Neler yeni
Kripto Para, Bitcoin, Ethereum, Cardano, Dogecoin, Shiba, Forumları, Yorumları, Teknik Analiz

Satoshiturk ailesine hoş geldin!

Burada, yatırım tavsiyesi vermeyip, hiçbir projeye para karşılığı destek çıkmadan, kripto dünyasının içinden gelen yöneticilerimizle doğru bilgiye ulaşabilirsin.

5 yıldır aksamadan yaptığımız ödemelerle güvenin adresiyiz.

Bizimle keşfet, öğren ve kripto sohbetlerine katıl. Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!

2023 Yılında Ethereum Ölçeklendirme Sorununu Tamamen Çözecek Mi?

Ethereum, ölçeklendirme sorunlarını çözmek için bir dizi ölçeklendirme çözümü sunarak 2023'nin büyük bir kısmında blok zinciri işlemlerinin gecikmeli hızlarına katkıda bulundu. Ancak, Optimism ve Arbitrum gibi Optimist kümelerinin yaygın benimsenmesine rağmen, Sıfır Bilgi (ZK) toplamalarının benimsenmesi daha az ilgi gördü.

ether.jpg


ZkEVM'ler, akıllı sözleşme işlemlerinin Ethereum altyapısında bulunan ZK kontrolleriyle uyumlu bir şekilde yürütülmesine yardımcı olur. Bu nedenle, uyarlanabilir zincir dışı ve zincir içi ölçeklendirmeye yol açar. Bankless tarafından yapılan bir haber bültenine göre, zkEVM'nin 2023'de iyimser kurtarma performansını tekrarlama potansiyeli var. Blockchain Insight'a göre zk aggregation, işlem hızlarını %6500'e kadar artırabildiği için Ethereum için önemli bir ölçeklendirme platformu olma potansiyeline sahip.

Ancak, ZK toplamanın potansiyelini gerçekleştirme açısından bazı sınırlamalar vardır. Bunların en önemlisi, Total Value Locked (TVL) faktörüdür. L2BEAT'e göre, hiçbir ZK toplaması bu metrikte Optimism ve Arbitrum'u aşamamaktadır. En büyük ZK toplaması noktasında ise dYdX'in TVL değeri noktasında 360 milyon dolar olduğu unutulmamalıdır. Bu, milyarlarca dolara sahip olan lider Optimist'in oldukça altındadır. Bu, ZK'yı benzersiz likidite deposuna geri döndürmek için bir mücadele anlamına gelmektedir.

Ancak, zkEVM, Optimistic'in hakim olduğu 1. seviye (L1) projeleri istikrara kavuşturmaya hazır görünüyor. Bu, ölçeklendirme yarışında gidişatı değiştirebilecek yeni gelişmelerle birlikte Ethereum uygulamalarıyla uyumluluk kazanma çabalarında geri adım atmayan Tip 1'den Tip 4'e kadar ZkEVM'lerin kullanımı ile gerçekleşebilir.
 
Örneğin, Starknet ve zkSync, geliştiriciler için Mainnet'lerini başlatmışlardır ve Polygon'un Mainnet beta lansmanını gerçekleştirmesiyle birlikte, daha fazlası da gelebilir. Ancak, Bankless, bu EVM'nin Katman 2 (L2) protokolüne ulaşmasının biraz zaman alabileceğini belirtmektedir. YTd
 

Cüzdanınız

BNB
0.00000000

Forum istatistikleri

Konular
13,185
Mesajlar
61,250
Kullanıcılar
6,690
Son üye
Yusuf Erdoğan
Geri
Üst