Dfinity Foundation ve Onicai’nin executives’i tarafından yayımlanan Merkezi Olmayan Yapay Zeka Manifestosu, kullanıcıların yararına olacak şekilde yapay zekanın nasıl geliştirilebileceğini belirten yedi noktayı içermektedir.
Manifestonun Ana Noktaları
- Kullanıcıların kendi yararlarına olacak şekilde, kendilerine ait olan yapay zeka.
- Büyük kurumlar yerine, kullanıcıların çıkarlarını gözeten yapay zeka.
- Kullanıcıların kontrolünde olan ve şeffaf bir şekilde çalışan yapay zeka.
Merkezi Olmayan Yapay Zeka’nın Önemi
Onicai CEO’su Patrick Friedrich, yapay zekanın merkezileşmesinin büyük şirketler veya devlet aktörleri tarafından populationun kontrolü ve manipülasyonu için kullanılabileceğini belirtti.
“Gelecekte, daha fazla sayıda otonom olarak çalışan yapay zeka ajanı ile, hepsinin ne yapabileceğimizi bilmeyeceğiz ve büyük çıkarlar tarafından yanlı olmadığını garantilemek istiyoruz – bu devletler, siyasi partiler veya büyük şirketler olabilir.”
Merkezi Olmayan Yapay Zekanın Çözümü
Onicai CEO’su Friedrich’e göre, merkezi olmayan yapay zeka sorununa çözüm, akıllı sözleşmeler aracılığıyla merkezden bağımsız ağlar üzerinde çalıştırmaktır. Bu, şeffaf ve açık kaynaklı bir sistemdir.
Merkezi Olmayan Yapay Zekanın Avantajları
- Kullanıcıların kontrolünde olan yapay zeka.
- Şeffaf ve açık kaynaklı bir sistem.
- Kullanıcıların özelleştirilmiş parametreler kullanarak AI’larını çalıştırabilmesi.
Merkezi Olmayan Yapay Zekanın Geleceği
Merkezi olmayan yapay zeka manifesto’su, yapay zekanın gelecekte nasıl geliştirilebileceğini belirten önemli bir adımdır.
“Benzeri görülmemiş bir potansiyele sahip olan yapay zeka, merkezileşmenin yaratabileceği sorunları aşmak için şeffaf ve açık kaynaklı bir sistem oluşturmayı amaçlamaktadır.”
Bizi Binance üzerinde takip edip güncel kalabilirsiniz: SatoshiTURK.
Bu makale yatırım tavsiyesi değildir.