Turgay
Crypto Curious
- BNB
- 0,00000150
Cogu şeyde size katılıyorum. Ama hepsinde değil. Gunumuz dunyasinda eger harcanan güç doğrultusunda para kazanilsaydi. Boksörler doktorlardan daha fazla gelir elde ederdi. Eger zeka ve fayda doğrultusunda para kazanilsaydi o zamanda doktorların futbolculardan daha fazla kazanması gerekirdi. Ama günümüzde popülerite eşittir para demek. Toplumsal kurallar eşit para demek. Hatta eskiden de öyleydi. Osmanlı zamanında lale soğanı bir ev parasına çıkmış. Peki gecen yüz yıllar içinde ne oldu lale sloganına? Lale familyasinin türü mu yok oldu. Yoksa insanlarin gözündeki değeri mi düştü? Her zaman olmasa da bu durum böyleydi. Günümüz de hala daha böyle. Bir çöpçü bence en faydalı insanlardan biri. Ama askeri ucret veya biraz daha fazlasını alıyor. (Asla kucumsemiyorum) Yani fayda eşittir bu fayda karşılığı alacagi ödülde(parada) mutlak adaleti sağlamak mümkün değil. Benim düşündüğüm coin sisteminde komünizm gibi herkes eşit degil. En çok iş yapana da en çok odul değil. Popüler olana da en çok ödül değil. Benim kafamdaki projede. En çok iş yapana en çok ödül verilirken bu denklemi arasira bozacak bir girdi. Misal çöpçü her ay askeri ucret alırken yılbaşında aldığı bilete milli piyango çıkması. Iste denklemi bozan şey bu ve bu copyala yapıştır olan 5 bin civarı coinden farklı bir proje. Adam dun çöpçüydu. Aylık geliri belliydi. Bugün milyoner oldu. Ayni adam günde 50 beyin firtinasi satohi coin (BFSC) kazanıyordu. (BFSC Ismini verdim) 2 kere 2 kac eder gibi bir matematik sorusu çıktı karşına. Gunde 500 BFSC kazandı vs vs. O yuzden hash sistemine ek olarak denklemin bozacak extra ödül sistemi olur mu acaba diye aklima geldi. Tabi sacma bir fikirde olabilir. Birde bitcoin de sisteminin ileride getireceği en büyük sıkıntı. Hiper enflasyodur. Hatta bana göre muti hiper enflasyon olacak. Yani bitcoin o kadar değerlenecek ki. Insanlarin alım gücü onu almaya yetmeyecek. Bir varlığın bu kadar değerlemesi iyi değildir. El değiştirmesi gerek. Al sat yapıp ekonomiye can vermesi gerekir. Ama kimse elindeki coinleri daha da değer kazanacak diye satmıyor hatta daha da alıyor. Bu balondur. Bizim bitcoin almamizdaki temel sebeb. Ev almak araba almaktır. Yazlık almaktır. vs vs. Yani yine fiziksel birseyler almaktır. Yiyecek ve giyecek almaktır. Yani yine temel ihtiyaçlar almaktır. Barınma,isınma, giyinme ve beslenme... Temel ihtiyaçtan sonrası saygınlık almaktır. Parayla saygınlık alıyoruz. Sayginlik eşittir güç. Bindiğin arabanın markası vs. Yani kendimize değer satın alıyoruz. Yoksa kim ne yapsın. Dijital kodları. Ama dünyada hatta ülkemizde internet kullanamayan. Hatta akıllı telefon kullanmayıp. Tuşlu telefon kullana bile çok insan var. Bitcoin kimse satmaz ise zenginler devamli hep alırsa bu durumda bitcoini hattından fazla degerlenince alt tabakadan kimsenin alacak gücü kalmaz. Tabi dünya nüfusunun en az yarısı maaşını veya gelirini bitcoin ile almaya baslamazsa. O zaman iş değişir ve bitcoin dünyada rezer para olur. Oda önümüzdeki 20 yıl içinde imkansız gibi bir şey. Daha çok yolun başında ve temel matematik sistemimize ters. Ben berbere gidip salak tıraşı olduğumda berbere borcum ne dediğimde. Bana 15 TL diyor. Ben bunu ilkel beynim ile hesaplayıp parayı verip para üstünü alıyorum. Alan memnun veren memnun. Peki ben berbere gittiğimde berber bana. Borcun 0,00000000345 btc dese. Nasil vereceğim. Para üstünü nasıl alacağım.1 btc nin 60 bin dolar olduğu yerde btc ödeme sistemi olamaz. Değer saklama sistemidir. Altın gibi.Kısa vadede belki zengin gene çok kazandı fakir az kazandı diyebiliriz ama bu sistemi düzgün ve kuralına göre başından veri olmasa da 3-4 sene kurcalayanlar da akıllı hamlelerle çok sağlam kazançlar elde etmiştir. Elbette daha fazla parayla daha çok kazanabilirlerdi ama bu sayede ev, araba ve rahat bir yaşam sürmeye başlayanlar var çevremde de internet ortamında da görebiliyorum.
Aklınızdaki projeye gelecek olursak aslında şöyle bir düşününce bu ağların ortaya çıkmasındaki süreçte zaten insan beyni yeteri kadar projeye odaklıyor diye düşünüyorum yani sonrasında hala %30-%40 nasıl kullanabilir de sistemde kendine yer bulabilir burayı anlayamadım.
Evet herkes eşit kazansın diyebilirsiniz ama bu sistemde değil insanda biter. 1 kazmayla çalışan bir arkadaşın yanında 20 kazma maliyetiyle çalışan kişi de eşit kazanacaksa o 20 kazmayı vuran kişiyi orada tutamazsınız. İlla bi ödülü olmalı ki adam da 19 kazmasını satıp 1 kazmayla işe devam etmesin.