Ana SayfaGüncelTradisyonel Finansın Blok Zinciri Teknolojilerini Benimsemesi ve Kurumsal Uyum

Tradisyonel Finansın Blok Zinciri Teknolojilerini Benimsemesi ve Kurumsal Uyum

Son yıllarda geleneksel finans (TradFi) sektöründe, miras kurumların merkezi olmayan teknolojileri benimseme ve blok zinciri teknolojisindeki belirgin avantajları içeren stratejilere yönelme yönünde önemli bir değişim yaşandı.

TradFi ve Uyum

Goldman Sachs ve BlackRock gibi TradFi devleri, büyük ölçekli varlık ticareti için blok zinciri teknolojisini kullanma konusundaki iştahlarını sürdürüyorlar. Mastercard ve Visa gibi ABD ödeme şirketlerinin küresel olarak kripto çözümlerini benimsemesi de küresel oyunculara, blok zinciri teknolojisini ciddi anlamda göz önünde bulundurmanın zamanının geldiğini sinyal etti. Merkezi olmayan teknolojilerle aktif olarak ilgilenmeyen kurumlar, hızla değişen dijital ortamda geride kalma riski ile karşı karşıya.

Kurumların merkezi olmayan teknolojilere yönelme sayısı artmaya devam ederken, yetersiz interoperability (çalışabilirlik) blok zinciri teknolojisini yaygın olarak benimsemenin önünde bir engel oluşturuyor.

Duvarlı Bahçe Problemi

Güvenilmez doğaları nedeniyle, blok zincirleri,外 müdahale olmadan diğer blockchain ile iletişim kuramaz. Bu, şirketlere iki seçenek sunar: Tek bir blockchain’de kalabilir veya birden fazla blockchain’in gücünden yararlanmak için blockchain interoperability çözümlerine güvenebilirler.

On yıldan fazla süren vaka çalışmaları ve deneylerden sonra, küresel operasyonların ölçeği ve kapsamı, tek bir blockchain tarafından verimli bir şekilde servis edilemeyecek kadar büyük ve karmaşık olduğu kanıtlandı. Bunun yerine, küresel kurumların iş mantıkları düzenli olarak birden fazla blockchain’i kapsayacak ve özel ve kamu ağları arasında sorunsuz bir şekilde hareket edecek şekilde tasarlanmalıdır.

Dolayısıyla, yalnızca bir seçim vardır. Kurumlar, hedeflerine ulaşmak için blockchain interoperability çözümlerine güvenmek zorundadır.

Çalışabilirliği Genişletme İhtiyacı

Bugün, sadece birkaç güvenilir blockchain interoperability protokolü mevcuttur. Gelişmiş kriptografik teknikler (multiparty computation ve zero-knowledge proofs) kullanarak farklı blockchain ağları arasında veri taşıma konusunda sorunsuz ve güvenli bir şekilde çalışabilen bu protokoller, blockchain teknolojilerinin doğasında bulunan teknik zorlukları aktif olarak ele alabilir.

Blockchain interoperability çözümleri, kurumların birden fazla blockchain’de etkileşime giren crosschain akıllı sözleşmeler geliştirmesine olanak tanır ve onlara daha fazla likidite erişim sağlar. Kurumsal oyuncular, çoklu ağlar üzerinde iş mantıklarını dağıtabilir ve aynı zamanda güvenlik ve uyumluluk gereksinimlerini karşılayabilir.

Örnek olarak, blockchain interoperability, geleneksel bankaların aktif olarak piyasayı izlemesine, işlem geçmişini ve uyumluluk protokollerini takip etmesine olanak tanır. Bir bankanın müşterisi crosschain bir işlem yapmak isterse, bu işlemi doğrulamak için zincirler arası uyumluluk protokolleri kurulabilir ve düzenleyici gereksinimler basit ve zamanında karşılanabilir.

2021’den 2024’e kadar, Change Healthcare gibi birçok sağlık kuruluşu, güvenli veri yönetim sistemlerinin eksikliği nedeniyle siber saldırıların hedefi oldu. Bu nedenle, sağlık, finans ve tedarik zinciri gibi veri paylaşımının kritik olduğu endüstrilerde bulunan şirketlerin BT sistemlerine interoperability protokollerini entegre etmesi gerekli.

Farklı kamu ve özel blockchain ağlarını sorunsuz bir şekilde bağlayabilen blockchain interoperability protokolleri, kurumsal benimseme ve başarıyı hızlandırabilir.

Kurumsal Uyum Zorlukları

Kurumsal çapta crosschain çalışabilirliğini benimsemekte neden gecikildiği konusunda birçok faktör rol oynasa da, şeffaf bir düzenleyici ortamın eksikliğinin olumsuz etkisini göz ardı edemeyiz. Hükümet kurumlarının (Global Financial Innovation Network ve ABD Digital Assets Yönetmelikleri) son düzenlemeleri ve girişimleri mevcut çalışabilirlik altyapısını iyileştirmeyi amaçlasa da, güvenli ve uyumlu çözümler oluşturma süreci yeni başlıyor.

Blockchain endüstrisi de suçsuz değildir. Blok zinciri çalışabilirliği protokolleri bugünün işlevsel olduğu gerçeğine rağmen, blockchain çalışabilirliğinin kendisi halen parçalı bir uyumsuzluk durumundadır. Rekabetçi projeler, her birinin geçerliliğini ve güvenliğini düzenleyici kurumların değerlendirmesini gerektiren ad hoc çözümler geliştirmeye devam ediyor.

Sonuç olarak, blockchain teknolojisini benimsemek isteyen şirketler, çalışabilirlik konularını göz önünde bulundurmalı ve bu zorlukları aşmak için stratejiler geliştirmelidir. Bu, etkili bir şekilde uygulanması halinde,-blockchain teknolojisinin potansiyelinden yararlanılmasına yardımcı olabilir.

Bizi Binance üzerinde takip edip güncel kalabilirsiniz: SatoshiTURK.

Bu makale yatırım tavsiyesi değildir.

SatoshiTURK
SatoshiTURKhttps://satoshiturk.com
Merhaba, ben Sabri Yaşın. 2011 yılından bu yana blockchain teknolojisi ve kripto para dünyasında aktif bir yazılımcı ve içerik üreticisiyim. Blockchain'in potansiyeline olan inancımla, SatoshiTURK platformunu kurarak Türkiye'deki blockchain farkındalığını artırmayı hedefledim. Teknik bilgiyi sadeleştirip paylaşarak, karmaşık kavramları herkesin anlayabileceği bir şekilde sunmaya çalışıyorum. Blockchain'i yalnızca bir teknoloji değil, adil ve merkeziyetsiz bir geleceğin anahtarı olarak görüyorum. Birlikte öğrenerek ve paylaşarak daha güçlü bir topluluk oluşturabileceğimize inanıyorum.
WALLET

Soğuk Cüzdan

$ 75
Tamamen açık kaynaklı, SatoshiTURK güvencesiyle geliştirilmiş, sektörün en güvenli soğuk cüzdan çözümü.
  • Açık Kaynak
  • Çevrimdışı Kullanım
  • Anahtar Güvenliği
  • Seed Yönetimi
  • Kişisel Kontrol
  • Şifreleme Desteği
  • Gizlilik Koruması
  • Yedekleme Kolaylığı
  • Güvenilir Yapı

Must Read