Neler yeni
Kripto Para, Bitcoin, Ethereum, Cardano, Dogecoin, Shiba, Forumları, Yorumları, Teknik Analiz

Satoshiturk ailesine hoş geldin!

Burada, yatırım tavsiyesi vermeyip, hiçbir projeye para karşılığı destek çıkmadan, kripto dünyasının içinden gelen yöneticilerimizle doğru bilgiye ulaşabilirsin.

5 yıldır aksamadan yaptığımız ödemelerle güvenin adresiyiz.

Bizimle keşfet, öğren ve kripto sohbetlerine katıl. Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!

Shirtum (SHI) Proje İncelemesi

shirtum-borsa-analizleri.jpg


Shirtum (SHI), futbol daha doğrusu uzun vadede spor dallarındaki kripto para piyasasına yönelik bir eksikliğin ortadan kaldırılması fikriyle yola çıkmış ve bu alanlarda NFT koleksiyonlarını pazarlayarak hem futbolcu/ kulüp hem de yatırımcıların kazanmasını amaçlayan bir organizasyonun yönetim tokenı olarak işlev görmektedir. Shirtum Nedir? ile ilgili bu kısa ön bilgilendirmeden sonra gelelim asıl meselemize. Bu proje tam olarak neyi amaçlıyor:

Shirtum (SHI), kulüp ve futbolcuların (yakın zamanda başka spor dallarından da gelişmeler bekleniyor) NFT’lerinin oluşturulup kendi pazarlarında satarak bu satışlardan bu kulüp/ futbolcuların %70 gibi bir gelir elde etmesine olanak sağlıyor. Bu sebeple de görünen o ki 20’nin üzerinde futbolcu şu anda bu organizasyona dahil olmuş durumda. Bu futbolcular arasında Türk topluluğunun yakından tanıdığı Beşiktaşlı futbolcu Atiba gibi oyuncularda var.

Yaptığı bir ön satış ile piyasada kendini göstermeye başlayan Shirtum (SHI) için bu satışın tam bir fiyasko olduğunu söylemek doğru olur sanırım. Satışı yapılacak token sayısının yaklaşık 250 milyon kadarı satılmadığı için yakılmak durumunda kaldı. 1 milyar adet maksimum arzı olan bu projenin 4’te bir oranında daha işin başında bir yakım gerçekleştirmek zorunda kalması açıkçası pek iyiye işaret gibi görünmedi diyebilirim. Yatırımcılar yeni haberler beklerken fiyatı her gün düşmeye devam eden Shirtum (SHI) ön satış fiyatının çok altında seviyeleri de bu süreçte test etti ve pek çok yatırımcısı tarafından linç edilme girişimiyle karşı karşıya kaldığını söyleyebilirim.

Yakın geçmişe gidecek olursak Shirtum (SHI) asıl çıkışını UEFA ve Süper kupa sahibi Türk futbol kulübü Galatasaray ile yaptığı NFT anlaşması ile yaptığını söylemek doğru olur sanırım. Galatasaray haberiyle birlikte o an için sadece PancakeSwap borsasında listeli durumda bulunan Shirtum (SHI), ilk 15 içerisinden yeni bir borsa haberinin de geleceğini duyurmasıyla orta çıkan FOMO ile de beraber 1 dolar seviyelerini test etti. Ancak Gate borsasında listeleneceğinin duyurulmasının ardından, listelenme ile birlikte bir düşüş trendine girdi ve o trendden henüz çıkabilmiş değil. Yakaladığı 20-25x gibi bir oranda çıkışın ardından bu sert düşüşün yatırımcını ne kadar üzdüğünü söylemeye gerek yok sanırım.

Yakın zamanda Arjantin’in köklü kulüplerinden olan San Lorenzo ile de anlaşma imzalayan Shirtum (SHI), yine çok yakında büyük bir pazarlama yapacağının duyurusunu da yapmış bulunmakta. Ancak pazarlama için verilen sürenin nedeni bilinmeyen sebeplerle ertelendiğinin de altını çizmek istiyorum.

Sosyal gruplarında yatırımcısının çoğunluğunun Türklerden oluştuğu söylense de açıkçası ben bu söyleme inananlar arasında değilim. Büyük balıkların ya da balinaların yani fiyatı asıl kontrol edenlerin yabancı yatırımcılar olduğunu düşünüyorum.

Bu ek bilgiden sonra gelelim asıl incelememize; Shirtum (SHI) Galatasaray ile yaptığı anlaşma gereği 6 farklı koleksiyonu piyasaya sürecek. Bu NFT koleksiyonlarından ilki olan Ali Sami Yen koleksiyonu 1,8 ve 15 Ekim tarihlerinde farklı nadirliklerle satışa çıkarıldı. İlk koleksiyon 1 Ekim’de piyasa sürülmesinin ardından 1 dakikanın altında bir sürede tükendi ve Shirtum (SHI) WebApp’i üzerinde diğer kullanıcıların birbirleriyle satış yapmasını sağlayan ikinci pazarda satış fiyatının %70-80 üstüne alıcı buldu. Ancak 2’nci nadirlik seviyesinde bir sorunla karşılaşıldı. 500 adet olarak satışa çıkarılan ikinci koleksiyonun satışı sırasında bir hata gerçekleşti ve uzun süre 200 adet bile satılamadı. Daha sonra Shirtum (SHI) ekibi 500 NFT’nin 250’sini yakmak durumunda kaldı ve kalan kısımlarda bir süre sonra satıldı. Tabi ki burada dikkatimi çeken bir nokta olduğunu söylemeden edemeyeceğim. Ortaya çıkan hata sonucu insanlar neredeyse aldıkları NFT’leri 3’te biri fiyatına ikinci pazarda satıyorlardı. 250 adetin yakılmasının ardından bu oran biraz düşse de hala satılmamış olanların fiyatından daha ucuz durumdaydılar. Ama yine de bu satışın geri kalanını insanlar ikinci Pazar yerine ana satıştan daha pahalıya almayı tercih etti. Bu bana yaşanan fiyaskonun etkilerinin en az indirilmesi maksadıyla ekip tarafından satın alındığını düşündürdü. Tabi ki bu bir varsayım, elimde bunula ilgili bir kanıt bulunmuyor. Bir diğer teorim ise büyük yatırımcıların satılmayan kısmın projeye zarar verdiğini düşünerek satın almış olabileceği.

Gelelim San Lorenzo’ya. Açıkçası beklenti daha büyük takımlar yönünde olsa da şu aşamada bunu pek mümkün görmüyorum. Yeni bir proje ve eksiklikleri çok olduğundan önceliklerinin daha kolay anlaşma koparabileceği takımlar olmasını çok normal karşılıyorum. Ancak B.Dortmund ile de görüştüklerini de eklemek gerekiyor. Yani büyük kulüpler ile de görüşüyorlar ama anlaşma çıkması en azından bu sorunlar ile şuan için zor görünüyor. San Lorenzo konusuna geri dönecek olursak, fiyatta sert düşüş yatırımcısının büyük tepkisini çekti. Buna bir dur demek isteyen ekibin halihazırda anlaşılmış olan ancak duyurusu yapılmayan San Lorenzo duyurusunu geçmek durumunda kaldığını düşünüyorum. Telegram gruplarında yapılan yazışmalarda dikkatimi çeken bir kısım olduğundan bu fikre kapıldım. Galatasaray’ın acele ettirdiği söyleniyordu. Tahminimce daha kolay satın alma imkanı sunacak mobil uygulamaların entegrasyonu sonrasında bu satışlar planlanıyordu. Ama Galatasaray gibi bir kulübü bulup hazır değilken anlaşmaya çalışıp, anlaşıp sonrada daha çıkaramayız hazır değiliz diyemezsiniz. Bu sebeple alım satımın herkes tarafından kolaylıkla yapılamadığı Metamask’ın siteye entegrasyonunu gerektiren bir Webapp satın alma yöntemiyle satışa sunulan NFT tokenlarda talep azlığını da normal karşılıyorum.

Ekibin bir şey hariç sözlerini yerine getirdiğini söylemem gerekiyor. Mobil uygulama aşamasında bir gecikme yaşandı. En son 1 Ekim denen mobil uygulama çıkışının 15 Ekim’e ertelendiği duyuruldu. Buna gerekçe olarak da Galatasaray NFT satışlarının arasında bir sorunla karşılamak istemedikleri belirtildi. Ancak 15 Ekim’de yapılan duyuru da uygulamaların hem Appstore hem de Google Play için onaya gönderildi bildirildi. Yani 15’i de hala uygulamalar çıkmamış oldu. Şimdi Google Play’de görebiliyorum uygulamayı ancak resmi duyuru daha geçilmedi çıktığına yönelik. Tahminimce Appstore ile beraber duyurulacak.

Bir diğer yaşanan aksaklık, aslında buna aksaklık demek doğru olmaz bu sebeple acemilik demek istiyorum; NFT’lerin fiat para birimiyle satın alınmalarına olanak sağlandı. Bu durumda kimsenin Shirtum (SHI) satın almasına ihtiyaç olmadığından fiyata çok fazla bir etkisi olmadı. Bu noktada öncelikli alış konusuna da değinmek istiyorum. Elinde Shirtum (SHI) tutanların öncelikli ve indirimli olarak alım yapabilecekleri bildirilmişti. Ancak gelinen noktada zaten zor satılan NFT’ler için böyle bir durumun esprisi kalmadı demek doğru olur. En azından şu aşamada.

Gelelim yakım konusuna. Yani aynı BNB’deki gibi bir burn olayı söz konusu dersek akılda kalıcı olur. Shirtum (SHI), NFT satışlarından elde edilen gelirle buyback yani piyasadan geri alım yaparak aldığı Shirtum’ları yakıyor. Bu işlemi haftalık olarak yapacaklarını söylüyorlar. Ayrıca bu durum sadece ana satış için geçerli. Yani 500 euro’ya alınan bir NFT ikinci pazarda 1 milyon Euro’ya bile satılsa bu 1 Milyon Euro’luk satışın yatıcımcılar için Burn açısından bir etkisi olmuyor. Yakın zamanda da yaptığım görüşmelerde böyle bir planları yok diye söyleniyor. Geçen Galatasaray satışında 20-25k gibi komik bir rakamın yakıldığı belirtildi. Piyasaya belirli periyotlarla sürülecek toplamda yaklaşık 750m token olduğu düşünüldüğünde gerçekten komik bir rakam diyebilirim. Çıkışlarıma genelde ileri de daha büyük yakımlar olacak, daha yüksek fiyata satılacak NFT’ler gibisinden geri dönüşler almış olsam da bahse konu geleceğin gerçekleşmesi durumunda büyük kulüplerle anlaşılmış demektir. Ve bu büyük kulüplerde fiyata doğrudan etki ederek bir fiyat yükselişine sebep olmuştur. Yani 10 kat yükselmiş bir Shirtum ile satılan şuan ki satışların 10 kat üzerindeki bir fiyattaki NFT’nin Burn miktarı da aynı olacaktır. Bu açıdan burn olayının kısa vadede BNB’de yaptığı gibi etkilerinin olacağını düşünmeyin. Bu gidişle çok uzun vadede etkileri olabilir ancak.

Gelelim Türk topluluğunun en büyük sorunlarından birine. Daha önce değindiğim gibi fiat para birimleriyle satış gerçekleştirilebiliyor. Bunu değiştirip sadece Shirtum yapacaklarını söylediler ki başından beri olması gereken oydu, ama hali hazırda insanlarımızın Webapp’te kalan paralarını, satış gelirlerini çekemediklerini söylemem gerekiyor. Bunun içinde verilen tarihte yapılan duyuru da paraların artık çekilebileceği söylendi, sonra anlaşılan şirketin Türkiye’de yasak olduğu öğrenildi. Kısacası yatırımcısının sayısal anlamda büyük çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu bu projenin şuan için Türkiye’de fiat para birimiyle ödeme gerçekleştirmesi mümkün değil. Bu aksaklık için özürler, çalışıyorlar sonrasında şuan henüz bir gelişme bulunmuyor.

Detaylıca yaptığım bu anlatımdan sonra isterseniz kısaca eksi ve artılarını gözden geçirelim:

Artıları

  • Çalışkan bir ekipleri var.
  • Toplulukla sürekli iletişim halindeler.
  • Kısa zamanda güzel yol kat ettiler.
  • Dünya çapında adı duyulmuş futbolcu ve kulüpler ile anlaştılar. Yeni anlaşmaların da yolda olduğu söyleniyor.
  • Satışların %70’i gibi bir oran NFT sahibine gidiyor. Yani bu kulüp ve futbolcular için şu kısır dönemde güzel bir gelir kaynağı
  • Halihazırda PancakeSwap ve Gate.io gibi iki borsada listeliler.
  • İlgi çekici ve daha önce yapılmamış bir alanı konu alıyorlar.
  • Fanatizmin çok olduğu ve amacın bazıları gelir etmek olmadığı takımını desteklemek olduğu bir NFT kolundalar. (Spor)
  • Mobil uygulamaları biri çıktı diğeri çıktı çıkacak.
  • Sadece Shirtum ile satış gerçekleştirecekler.
Eksileri

  • Amatörce bir başlangıç yaparak sadece WebApp ve fiat para birimlerini dahil ederek satış yaptılar.
  • NFT satışlarında Türkiye’de kullanılamayan bir fiat para birimi ödeme aracısını kullanıyorlar. Yani para çekmek şuan için mümkün değil. Alım ile ilgili bir sorun bulunmuyor.
  • Beklentiyi çok yükseltiyorlar, sonra o beklenti çıkmadığında hüsrana uğranıyor. Neredeyse her gelişme öncesi size şu zaman bir haberimiz var gibi duyuru geçiliyor Bu duyuru için büyük tahminler yapılıp basit bir şey çıkınca yatırımcının siniri bozuluyor. Yani bu pazarlama kısmını iyi yönettikleri söylenemez.
  • Tanınmış insanlar yönetiminde. Bu sebeple bir vurkaç durumu zor görünüyor.
  • Galatasaray’ın ikinci NFT satışında bir fiyasko yaşandı. Bu fiyaskonun izlerini bir süre daha taşırlar.
  • Global anlamda çok seslerini duyuramadılar.
  • Holder sayısı böyle bir projeye göre düşük.
  • Borsalardaki hacim oldukça az. Çoğunlukla botlar çalışıyor desek doğru olur.
  • Yatırımcısı çekingen, sert düşüş sonrası yapılan futbolcu/ takım anlaşmaları henüz bir fayda göstermedi.


Kısaca diyecektim ama bayağı uzun oldu, kusura bakmayın. Ama iyi ve kötü tüm yönleriyle incelemek istedim. Değişik bir proje ve başındaki insanların özellikle futbol alanında çevreleri mevcut. Zaten sanırım bu anlaşmaları da bu şekilde bağlıyorlar. Gelecek vadettiğini düşündüğüm maliyetimin çok düşük olduğu bir proje, her projede bu tipte aksaklıklar olduğunu ve bu işin sabır gerektirdiğini düşünerek sepetimde bulundurduğumu söylemekte sakınca görmüyorum. Ancak kendi şahsi araştırmanızı yapın lütfen. Ne güzel projelerin çöp olduğunu ve ne işe yaramaz projelerin şuan adlarını her 2 kişiden birinin bildiğini unutmayın.

Yatırım Tavsiyesi Değildir.
 
unutmamak adına mesajım kalsın yarın okuyacağım tamamını, uzun zamandan sonra böyle detay geldiyse vardır bir sebebi ;)
 
"Kervan Yolda Düzülür" dediler herhalde. Daha başlangıç aşamasında yaşadıkları prestij kaybı kötü olmuş. Bir an önce yeni anlaşmalar gelmesi iyi olur onlar açısından. Kulüp ya da futbolcu anlaşmaları. Elbette, geçmişte yaşanan aksaklıkların da yaşanmaması gerekiyor. Bir benzer aksaklık daha yaşanırsa işte çarşı o zaman karışabilir.

Projeyi ilk duyduğum zamanlarda bir süre takip ettim. Benim takibimdeyken düşüş yaşadığını gördüm. Ben takibi bırakınca Gate listelemesiyle birlikte tekrar yükselip yine düşmüş sanırım. Hayırlısı olsun.

Bu futbol NFT olayı beni yoruyor açıkçası. Ben bu aralar metaverse'çüyüm. :) YTD.
 
"Kervan Yolda Düzülür" dediler herhalde. Daha başlangıç aşamasında yaşadıkları prestij kaybı kötü olmuş. Bir an önce yeni anlaşmalar gelmesi iyi olur onlar açısından. Kulüp ya da futbolcu anlaşmaları. Elbette, geçmişte yaşanan aksaklıkların da yaşanmaması gerekiyor. Bir benzer aksaklık daha yaşanırsa işte çarşı o zaman karışabilir.

Projeyi ilk duyduğum zamanlarda bir süre takip ettim. Benim takibimdeyken düşüş yaşadığını gördüm. Ben takibi bırakınca Gate listelemesiyle birlikte tekrar yükselip yine düşmüş sanırım. Hayırlısı olsun.

Bu futbol NFT olayı beni yoruyor açıkçası. Ben bu aralar metaverse'çüyüm. :) YTD.
Biir projenin düşmesine alışkınım. Ancak bu kadar çok uğraşıp, bu kadar aktif olup stratejinin köü olmasından bu hale düşmek sıkıntılı olmuş. Yine de hatalarından ders çıkarıyor gibiler. göreceğiz bakalım. :) Futbol NFT'si olması ilgimi çeken. fanatizm var çünkü işin içinde. :)
 

Cüzdanınız

BNB
0.00000000

Forum istatistikleri

Konular
13,236
Mesajlar
61,703
Kullanıcılar
6,697
Son üye
Sdjaguar
Geri
Üst