekmektedir. Yazlım cüzdan konusunda dikkat etmeniz gereken sürekli olarak ağa bağlı bir cihaza kuracağınız için virüs ve hack olaylarına açık olabilmektedir. Yazılım cüzdan konusunda her hangi bir maliyet ödemesi yapmanıza gerek yoktur.

Donanım Cüzdan

En çok karşılaşılan ve soğuk cüzdan denilince ilk akla gelen türdür. USB bellek yada benzeri bir şekilde olan donanım cüzdanlar farklı markalar tarafından üretilebilmektedir. Saklama kapasitesi ve desteklediği ağlar bakımında fiyatları değişiklik gösterebilmektedir. En çok bilinen donanım cüzdan markaları ise ledger ve trezor olmaktadır. Donanım cüzdanlar sadece kullanım sırasında bir cihaza bağlanmaktadır. Bunun haricinde aktif olarak bir ağa yada cihaza bağlı değildir. Donanım cüzdan alma kararınız var ise ortalama 1500 TL den bağlamaktadır. Özelliğine göre ve bellek kapasitesine göre fiyatları değişmektedir. Birçok donanım cüzdan nft ve metaverse arazi saklama konusunda da hizmet vermektedir. ( Bu cihazlar ile ilgili detaylı bir paylaşım yapacağım)

Kısacası eğer uzun süreli bir yatırımcı ise sürekli al sat yapmıyorsanız varklıklarınızı soğuk cüzdanda saklamanız en mantıklı hareket olacaktır.





Soğuk
 

Cüzdanınız

BNB
0.00000000

Forum istatistikleri

Konular
13,242
Mesajlar
60,487
Kullanıcılar
6,715
Son üye
BurakBey
Geri
Üst