Neler yeni
Kripto Para, Bitcoin, Ethereum, Cardano, Dogecoin, Shiba, Forumları, Yorumları, Teknik Analiz

Satoshiturk ailesine hoş geldin!

Burada, yatırım tavsiyesi vermeyip, hiçbir projeye para karşılığı destek çıkmadan, kripto dünyasının içinden gelen yöneticilerimizle doğru bilgiye ulaşabilirsin.

5 yıldır aksamadan yaptığımız ödemelerle güvenin adresiyiz.

Bizimle keşfet, öğren ve kripto sohbetlerine katıl. Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!

Monero (XMR)

Genel Amacı
Kripto para işlemlerinin güveli ve gizli yapılabilmesini sağlamak
Kripto Para Tam Adı
Monero
Kripto Para Kısa Adı
XMR
Madencilik Var mı?
Evet
Çıkış Tarihi
2014
Web Sitesi
https://www.getmonero.org/
İlk olarak Bitmonero ismiyle çıkan ancak sonra kafa karışıklığı olmasın diye önündeki bit ekini kaldıran Monero (XMR), 2014 yılında, Riccardo Spagni ve David Latapie öncülüğünde 7 kişilik bir geliştirici ekip tarafından piyasaya sürülen gizlilik odaklı ve merkeziyetsiz olan Blockchain tabanlı bir kripto para birimidir. Tıpkı kripto para biriminin kendisi gibi, 2 kişi haricinde diğer tüm geliştiriciler takma isimler kullanarak gerçek kimliklerini gizlemeyi seçmişlerdir. 7 kişilik ana ekibin haricinde, Monero’nun gelişimine katkı sağlayan 500’e yakın geliştirici bulunmaktadır.

Monero’yu kendinden önce çıkan kripto para birimlerinden ayıran özellik, farklı bir güvenlik algoritması kullanarak gizliliğe ekstra önem vermesidir. Monero’nun yapısı gereği, gerçekleştirilen işlemlerde gönderilen miktar, alıcı ve göndericinin adresi gizlenebildiği için ağda gerçekleştirilen işlemler herhangi bir kullanıcıyla eşleştirilemez.

Monero’nun güvenli ve gizlilik odaklı işlemler gerçekleştirmesi, altyapısında kullandığı teknolojiler sayesinde mümkün olabiliyor.

Örneğin, yapmak istediğiniz bir transfer işlemi esnasında, sizin yaptığınız işlemle birlikte, rastgele belirlenmiş ve aynı tutarda bir sürü işlem aynı anda yapılıyor. Ancak, bu işlemlerin yalnızca bir tanesi alıcıya gerçekten ulaşıyor. Yapılan işlemlerle birden fazla gönderici olduğu için gerçek gönderici gizlenmiş oluyor. Alıcı için de benzer bir durum söz konusu oluyor. Çok sayıda alıcı göründüğü için transferin aslında kime ulaştığı tam olarak anlaşılamıyor.

Ayrıca, Monero (XMR) teknolojisi cüzdan adreslerinin görünmesini de engelliyor. Ağ üzerinde yapılan işlemler arasında kullanıcının gerçek cüzdan numarası yerine şifrelenmiş ve tek kullanımlık adresler kullanıcının esas adresiyle eşleştiriliyor ancak kullanıcının kendisinden başkası bu adresi bilmiyor. İşlemler esnasında kullanılan adres numarası IBAN numarası gibi çalışıyor. Bu yüzden, gerçek kullanıcı hesapları belirlenemiyor.

Bunun yanında, kullanılan güvenlik protokolü sayesinde, yapılan transfer tutarı, ağ üzerinden şifrelenerek geçtiği için yalnızca bilgisayarların çözebildiği kodlardan ibaret. Bu da, transfer miktarının gizli kalmasını sağlıyor.

Monero, Proff of Work prensibiyle madenciliği yapılabilen bir kripto para birimi. Ancak bu noktada da diğerlerinden farklılıklar arz ediyor. Öncelikle, hem CPU hem de GPU madenciliği yapılabiliyor Monero’da. Bununla birlikte, ASIC gibi özel madencilik cihazları ile madenciliğe izin vermeyen bir yapıya sahip Monero. Bunun sebebi, anonimliği mümkün olduğu kadar yüksek tutmak. Tek bir elden yüksek miktarda madencilik yapılmasının önüne geçmek için böyle bir tedbir alınmış geliştiriciler tarafından. Ayrıca, Monero (XMR) madenciliği yapmak için bir havuza dahil olmak şart. Monero blokları havuza katılan madencilerin hash güçlerinin tamamı kullanılarak çözülüyor ve her madenci çıkan blok ödülünden yaptığı güç katkısı oranında kazanç sağlıyor.

Dolaşımdaki miktarı 17,8 milyon civarında olan Monero (XMR), 2018 başında 467 dolar seviyesine ulaşarak tarihinin en yüksek noktasına ulaşmayı başarmıştı. Şu anda 3,9 milyar dolarlık piyasa değeriyle en büyük 18. kripto para birimi konumundadır. Mevcut fiyatı ise 220 dolar civarındadır.
 

Cüzdanınız

BNB
0.00000000

Forum istatistikleri

Konular
13,196
Mesajlar
61,323
Kullanıcılar
6,696
Son üye
CryMsty
Geri
Üst